SiolNET. Novice Slovenija
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija za več državnih sekretarjev na ministrstvih in v vladnih službah #video

0,74

termometer

Poslanci koalicije so v parlamentarno proceduro vložili predloga sprememb zakona o vladi ter zakona o državni upravi, s katerima povečujejo število državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih in v vladnih službah. Na ministrstvu za zdravje bi se po predlogu število državnih sekretarjev povečalo z dveh na štiri.

Veljavni zakon o državni upravi namreč določa, da ima posamezno ministrstvo lahko največ dva državna sekretarja, izjema je ministrstvo za finance, kjer so državni sekretarji lahko štirje.

Marjan Šarec Novice Vlada imenovala dva nova državna sekretarja

S spremembo zakona o državni upravi želijo povečati število državnih sekretarjev

Poslanci koalicije želijo zdaj s predlogom sprememb zakona povečati število državnih sekretarjev še na nekaterih ministrstvih. Na ministrstvu za zdravje, ki je po navedbah predlagateljev prednostno področje delovanja vlade, bi tako omogočili imenovanje še dveh državnih sekretarjev, tako da bi se njihovo skupno število povečalo na štiri.

Dodatnega državnega sekretarja bi po predlogu dobilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bi tretji državni sekretar skrbel predvsem za področje športa. Tri državne sekretarje bi po novem imelo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot pojasnjujejo predlagatelji, bi skrbeli za dve posebni področji znotraj ministrstva: skladnejši regionalni razvoj in malo gospodarstvo.

1. seja 13. slovenske vlade. Novice Nova vlada imenovala sekretarje, v Šarčevem kabinetu tudi Damir Črnčec #foto

Spremenili bi tudi zakon o vladi

Število državnih sekretarjev, ki jih lahko imajo ministri brez resorja, določa zakon o vladi. Veljavni zakon vsakemu ministru brez resorja dopušča po enega sekretarja, koalicijski poslanci pa bi število državnih sekretarjev v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko povečali na dva.

V uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu bo dodatni državni sekretar skrbel za iskanje rešitev, s katerimi bi visoko izobražene mlade, ki so odšli v tujino, privabili nazaj v državo. Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko naj bi dodatnega državnega sekretarja potrebovala za pospešitev črpanja evropskih sredstev. Po navedbah predlagateljev bi državni sekretar na operativni ravni dnevno skrbel za odpravo zastojev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin