Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2018,
13.16

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

5

Natisni članek

Državni zbor preiskovalna komisija DZ otroška srčna kirurgija financiranje strank

Torek, 4. 12. 2018, 13.16

5 let, 5 mesecev

Opozicijo skrbi otroška srčna kirurgija, koalicijo financiranje strank iz tujine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

5

V državnem zboru se obetata dve parlamentarni preiskavi. Opozicijske stranke SDS, NSi in SNS zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter da je program postal "nacionalna katastrofa". Vodje koalicijskih poslanskih skupin so se medtem dogovorili, da bodo zahtevali preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank iz tujine.

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da preiskavo zahtevajo z namenom, da bi ugotovili dejansko stanje na področju otroške kardiologije v Sloveniji ter politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in nosilcev javnih funkcij v zdravstveni dejavnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja.

Novice Vrtoglavi zaslužki na inštitutu, otrok pa sploh še niso začeli zdraviti #video

Godčeva: Otroška srčna kirurgija je v Sloveniji nacionalni problem

Po njenih besedah se neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema kaže na različne načine in na različnih področjih, od dolgih čakalnih dob do nepravilnosti pri izvajanju nabav. Organiziranje mreže zdravstvenih storitev je eno izmed področij, ki kaže na neučinkovito javno zdravstvo, v preiskavi pa se bodo osredotočili na organizacijo zdravstvene dejavnosti otroške kardiologije.

To je področje, o katerem govorimo že desetletje, je spomnila Godčeva ter opozorila, da je otroška kirurgija v Sloveniji nacionalni problem oziroma nacionalna katastrofa. Zato želijo s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje kakovostno in varno.

Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci poudarila, da je otroška srčna kirurgija v Sloveniji nacionalni problem. | Foto: STA , Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci poudarila, da je otroška srčna kirurgija v Sloveniji nacionalni problem. Foto: STA ,

Drugo področje, ki kaže na neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema, so nepravilnosti pri nabavah in upravljanju medicinske opreme. Pri tem se predlagatelji sklicujejo na ugotovitve računskega sodišča, ki govori o nepravilnostih nabav v UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana
Novice Še en odstop na otroški srčni kirurgiji

Dimičeva: Vse nečednosti v zdravstvu se dogajajo na račun bolnikov

Poslanka NSi Iva Dimic je medtem opozorila, da se vse nečednosti v zdravstvu dogajajo na račun bolnikov. Otroška srčna kirurgija je po njenih besedah dokaz, da so bili v programu medčloveški odnosi na psu, kar je na omenjenem področju povzročilo kolaps. Ustanavljanje preiskovalne komisije je po njenih besedah tudi priložnost za ministra za zdravje Sama Fakina, da bo lahko pospešil delovanje zdravstvenih zavodov.

V SNS si medtem želijo, da se "ne le razkrijejo svinjarije v slovenskem zdravstvu, ampak da se tudi sankcionirajo", je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Tudi po njegovi oceni mora minister za zdravje preiskovalno komisijo jemati kot pomoč pri svojem delu.

V SNS si po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega želijo, da se nepravilnosti v slovenskem zdravstvu tudi sankcionirajo. | Foto: STA , V SNS si po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega želijo, da se nepravilnosti v slovenskem zdravstvu tudi sankcionirajo. Foto: STA ,

Godčeva je na vprašanje, kdo bo vodil preiskovalno komisijo, odgovorila, da je to še stvar dogovora. Poslanka SDS je bila sicer v preteklem mandatu predsednica komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem prodaje in nakupa žilnih opornic. V SDS so se za skupno vložitev zahteve obrnili le na NSi in SNS, ne pa tudi na druge poslanske skupine. Te zahteve za preiskavo še ne želijo komentirati.

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je predlagateljem očital, da želijo destabilizirati zdravstveni sistem ter se ukvarjati s preteklostjo, namesto da bi gledali naprej. Pri vprašanju otroške srčne kirurgije gre po njegovem mnenju predvsem za vprašanje stroke, kar se je pokazalo tudi ob obravnavi na odboru za zdravstvo. "Naj se razčisti tam, kjer se mora razčistiti, potem pa naj se politika s tem ukvarja," je poudaril Pavšič.

Novice Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video

Koalicija bi preiskovala finančne prilive strank iz tujine

V koalicijskih poslanskih skupinah so se medtem dogovorili za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne skupine o politični odgovornosti pri financiranju političnih strank iz tujine. Po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića je to nezakonito.

Predlagali bodo, da bo komisijo vodil Jani Möderndorfer iz vrst SMC. "Jani Möderndorfer ima izkušnje in pri nas te izkušnje štejejo. Gre za zelo zahtevno preiskovalno komisijo in naš cilj je, da pridemo do konca, se pravi, da ugotovimo, ali je prišlo do nezakonitega financiranja političnih strank iz tujine, in da se ugotovi politična odgovornost," je pojasnil Golubović.

Glede tega, da komisijo predlaga poslanska skupina LMŠ, hkrati pa za vodenje predlaga poslanca iz druge poslanske skupine, je Golubović dejal, da v tem ne vidi nič problematičnega. Kot je pojasnil, bodo zahtevo za ustanovitev komisije vložili danes ali v sredo. Ko bo dokument vložen, bodo na posebni novinarski konferenci tudi predstavili njegovo vsebino, je dodal.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je poudaril, da je financiranje političnih strank iz tujine nezakonito. | Foto: STA , Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je poudaril, da je financiranje političnih strank iz tujine nezakonito. Foto: STA ,

Da podpirajo ustanovitev preiskovalne komisije, je potrdil tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je pojasnil še, da se bo na preiskovalni komisiji preiskovalo financiranje političnih strank in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim pranjem denarja v NKBM.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper vsebine, s katero se bo ukvarjala preiskovalna komisija, ni želela pojasnjevati. Dejala je, da so se v poslanski skupini seznanili z gradivom in da so pripravljeni prispevati podpise, če se koalicija to preiskovalno komisijo odloči ustanoviti. Prav tako po njenih besedah podpirajo predlog, da ena od večjih strank predlaga predsednika omenjene komisije.

Marjan Šarec
Novice Šarec zahteva preiskavo financiranja političnih strank iz tujine

Mesec: SDS gradi svoj imperij z madžarskim denarjem

Da so se s koalicijo pogovarjali o omenjeni preiskovalni komisiji, je povedal tudi koordinator Levice Luka Mesec in napovedal, da bodo v Levici komisijo potrdili. Pojasnil je, da so v stranki pred volitvami glasno opozarjali na problem nedovoljenega financiranja političnih strank iz tujine.

"Dejstvo je, da je ena od strank, to je SDS, dobila nedovoljene finance iz Republike Srbske, kar je bilo problematizirano pred volitvami. Manj pa je bilo problematizirano, da SDS gradi svoj medijski imperij z madžarskim denarjem, denarjem režima Viktorja Orbana, režima, ki ga poskuša vzpostaviti tudi pri nas," je dejal Mesec.

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da SDS svoj medijski imperij gradi z madžarskim denarjem. | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da SDS svoj medijski imperij gradi z madžarskim denarjem. Foto: STA ,

Preiskovalna komisija je po njegovih besedah nujna, da se "to zgodbo razišče in da se prepreči kopiranje madžarskega modela nedemokracije v Slovenijo". Mesec je sicer prepričan, da morajo biti vse stranke podvržene enakim kriterijem, do zdaj pa da so utemeljeni sumi za eno stranko. V poslanski skupini SDS ustanavljanja preiskovalne komisije še niso želeli komentirati.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi sicer določa, da mora državni zbor odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Potem ko državni zbor na seji odredi parlamentarno preiskavo, imenuje preiskovalno komisijo, v kateri imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik komisije pa se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo preiskave.

Ne spreglejte