SiolNET. Novice Slovenija
2,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrtoglavi zaslužki na inštitutu, otrok pa sploh še niso začeli zdraviti #video

2,81

termometer

Težave na področju otroške srčne kirurgije so za nekatere posameznike sanjski posel. Večji ko je kaos in dlje ko traja, večji denar se deli v ozadju. Umiranje otrok v nejasnih okoliščinah in ob nejasni odgovornosti pri tem ni ovira. Poskus Cerarjeve vlade z novim srčnim inštitutom je v pol leta trajajočem brezvladju dokončno ušel izpod nadzora, ročne zavore pa pri tem ni potegnil niti novi zdravstveni minister Samo Fakin.

Najem dveh tujih zdravnikov za obdobje šestih mesecev je v finančnem načrtu ocenjen na kar 1,4 milijona evrov, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. Otroški kardiolog in kirurg dobita na dan 3.500 evrov, pri čemer gre zgolj za osnovni honorar. Vsaka njuna prenočitev pri nas državo stane dodatnih 100 evrov, vsaka letalska vozovnica pa 1.400 evrov.

UKC Ljubljana Novice Kaj bo delal nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni?

Direktor inštituta ne ve, kdaj bodo začeli zdravljenje otrok

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) medtem ne deluje. Program inštituta namreč ni dobil zelene luči zavarovalnice, prav tako zaradi nasprotovanj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ni bilo prenosa opreme in zaposlenih.

Kljub temu ima inštitut vršilca dolžnosti generalnega direktorja in predsednika sveta. Direktor inštituta Brane Dobnikar je nedavno napovedoval, da bo novi inštitut začel delovati julija, avgusta oziroma septembra. To se ni zgodilo, Dobnikar pa je danes za Planet TV prek telefona povedal, da ne ve, kdaj bodo na inštitutu začeli zdravljenje otrok. 

Tuji zdravniki so nekaj časa prihajali na inštitut in operirali nekaj otrok, med njimi je eden, domnevno zaradi napačnega zdravljenja, umrl. Zgodilo se ni nič, ker po mnenju predsednika sveta NIOSB Igorja Gregoriča na inštitutu ni ljudi, ki bi lahko opravili strokovni nadzor. "Takih strokovnjakov v Sloveniji ni," poudarja Gregorič.

Medicinske sestre Novice Medicinska sestra: Smo na robu. Tako slabo v zadnjih 30 letih še ni bilo. #video

1,26 milijona evrov za plače dveh tujih strokovnjakov

Poleg direktorja so na inštitutu za krajši čas zaposlili tudi pediatra, anesteziologa, reanimatologa, nosilca perioperativne intenzivne medicine in kardiovaskularnega kirurga. Za plače zdravnikov in direktorja bo država do konca leta namenila 187.273 evrov, z 80 tisoč evri bo plačala material. Najbolj sicer v oči bode denar za plače dveh zdravnikov, ki bosta na inštitutu zgolj svetovala, ne zdravila. Za omenjena tuja strokovnjaka bo šlo 1,26 milijona evrov.

Spomnimo, da je NIOSB ob ustanovitvi dobil 166 tisoč evrov zagonskega denarja, 30. avgusta je vlada na svoji zadnji seji inštitutu do konca leta odobrila še 1,7 milijona evrov. Iz vsega tega denarja do zdaj ni nastalo še nič. Inštitut ne deluje, denar pa se porablja, so še poročali na Planet TV.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin