SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški zdravniki bodo ženske lahko informirali o splavu

0,04

termometer

žalost, ženska
Kompromis, ko so ga partnerji v vladi uspeli skleniti, sicer predvideva tudi, da bodo na spletu in v svetovalnih centrih objavili sezname zdravnikov in bolnišnic, na katere se bodo lahko v zvezi s splavom obrnile nosečnice. Foto: Thinkstock

Nemške nosečnice bodo lahko v prihodnje lažje prišle do informacij o možnosti splava. Vlada v Berlinu je namreč danes sprejela s težavo sklenjeni kompromis, ki se nanaša na dopolnila k določilu kazenskega zakonika, ki prepoveduje t. i. oglaševanja splava.

Če bodo dogovorjenemu pritrdili tudi poslanci, bodo nemški zdravniki in bolnišnice v prihodnje ženske lahko informirali o tem, da opravljajo splav, kar je v skladu s sedanjo zakonodajo kaznivo dejanje. A po vsakršne nadaljnje informacije bodo morali ženske napotiti na pristojne službe, svetovalne centre ali zdravniška združenja.

Zdravniki in številne Nemke so do kompromisa kritični, saj po njihovem prepričanju nosečnice tudi po spremembi od svojega zdravnika ne bodo mogle dobiti zadostnih informacij v zvezi s splavom.

Poljska splav črni protest Novice Argentinski poslanci podprli legalizacijo splava

Objavili bodo sezname zdravnikov, na katere se bodo lahko obrnile nosečnice

Sprememba paragrafa 219a v kazenskem zakoniku, po katerem je "oglaševanje" splava kaznivo dejanje, je bila jabolko spora v nemški vladni koaliciji, ki jo sestavljajo krščanski demokrati (CDU) in krščansko-socialna unija (CSU) ter socialdemokrati. Slednji so želeli prepoved odpraviti v celoti, kar pa sta konservativni CDU in CSU zavrnili.

Referendum splav irska Novice Pozivi za spremembo zakonodaje o splavu tudi na Severnem Irskem

Kompromis, ko so ga partnerji v vladi uspeli skleniti, sicer predvideva tudi, da bodo na spletu in v svetovalnih centrih objavili sezname zdravnikov in bolnišnic, na katere se bodo lahko v zvezi s splavom obrnile nosečnice.

Poleg tega bodo poslej zdravstvene zavarovalnice ženskam dlje plačevale kontracepcijske tablete, do 22. leta starosti. Doslej so bile Nemke do plačila kontracepcijskih tablet upravičene do 20. rojstnega dne.

Referendum splav irska Novice Irci na referendumu podprli odpravo prepovedi splava Referendum splav irska Novice Na Irskem kmalu konec ene najstrožjih svetovnih zakonodaj glede splava? #video Hrvaška policija Novice V več hrvaških mestih protesti proti pravici do splava

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin