SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Argentinski poslanci podprli legalizacijo splava

0,04

termometer

Poljska splav črni protest
Foto: Reuters

Spodnji dom argentinskega parlamenta je kljub močnemu nasprotovanju katoliške cerkve danes s tesno večino 129 glasov proti 125 potrdil zakon o legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti v prvih 14 tednih nosečnosti. O zakonu mora odločati še senat, kjer pa naj bi bilo več nasprotnikov zakona.

Razprava o legalizaciji pravice do splava je razdelila argentinsko družbo. Čeprav je bila Argentina prva latinskoameriška država, ki je leta 2010 uzakonila poroke istospolnih partnerjev, ostaja pod močnim vplivom katoliške cerkve in rojaka papeža Frančiška, ki je bil prej nadškof Buenos Airesa.

''To je čas pravic žensk''

Referendum splav irska Novice Irci na referendumu podprli odpravo prepovedi splava

Ob zgodovinskem glasovanju je Silvia Lospennato, članica desnosredinske koalicije predsednika Mauricia Macrija, poudarila, da je "to čas pravic žensk". Poslanka levosredinske Fronte za zmago Mayra Mendoza pa je ocenila, da je potrditev zakona "dolg demokraciji". Nasprotniki so opozarjali na pravico otroka od spočetja, medtem ko so številni poslanci dejali, da bodo dali na stran svoja verska prepričanja in zakon podprli.

Zakon so podprli po 22 urah čustvene razprave, v kateri je svoje mnenje za govorniškim odrom predstavilo skoraj vseh 257 poslancev, medtem ko je pred parlamentom vso noč vztrajalo več tisoč podpornikov in nasprotnikov zakona. Ob objavi izida glasovanja so se številni nasprotniki objeli in zajokali, podporniki pa od veselja vzklikali.

Referendum splav irska Novice Pozivi za spremembo zakonodaje o splavu tudi na Severnem Irskem

Cerkev je vodila gorečo kampanjo proti uzakonitvi pravice do splava. Papež je argentinskim škofom pred obravnavo zakona v parlamentu poslal pismo, v katerem jih je pozval "k obrambi življenja in prava".

Zakon bi legaliziral umetno prekinitev nosečnosti v prvih 14 tednih nosečnosti ter po tem obdobju v primerih poškodb fetusa, zaradi katerih ta ne bi mogel preživeti zunaj maternice.

Referendum splav irska Novice Na Irskem kmalu konec ene najstrožjih svetovnih zakonodaj glede splava? #video

Tako kot v večini latinskoameriških držav je tudi v Argentini splav prepovedan. Dovoljen je le v primeru posilstva ali ko je ogroženo življenje ali zdravje matere.

Boj za pravico do splava je sprožilo feministično gibanje

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo več kot 17 odstotkov od zabeleženih 245 smrti nosečnic v letu 2016 v Argentini posledica splava. Nevladne organizacije medtem opozarjajo, da vsako leto v državi izvedejo 500 tisoč neregistriranih splavov.

Boj za pravico do splava je dobil nov zagon zadnja leta, sprožilo pa ga je feministično gibanje #NiUnaMenos, ki se bori proti nasilju nad ženskami.

Hrvaška policija Novice V več hrvaških mestih protesti proti pravici do splava

V Latinski Ameriki je splav dovoljen v Urugvaju, na Kubi in v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico. V skoraj vseh državah je dovoljen v primeru posilstva ali ogroženosti življenja matere. Popolnoma pa je prepovedan v srednjeameriških državah Salvador, Honduras in Nikaragva.

Na svetu je sicer okoli 20 držav, kjer je umetna prekinitev nosečnosti povsem prepovedana, med njimi je tudi Malta kot edina članica EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin