Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
19.43

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

29

Natisni članek

pomoč Koronavirus

Četrtek, 22. 10. 2020, 19.43

3 leta, 6 mesecev

Nemčija Sloveniji ponuja pomoč, Slovenija upa, da ta ne bo potrebna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

29

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Nemčija je Sloveniji ponudila pomoč pri zagotavljanju kritične medicinske opreme, če bi jo morebiti potrebovali, je dejal premier Janez Janša, ki se je v videokonferenci pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Poudaril je, da ne gre za pomoč v osebju. S pomanjkanjem kadra se namreč spopada celo Nemčija.

Če bi nam zmanjkalo ventilatorjev oziroma umetnih pljuč, pa lahko v drugem valu računamo na večjo pomoč, kot je bila mogoča v pomladnem valu, je še dejal Janša.

Slovenija sicer še ne razmišlja, da bi v boju proti novemu koronavirusu zaprosila za pomoč drugih držav. "Verjamemo in upamo, da bodo do zdaj sprejeti ukrepi pri zajezitvi širjenja virusa učinkovali in da takšne pomoči od drugih držav EU ne bomo potrebovali," pravijo na ministrstvu za zdravje.

V Sloveniji smo v sredo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot 1.600 ljudeh. V bolnišnicah se zdravi 357 bolnikov, od tega 62 na intenzivni negi. Pristojni opozarjajo, da število novih okužb, s tem pa tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, hitro narašča. Minister za zdravje Tomaž Gantar je včeraj celo pozval k popolnemu zaprtju države, ki bi lahko preprečilo črne scenarije. 

Koronavirus Infekcijska
Novice V Sloveniji potrdili 1.663 novih okužb #video

Za bolnike z boleznijo covid-19 na voljo okoli 700 postelj

Gantar je povedal, da imamo v slovenskem zdravstvu brez psihiatričnih kapacitet na voljo 7.522 postelj. Zagotovil je, da bodo lahko brez večje težave za bolnike z novim koronavirusom zagotovili vsaj deset odstotkov oziroma 700 postelj ali pa celo kaj več. Vsak dan se potreba poveča za od 10 do 12 postelj. Na intenzivni negi pa je po njegovih besedah na voljo med 100 in 150 postelj.

V nekaterih evropskih državah pa se je zdravstveni sistem že znašel na robu zmogljivosti. Zaradi stiske z vse večjim številom bolnikov je Nemčija sosednjim državam ponudila pomoč svojih bolnišnic. To sta že sprejeli Češka in Nizozemska, v obeh državah je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti.

Razmere na Češkem se zaostrujejo. Oblasti so zato postavile začasne bolnišnice, kjer zdravijo bolnike. | Foto: Reuters Razmere na Češkem se zaostrujejo. Oblasti so zato postavile začasne bolnišnice, kjer zdravijo bolnike. Foto: Reuters

Verjamejo in upajo, da bodo ukrepi učinkovali

Ker število bolnikov močno narašča tudi pri nas, država pa je ena od najhuje prizadetih v drugem valu epidemije v Evropi, smo na ministrstvo za zdravje vprašali, ali bo za pomoč drugih držav in osebja v tujini zaprosila tudi Slovenija. 

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video

Kot so nam odgovorili, je ministrstvo skupaj s strokovno skupino za covid-19 predlagalo vladi številne zajezitvene ukrepe proti širjenju virusa z namenom obvladovanja nacionalnega zdravstvenega sistema. "Zato trenutno tudi ne razmišljamo, da bi predlagali kadrovsko pomoč iz drugih držav. Verjamemo in upamo pa, da bodo do zdaj sprejeti ukrepi pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa učinkovali in da takšne pomoči od drugih držav EU ne bomo potrebovali," so odgovorili.

Janez Janša
Novice Janša z Merklovo o tesnih dvostranskih odnosih in pandemiji koronavirusa
Ne spreglejte