Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
12.52

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

smučišče policija smučanje

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 12.52

3 mesece, 1 teden

Na slovenskih smučiščih že tri nesreče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Na vrhuncu letošnje smučarske sezone in pred prihajajočimi zimskimi počitnicami so na mariborski policijski upravi pozvali k strpnemu, varnemu in odgovornemu smučanju v skladu z mednarodnimi pravili Fisa ter navodili o varnosti na smučiščih. Letos so na tem območju obravnavali že tri nesreče, eden od smučarjev je bil pri tem huje poškodovan.

Hujša nesreča se je zgodila na območju Ruškega Pohorja, kjer so obravnavali še eno nesrečo z lažjimi posledicami. Lažje se je poškodoval še smučar na območju bistriške policijske postaje. Lani so na smučiščih obravnavali osem nesreč, med katerimi jih je bilo kar sedem s hujšimi poškodbami, ena pa z lažjo.

Kot je na Treh kraljih povedal policist smučar Tadej Čufar, ki sicer prihaja z bistriške policijske postaje, kjer skrbijo še za del smučišča na Rogli, in sicer na Jurgovem, so v smučarskih centrih prisotni po potrebi. Pogosteje so tam v času večjega obiska, kakršnega bodo smučišča beležila tudi v času šolskih počitnic.

Hitrost prilagodite svojemu znanju in sposobnostim 

Na mariborski policijski upravi je sicer za varnost na tamkajšnjih smučiščih usposobljenih okoli 20 policistov smučarjev, ker bo v času počitnic na progah zagotovo še več obiskovalcev, jih pozivajo k odgovornemu obnašanju.

"Smučarji morajo upoštevati navodila in opozorila smučarskih nadzornikov ter smučati odgovorno in se ravnati po označbah na smučiščih. Hitrost morajo prilagoditi svojim sposobnostim in smučarskemu znanju, vsekakor pa morajo tisti izkušenejši paziti na šibkejše, predvsem otroke in tiste, ki se smučanja morda šele učijo," je dejal Čufar.

Ob tem je za otroke do 14. leta obvezna uporaba smučarske čelade, ki jo priporočajo tudi odraslim smučarjem, saj si lahko hitro poškodujejo glavo. Ob tem je opozoril tudi na to, da smučarji pred ali med smučanjem ne uživajo alkohola, saj policisti na smučiščih opravljajo tudi nadzor glede morebitne opitosti, prav tako se odzovejo na morebitne kršitve javnega reda.

Smuka pod vplivom alkohola ni pogost pojav 

Po Čufarjevih izkušnjah smuka pod vplivom alkohola ni zelo pogost pojav, saj se smučarji zavedajo, da se lahko samopoškodujejo ali celo poškodujejo druge udeležence. "Prav tako se morajo zavedati, da se morajo po smuki običajno z avtomobilom še varno vrniti domov," je dejal in dodal, da je kazen za prisotnost več kot 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka 400 evrov.

Policisti sicer obravnavajo le nesreče, v katerih prihaja do hujših telesnih poškodb, sicer pa imajo za zagotovitev reda in varnosti na smučiščih pristojnosti nadzorniki, ki jih zagotavlja upravljavec smučarskega centra.

Na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico je eden od nadzornikov Alojz Gostenčnik, ki ima s tem delom že dolgoletne izkušnje, opaža pa, da se smučarji vse bolj zavedajo pomembnosti varnega smučanja. Zato v glavnem tu in tam opozorijo kakšnega preveč živahnega, se pa občasno najde tudi kakšen bolj neubogljiv posameznik, a je to po njegovih izkušnjah zelo redko.

helikopter, Avstrija, reševalni helikopter v Alpah
Novice Nove podrobnosti o nesreči gondole na Tirolskem
Nassfeld, smučišče
Sportal Dih jemajoče zimske destinacije leta 2024
Krvavec smučišče
Novice Na Krvavcu z zagonom nove šestsedežnice začeli sezono #video
Kanin
Novice Družba Sončni Kanin ostaja, direktorica pa odhaja
Ne spreglejte