Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
9.46

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Parada ponosa Asta Vrečko ministrstvo za kulturo homofobija incident filmski festival LGBT

Nedelja, 10. 12. 2023, 9.46

4 mesece, 2 tedna

Policija: Poziv očividcem homofobnega incidenta v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
mavrična zastava | "Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost," je pozvala ministrica Vrečkova. | Foto STA

"Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost," je pozvala ministrica Vrečkova.

Foto: STA

Potem ko je skupina mladih ob začetku Festivala LGBT filma v soboto strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, iz politike in civilne družbe prihajajo obsodbe tovrstnega ravnanja. "To ni sprejemljivo," je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko, incident pa sta med drugimi kot nesprejemljiv označila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. Policija poziva očividce, da jim sporočijo morebitne informacije v zvezi z dogodkom.

Poziv policije očividcem

Kot so sporočili s policije, je skupina neznancev pristopila do droga pred stavbo, z njega je skupina snela mavrično zastavo in jo zažgala. Gre za skupino mladostnikov, starih med 15 in 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč. Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste. Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. 

Poudarjajo, da imajo ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, ter jih ostro obsojajo in bodo storili vse, da bi storilce navedenega dejanja odkrili in jih ustrezno sankcionirali. 

Vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, prosijo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200.

Politični vrh države obsodil napad

"Najostreje obsojam homofobni napad na mednarodni 39. Festival LGBT filma, najstarejši tovrsten festival v Evropi. Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad LGBTQ-skupnostjo še vedno prisotno v naši družbi," je ministrica zapisala na družbenem omrežju X.

"Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost," je pozvala. Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo "za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo".

Kinoteka
Novice V Ljubljani se začenja 39. festival LGBT filma

"Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili," je predsednica Pirc Musarjeva izpostavila v zapisu ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, objavljenem na družbenem omrežju X.

Da incident ostro obsoja, je sporočil tudi premier Robert Golob. "Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno," je objavil na vladnem profilu na omrežju X.

Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi po Golobovih besedah nimata mesta. "Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije," je podčrtal.

Zunanjo ministrico Tanjo Fajon neizmerno žalosti, da mora na svetovni dan človekovih pravic in ob 75. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic obsoditi sovražno dejanje zoper LGBTQ+ skupnost, je zapisala na omrežju X. "Zažig mavrične zastave je strahopetno dejanje sovražne manjšine, ki je kot moderna, v prihodnost usmerjena družba, ne sprejemamo," je navedla.

Napovedala je še, da bo kot zunanja ministrica in predsednica stranke SD vodila politiko enakosti, raznolikosti in vključenosti vseh posameznikov. "Samo tako lahko kot družba izkoristimo vse naše potenciale. In zato s ponosom nosim 'pin' z mavrično zastavo, ki jo s ponosom razobesimo pred ministrstvo za zunanje in evropske zadeve," je sklenila.

Prav tako se je na omrežju X oglasila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. "Odločno obsojam vse oblike nestrpnosti do skupnosti LGBTQ+. Vsakdo si zasluži spoštovanje, sprejemanje in enake pravice, ne glede na spolno usmerjenost ali spolno identiteto," je poudarila.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da je izražena podpora skupnosti LGBT ob nedavnem dogodku dobrodošla in da so na mestu odločne obsodbe nestrpnosti.

"Napadi namreč niso spontani, so del širše družbene situacije. Slediti mora konkretno sistemsko delo na področju varstva pred diskriminacijo LGBT-oseb. Pri Zagovorniku smo različne vlade opozorili, da bi tudi v Sloveniji že morali imeti sprejeto nacionalno strategijo za enakopravno obravnavo LGBT-oseb, pa je še ni. Zgolj besede podpore napadov ne bodo ustavile," se boji.

Nasilje obsodili tudi v Paradi ponosa

Nasilje so obsodili tudi v društvu Parada ponosa. Kot so jih povzeli mediji, je prav zaradi takih dogodkov pomembno, da se še naprej organizira dogodke, kot je FGLF - GLBT Filmfest Slovenia, ki skozi umetnost opozarja na družbeno stanje ter ustvarja varne prostore za mlade iz skupnosti LGBTIQ+.

"Izražamo solidarnost z organizatoricami/ji in vas v duhu podpore zato še posebej vabimo, da si ogledate filme z letošnjega programa," so še zapisali.

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. "Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa," so navedli na omrežju X. "Niste sami," so sklenili.

Festival se je v Ljubljani začel v soboto. Na njem bodo skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu.

ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Nov vojni zločin Rusov? Od blizu ustrelili ukrajinska ujetnika.
LGBTQ protest
Novice Rusija prepoveduje mednarodno gibanje LGBT zaradi "ekstremizma"
papež Franšiček
Novice Vatikan: največ nasprotovanja vprašanjem o položaju žensk v Cerkvi in skupnosti LGBTQ+
parada ponosa
Novice Tudi sobotno parado ponosa v Mariboru spremljali incidenti in nasilje
Ne spreglejte