Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
14.42

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

ženske ženske LGBTIQ+ škofovska sinoda Vatikan papež Frančišek

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 14.42

6 mesecev

Vatikan: največ nasprotovanja vprašanjem o položaju žensk v Cerkvi in skupnosti LGBTQ+

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
papež Franšiček | Na sinodi je sicer sodelovalo 54 žensk, redovnic in laikinj, ki so imele tudi pravico do glasovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Reuters

Na sinodi je sicer sodelovalo 54 žensk, redovnic in laikinj, ki so imele tudi pravico do glasovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Reuters

Konec tedna se je v Vatikanu sklenila štiritedenska škofovska sinoda o prihodnosti Katoliške cerkve, na kateri so prvič sodelovali laiki in ženske. V sklepnem dokumentu so udeleženci med drugim pozvali k dodelitvi odgovornih funkcij ženskam. Vprašanja položaja žensk in vernikov skupnosti LGBTQ+ v Cerkvi so bila sicer deležna največ nasprotovanja.

V 42-stranskem dokumentu so udeleženci pozvali tudi k "teološki in pastoralni raziskavi" zamisli, da bi ženske lahko postale diakonke – da bi torej lahko vodile krste, poroke in pogrebe, ne pa tudi maš. Na sinodi je sicer sodelovalo 54 žensk, redovnic in laikinj, ki so imele tudi pravico do glasovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob odprtju sinode 4. oktobra je papež Frančišek v nagovoru katolikom po svetu dejal, da je "Cerkev odprtih vrat namenjena vsem". Kljub temu udeleženci niso sprejeli pomembnejših odločitev o občutljivih temah, vključno z vprašanji položaja žensk, odprtosti Cerkve za vernike skupnosti LGBTQ+ in odprave celibata.

"Na nek način je šlo za izogibanje delitvam in pripravo podlage za naslednje leto," je povedal neimenovan udeleženec, pri čemer je imel v mislih zaključno zasedanje triletnega sinodalnega procesa oktobra 2024. "Nekatera vprašanja potrebujejo čas, da dozorijo. Gre za dolgoročno vizijo," je dodal.

LGBTQ+ pari še naprej brez blagoslova

Še najbolj prezrta je bila tema istospolnih parov, saj izraza LGBTQ+ v sklepnem dokumentu sploh ni, prav tako pa v njem ni omenjena možnost, da bi duhovniki lahko blagoslovili istospolne zveze. Po besedah enega od udeležencev je ta tema za Zahod "zelo pomembna", medtem ko jo "nekateri afriški predstavniki doživljajo kot ideološko kolonizacijo".

Konservativnejši škofje so sicer že pred začetkom sinode posvarili pred odstopanjem od tradicionalne doktrine. Kot "spremembo miselnosti" so nekateri opisali tudi odločitev 86-letnega papeža, da udeleženci sedijo drug ob drugem, ne glede na hierarhijo.

Frančišek si že dlje časa prizadeva za bolj odprto Cerkev. Pred dvema letoma je katoličane po svetu pozval, naj posredujejo svoje mnenje glede najrazličnejših tem, med drugim glede ločitve, celibata in vloge pripadnikov skupnosti LGBTQ+ v Cerkvi.

Papež Frančišek
Novice Papež odprl škofovsko sinodo, govorili bodo tudi o homoseksualnosti v Cerkvi
vatikan kardinal papež
Novice Katoliška cerkev dobila 21 novih "princev"
Papež Frančišek
Novice Papež Frančišek opozoril na trpljenje migrantov
Sylvester Stallone, papež Frančišek
Trendi Poglejte, kaj je ob srečanju s papežem želel početi Sylvester Stallone #video #foto
Ne spreglejte