Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2023,
8.34

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

migranti obisk Marseille Francija papež Frančišek papež

Četrtek, 21. 9. 2023, 8.34

7 mesecev, 1 teden

Papež Frančišek opozoril na trpljenje migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Papež Frančišek | Frančišek se bo v Marseillu udeležil srečanja katoliških škofov in mladih iz Sredozemlja, na katerem bodo med drugim govorili o gospodarski neenakosti, migracijah in podnebnih spremembah. | Foto Reuters

Frančišek se bo v Marseillu udeležil srečanja katoliških škofov in mladih iz Sredozemlja, na katerem bodo med drugim govorili o gospodarski neenakosti, migracijah in podnebnih spremembah.

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo v petek in soboto na obisku v Marseillu na jugu Francije. V ospredju bo poziv k sočutju do migrantov. Vrhovni poglavar Cerkve se bo v drugem največjem francoskem mestu udeležil srečanja katoliških škofov in mladih iz Sredozemlja, sešel se bo tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

V Marseillu, ki velja za tradicionalno vstopno točko v Evropo za priseljence, bo papež po pričakovanjih opozoril na vzroke migracij, od revščine do podnebnih sprememb. Pozval naj bi tudi k večji strpnosti do pribežnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil naj bi trpljenje migrantov

Še posebej naj bi izpostavil trpljenje migrantov na poti čez Sredozemsko morje in v severni Afriki. "Sredozemlje je pokopališče. Vendar ni največje: največje pokopališče je v Severni Afriki," je Frančišek avgusta dejal novinarjem. "To je grozno. Zato grem v Marseille," je pojasnil.

Marseille bo obiskal v času, ko se je v Italiji zelo povečalo število prihodov migrantov, v Evropi pa je znova oživela razprava o delitvi bremen migrantske krize. "Gre za izziv, ki ni lahek, kot je razvidno tudi iz novic v zadnjih dneh, vendar se moramo z njim soočiti skupaj," je dejal Frančišek po molitvi Angelovega čaščenja v nedeljo v Rimu.

Nekateri se sprašujejo, ali papež razume izzive, s katerimi se sooča Marseille zaradi velikega števila migrantov.

V baziliki Notre-Dame de la Garde bo molil z duhovniki

Obisk bo začel v petek popoldne v baziliki Notre-Dame de la Garde, kjer bo molil z duhovniki. Sledila bo meditacija s predstavniki drugih religij pred spomenikom, posvečenim mornarjem in migrantom, ki so izgubili življenje na morju.

Frančišek se bo v Marseillu udeležil srečanja katoliških škofov in mladih iz Sredozemlja, na katerem bodo med drugim govorili o gospodarski neenakosti, migracijah in podnebnih spremembah. O izzivih naj bi govoril zlasti s škofi, ki delujejo v Severni Afriki.

V soboto se bo udeležil zaključnega zasedanja večdnevnega dogodka z naslovom Sredozemska srečanja, kasneje bo na tamkajšnjem velodromu vodil mašo za približno 57 tisoč udeležencev.

Maše se bo udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, kar je v sekularni Franciji sprožilo polemike med levičarskimi politiki. Nekateri Macronu tudi očitajo, da je preložil predstavitev predloga zakona o paliativni oskrbi, da ne bi sovpadla s papeževim obiskom.

Papež in francoski predsednik imata pred mašo predvidene tudi dvostranske pogovore. Jezuit Frančišek ima z Macronom, ki je obiskoval jezuitsko gimnazijo, po navedbah AFP prisrčne odnose, doslej pa sta se srečala že trikrat.

Marseille je drugo francosko mesto, ki ga bo obiskal papež Frančišek. Novembra 2014 je bil na enodnevnem obisku v Strasbourgu. Obenem bo prvi papež v Marseillu po letu 1533, ko je pristaniško mesto gostilo Klemna VII. Za varnost bo ob obisku Frančiška skrbelo okoli pet tisoč policistov in pripadnikov varnostnih sil.

Sylvester Stallone, papež Frančišek
Trendi Poglejte, kaj je ob srečanju s papežem želel početi Sylvester Stallone #video #foto
Papež Frančišek v Mongoliji
Novice Papež v Mongoliji o varovanju okolja in verski svobodi
Papež Frančišek na Portugalskem
Novice Papež ob začetku obiska v Lizboni pozval Evropo k posredovanju za mir v Ukrajini
Ne spreglejte