Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2019,
13.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

12

Natisni članek

politiki govor Violeta Tomić Gorazd Marinček

Petek, 15. 2. 2019, 13.36

5 let, 2 meseca

Kdo piše govore politikom? Erjavec se po nasvet obrne tudi na hčerko Evo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

12

Violeta Tomić | Okoljski aktivist Gorazd Marinček je za Siol.net povedal, da je kot strokovni sodelavec gibanja TRS pripravljal govore za poslanko Violeto Tomić. | Foto STA

Okoljski aktivist Gorazd Marinček je za Siol.net povedal, da je kot strokovni sodelavec gibanja TRS pripravljal govore za poslanko Violeto Tomić.

Foto: STA

Potem ko je okoljski aktivist Gorazd Marinček za Siol.net izjavil, da je kot nekdanji strokovni sodelavec gibanja TRS med drugim pisal govore za poslanko Levice Violeto Tomić, se postavlja vprašanje, kdo pripravlja govore slovenskim politikom. Večina tistih, s katerimi smo govorili, zatrjuje, da svoje govore, če jim to dopuščajo obveznosti, pripravljajo sami.

Poslanka Levice Violeta Tomić, ki jo je v četrtek objavljenem pogovoru za naš spletni medij poimensko izpostavil naravovarstvenik Gorazd Marinček, poudarja, da je Marinček kot nekdanji strokovni sodelavec gibanja TRS pripravljal gradiva na področju ekologije.

"On ni ravno pripravljal govorov, je pa kot notranji ekspert na ekološkem področju pripravljal gradiva. Lahko povem, da smo z njim zelo hitro zašli v konflikt, in od takrat nismo sodelovali. Jaz sicer svoje govore večinoma pišem sama," pojasnjuje Tomićeva.

Magna Steyr Gorazd Marinček
Novice Magna: Kdo je nesojeni poslanec, ki šola vladajoče politike?

Tomićeva: Svoje govore pišem sama, z Marinčkom smo se izjemno hitro razšli

Kot poudarja poslanka Levice, sama lahko napiše zelo dobre govore oziroma boljše, kot če zanje poskrbi nekdo drug: "Na začetku, ko smo imeli veliko dela, sem včasih vzela tudi kakšen govor, ki so ga pripravili naši sodelavci, odvisno od obveznosti in seveda tudi od tem. Gospod Marinček se je štel za strokovnjaka na področju ekologije, ampak kot rečeno, izjemno hitro smo se razšli."

Poslanka Levice Violeta Tomić pojasnjuje, da so z Gorazdom Marinčkom sodelovanje prekinili izjemno hitro. "On ni ravno pripravljal govorov, je pa kot notranji ekspert na ekološkem področju pripravljal gradiva," poudarja Tomićeva. | Foto: STA , Poslanka Levice Violeta Tomić pojasnjuje, da so z Gorazdom Marinčkom sodelovanje prekinili izjemno hitro. "On ni ravno pripravljal govorov, je pa kot notranji ekspert na ekološkem področju pripravljal gradiva," poudarja Tomićeva. Foto: STA ,

Na vprašanje, kako se pripravlja na predvolilna soočenja, Tomićeva odgovarja, da znotraj stranke, ki ima kolektivno vodstvo, opravijo razpravo o glavnih točkah: "Izvršni odbor je odločilni organ, tam se dogovorimo za glavne poudarke. Ti morajo biti seveda v skladu z našim programom, ki ga potrdi kongres kot najvišji organ stranke. Pri nas o vsem odloča neposredna demokracija."

Tomićeva, ki je bila konec januarja imenovana za eno od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice na majskih volitvah v Evropski parlament, omenja pa se tudi kot najverjetnejša nosilka liste Levice, poudarja, da v stranki v času predvolilnih kampanj ne najemajo zunanjih svetovalcev za komuniciranje.

Mesec svoje govore pripravlja in piše sam

V stranki Levica so potrdili navedbe Tomićeve, da v primeru predvolilnih kampanj za komuniciranje ne najemajo zunanjih izvajalcev. Kot poudarjajo, omenjeno delo opravi obstoječa komunikacijska ekipa, ki dela in sodeluje tudi s poslanci stranke. Na vprašanje, ali prvak stranke Luka Mesec svoje govore piše sam, v stranki odgovarjajo pritrdilno.
Violeta Tomić
Novice Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

Erjavec se pri gospodarskih temah posvetuje tudi s hčerko Evo

Med tistimi slovenskimi politiki, ki svoje govore pišejo oziroma pripravljajo sami, je tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Kot poudarjajo v stranki DeSUS, je Erjavec spreten govorec, ki mu ni treba vnaprej napisati govora: "Pri strokovnih temah so tu službe za odnose z javnostmi na ministrstvu, ko pa je gospod Erjavec v funkciji predsednika stranke, mu nikoli ni treba vnaprej napisati govora."

Kot pravijo, včasih skupaj s predsednikom zgolj izpostavijo določene teme in iztočnice ter v majhnem krogu razvijejo razpravo, sicer pa na tem področju nimajo veliko dela: "Tudi ko gre za nastope na televiziji, mu doslej vnaprej nikoli nismo ničesar napisali, morda kdaj zgolj nekaj posamičnih točk. V času predvolilnih kampanjah na tem področju ne sodelujemo z zunanjimi izvajalci."

Karl Erjavec in Eva Erjavec | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Čeprav je Erjavec spreten retorik, se pri določenih strokovnih temah zanese tudi na svoje sodelavce v stranki in ljudi, ki so mu blizu. Pri ekonomskih temah se po besedah njegovih sodelavcev nemalokrat posvetuje tudi s svojo hčerko Evo Erjavec, ki na ljubljanski ekonomski fakulteti študira v okviru programa MBA.

Alenka Bratušek, Marjan Šarec
Novice Erjavec zbodel Bratuškovo: Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel #video
V večini primerov Šarec svoje govore pripravlja sam

V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca pojasnjujejo, da predsednik vlade največkrat govori brez napisanega govora, sicer pa govore v večini primerov pripravlja sam. "Z zunanjimi izvajalci ne sodelujemo," so poudarili v Šarčevem kabinetu.

V stranki SMC, ki jo vodi predsednik Miro Cerar, govore oziroma nastope predstavnikov stranke pripravljajo strokovni sodelavci in predstavniki za odnose z javnostmi v sodelovanju z govorci. "Seveda tudi govorci pogosto pripravljajo svoje govore sami," pravijo v stranki in dodajajo, da na tem področju trenutno ne sodelujejo z zunanjimi izvajalci.

Jelinčič: Naredim dve ali tri alineje, potem pa govorim na pamet

Med tistimi slovenskimi politiki, ki svojih govorov ne pripravljajo vnaprej, je tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. "Govorov si večinoma ne pišem, ampak naredim dve ali tri alineje o tem, kar moram povedati, potem pa govorim na pamet," pravi prvak SNS. Na vprašanje, ali se kdaj zgodi, da pri tem potrebuje pomoč, pa Jelinčič odgovarja, da se večinoma zanaša na samega sebe.

Prvak SNS in dolgoletni poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti pojasnjuje, da svojih govorov večinoma ne piše, ampak pregleda gradivo in pripravi zgolj posamezne iztočnice, o katerih bo kasneje govoril. | Foto: STA , Prvak SNS in dolgoletni poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti pojasnjuje, da svojih govorov večinoma ne piše, ampak pregleda gradivo in pripravi zgolj posamezne iztočnice, o katerih bo kasneje govoril. Foto: STA ,

"Vedno pregledam oziroma preberem potrebno gradivo. V nasprotju z nekaterimi drugimi kolegi iz višjih strank na soočenjih ali v televizijskih oddajah nikoli ne dobim vprašanj vnaprej. Grem na soočenje in odgovorim na zastavljena vprašanja. Nimam nobenih posebnih predpriprav. Če ima človek malo širši diapazon znanja, to ni nobena težava," poudarja Jelinčič, dolgoletni poslanec.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Vlada odgovorila Jelinčiču: Prostitucija praviloma ni svobodna izbira

Pahor: Političnega govora namesto tebe ne more narediti niti najboljši pisec

V uradu predsednika republike pojasnjujejo, da si predsednik države Borut Pahor govore praviloma piše sam, večkrat govori tudi prosto in ne uporablja vnaprej pripravljenih besedil. "Politične govore pišem sam. Politični govor je govor, ki mora imeti v sebi neko strast in jasno sporočilo. Tega namesto tebe ne more narediti niti najboljši pisec govorov. Kar se govorov ob odprtju kakšnih umetniških razstav tiče, pa kot slab poznavalec umetnosti rad prepustim, da mi kakšno misel napišejo sodelavci, potem pa, če je to potrebno, to tudi preberem in dodam še kakšno svojo misel. Ko gre za govore, ki so odločilni, pa je treba povedati tisto, kar misliš," je v pogovoru z gimnazijci na Jesenicah leta 2016 povedal predsednik republike.

Novakova: Kdaj sem tudi prosila koga, da mi je dal kakšen nasvet

Poslanka NSi in nekdanja predsednica krščanskih demokratov Ljudmila Novak pojasnjuje, da večino govorov napiše sama. "Kdaj sem sicer prosila koga, da mi je dal kakšen nasvet, kaj je treba poudariti, ali pa smo se na kolegiju pogovorili, katere so tiste teme, ki jih je treba dodatno poudariti," pojasnjuje Novakova.

Poslanka NSi Ljudmila Novak poudarja, da večino govorov napiše sama, priznava pa, da je kdaj prosila za predloge glede ključnih poudarkov. | Foto: STA , Poslanka NSi Ljudmila Novak poudarja, da večino govorov napiše sama, priznava pa, da je kdaj prosila za predloge glede ključnih poudarkov. Foto: STA ,

Skupaj s sodelavci za odnose z javnostmi so naredili kakšen popravek, glavni del govora pa je v takšnih primerih še vedno napisala sama. Na vprašanje, ali so morda v času predvolilne kampanje v stranki na tem področju najeli zunanje svetovalce, Novakova odgovarja pritrdilno. "Za koga je šlo, vam bodo povedali v stranki," je dodala poslanka NSi. Vprašanje o tem smo posredovali stranki, odgovora še nismo prejeli.

Ljudmila Novak in Lojze Peterle, NSi.
Novice Peterle ne bo nosilec liste NSi, bo to Novakova?
SD: Predsedniki stranke svoje govore pišejo oziroma pripravljajo sami

V stranki SD pojasnjujejo, da predsedniki stranke govore, ki so vezani na različne prireditve in dogodke, pišejo oziroma pripravljajo sami: "Govore napišejo tako, da jih znajo potem tudi povedati, pri bolj strokovnih zadevah pa se seveda včasih posvetujejo s svojimi sodelavci oziroma kolegi."

Zunanjih izvajalcev, ki bi jih najemali, da bi pisali govore za predsednika stranke, nimamo, pravijo v SD in poudarjajo: "Govori predsednikov, ki so vezani na to, da so dejansko govori predsednikov, so tudi dejansko njihovi govori." Poleg nekdanjih prvakov strank Boruta Pahorja in Igorja Lukšiča se tega drži tudi aktualni predsednik stranke Dejan Židan.

Fajonova: Govore moramo napisati tudi zaradi tolmačenja

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) poudarja, da kot nekdanja novinarka in dopisnica rada piše, vendar pa zaradi obveznosti podlago za njene govore včasih pripravijo tudi njeni sodelavci: "To podlago med razpravo po potrebi spremenim in jo prilagajam sebi, mi pa služi kot osnova za oporo. Sicer zelo veliko poskušam napisati sama, ker je najlažje, če poslušam razpravo in zraven pišem. Ker imamo v Evropskem parlamentu dvominutne govore, lahko to napišem zelo hitro."

"Če imamo govor napisan, ga pošljemo službi tolmačev vnaprej, da se lahko ustrezno pripravijo, sploh v primeru, da slovenskih tolmačev ni. S tem se izognemo temu, da se pri tolmačenju pojavijo napake," razlaga evropska poslanka Tanja Fajon. | Foto: STA , "Če imamo govor napisan, ga pošljemo službi tolmačev vnaprej, da se lahko ustrezno pripravijo, sploh v primeru, da slovenskih tolmačev ni. S tem se izognemo temu, da se pri tolmačenju pojavijo napake," razlaga evropska poslanka Tanja Fajon. Foto: STA ,

Kot poudarja Fajonova, morajo evropski poslanci iz Slovenije svoje govore pisati zaradi tolmačenja. Pri slovenščini gre namreč tolmačenje skozi več kanalov, da se izognejo morebitnim napakam, pa je po njenih besedah pripravno, če slovenski evropski poslanci svoje govore napišejo vnaprej in jih posredujejo tolmačem.

"Če imamo govor napisan, ga pošljemo službi tolmačev vnaprej, da se lahko ustrezno pripravijo, sploh v primeru, da slovenskih tolmačev ni. S tem se izognemo temu, da se pri tolmačenju pojavijo napake," še pojasnjuje Fajonova.

Ne spreglejte