Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
10.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

49

Natisni članek

Levica Violeta Tomić evropske volitve

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 10.08

5 let, 2 meseca

Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

49

Violeta Tomić | Foto STA

Foto: STA

Evropska levica je za eno od dveh vodilnih kandidatov ali spitzenkandidatov na Evropskih volitvah izbrala slovensko poslanko in namestnico koordinatorja Levice Violeto Tomić.

Drugi vodilni kandidat Evropske levice je nekdanji generalni sekretar belgijskega kovinarskega sindikata (MWB-FTGB) Nico Cue. Borec za glasove delavcev in njihove sindikate je eden najpomembnejših sindikalistov v Belgiji in Evropi.

"Z izbranima kandidatoma želimo Evropejcem jasno povedati, da smo na strani tistih, ki ne sprejemajo vedno večjih razlik med bogastvom in revščino. Socialno vprašanje je ključno vprašanje našega časa. Verodostojnost politik je v veliki meri odvisna od njihove sposobnosti, da prerazporedijo bogastvo v korist revnejših razredov. Preprečiti moramo militaristično EU. Drugo pomembno vprašanje pa je okoljska trajnost v družbeni odgovornosti. Za Evropo ljudi, ne kapitala!," je na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice, ki je konec tedna potekalo v Bruslju, dejal Gregor Gysi, vodja Evropske levice.

"Potrditev Violete Tomič kot ene izmed vodilnih kandidatk za prihajajoče volitve daje pripoznanje delu Levice v evropskem kontekstu. Nastopili bomo kot zagovornik drugačne Evrope, ki jo ne bosta rušila neoliberalizem sredine na eni strani in populizem desnice na drugi strani. Naše sporočilo je preprosto: drugačna Evropa je mogoča!  To je  Evropa, ki je demokratična na vseh ravneh družbe, Evropa solidarnosti in sodelovanja, za katero se borimo v Levici. Za Evropo ljudi, ne kapitala," pa so ob imenovanju Tomićeve sporočili iz Levice.

Ali bo Tomićeva tudi nosilka liste slovenske Levice, še ni jasno. Evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama, je novinarjem pojasnila poslanka.

Kaj je spitzenkandidat? 

Koncept vodilnih kandidatov ali spitzenkandidatov je EU uvedla zato, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo o večji demokratičnosti. Evropskim državljanom omogoča, da vplivajo na izbor kandidatov za predsednika Evropske komisije.

Politične družine pred volitvami imenujejo svoje vodilne kandidate. Glede na rezultate evropskih volitev voditelji držav in vlad uradno predlagajo vodilnega kandidata iz skupine, ki je zmagala, ki ga nato Evropski parlament izvoli za predsednika Evropske komisije.

To se je prvič zgodilo leta 2014, ko je bil na ta položaj imenovan vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker. Pred evropskimi volitvami 2014 je vodilne kandidate imenovalo pet evropskih političnih strank.

Za nekatere članice unije je koncept sporen. Iz pravnih in političnih razlogov so do njega zadržane ter izpostavljajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika Evropske komisije. (STA)

Ne spreglejte