Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
10.28

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Natisni članek

Koronavirus Slovenija

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 10.28

4 leta

Pri nas več kot tisoč okužb, po veliki noči morda zagon nekaterih panog #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend pri številu obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Spodaj dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

20:21

Pogodbe ne bodo prekinili

18:46

Okužba tudi v mariborskem domu

18:41

Vlada na Viberju

18:30

Prejeli več kot 21.000 klicev

14:47

V Šmarju spet porast okužb

10:34

Postojna: brez novih okužb

  • 20:21

    Pogodbe ne bodo prekinili

    Zavod RS za blagovne rezerve ne bo prekinil pogodbe o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Acron. Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, je podjetje eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo naročene opreme, ki jo zdravstvo nujno potrebuje. Podjetje je večino mask –precej pred rokom - že dostavilo.

    Več v članku Pogodbe z Acronom ne bodo prekinili, večino mask so že dostavili.

  • 19:32

    Zaprosili bomo za opremo

    Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal minister.

  • 18:59

    Sindikati na sestanku z Janšo

    Premier Janez Janša in predstavniki sindikalnih central, članic ESS, so se danes na Brdu pri Kranju pogovarjali o pripravi drugega protikoronskega svežnja. Sindikati upajo, da bodo v njem upoštevane tudi njihove prezrte pripombe na prvi paket. Ob tem obžalujejo, da ESS še ne bo zaživel, in upajo na čim boljši dialog v delovni skupini za trg dela, piše STA.

  • 18:56

    Prehod Robič bo še deloval

    Delovanje začasnega mejnega prehoda Robič na meji z Italijo, ki je bil vzpostavljen 23. marca, je podaljšano do 5. maja, je danes sporočila slovenska policija na svoji spletni strani. Mejni prehod bo od torka deloval po spremenjenem času, in sicer bo ob delavnikih in sobotah odprt od 5. do 18. ure, ob nedeljah in praznikih pa bo zaprt.

    Na začasnem mejnem prehodu Robič lahko mejo prestopajo prebivalci Slovenije, ki so dnevni delovni migranti, in tisti, ki izkažejo nujnost prestopa meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih ali kmetijskih čezmejnih dejavnosti. Dnevni delovni migranti morajo pri prehodu meje imeti pri sebi potrdilo delodajalca, ostali upravičenci pa potrdilo lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje, je še sporočila policija.

    V skladu z ukrepi za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom je Slovenija zaprla mejo z Italijo. Na cestah je vzpostavila kontrolne točke v Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku ter v Robiču.

    Na nadzornih točkah morajo tuji državljani pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o negativnem testu na prisotnost koronavirusa oziroma se jim vstop dovoli, če je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija, piše STA.

  • 18:46

    Okužba tudi v mariborskem domu

    Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi. Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa, piše STA.

  • 18:41

    Vlada na Viberju

    Vlada je vzpostavila kanal na aplikaciji za neposredno sporočanje Viber za hitro obveščanje javnosti. Predvidoma bodo vsi, ki se bodo kanalu pridružili, enkrat v dnevu prejeli obvestilo o najpomembnejših informacijah, ukrepih in priporočilih ter odgovorih na najpogostejša vprašanja.

  • 18:38

    Svetniki iz MB potrdili ukrepe

    Mariborski mestni svetniki so na dopisni seji, ki so jo zaključili danes popoldne, potrdili odlok o ukrepih za blaženje posledic epidemije covid-19. Ta med drugim predvideva oprostitev plačila najemnine za poslovne prostore v lasti občine za gostince in druge podjetnike ter finančno injekcijo za javni zavod Športni objekti Maribor.

    Omenjeni odlok so mestni svetniki potrdili s 34 glasovi za, enim glasom proti ter dvema vzdržanima. Kot so po zaključku seje sporočili z občine, je namen tega "interventnega odloka" zagotovitev pomoči občanom in gospodarstvu, piše STA.

  • 18:30

    Prejeli več kot 21.000 klicev

    Klicni center za informacije o koronavirusu, ki je zaživel pred štirimi tedni in dnevno sprejme na stotine klicev, je po besedah vodje Mojce Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana barometer dogajanja med ljudmi v Sloveniji. Poleg raznolikih, ne zgolj medicinskih vprašanj, se državljani na klicni center obračajo tudi z različnimi predlogi.

    Klicni center je dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404 vse dni v tednu med 8. in 20. uro, povprečni odzivni čas za klic pa je po besedah Matičičeve manj kot 30 sekund. Delo so v klicnem centru začeli s 436 klici na dan, do danes pa skupaj prejeli več kot 21.000 klicev. Največ klicev dnevno, okoli 1200, so prejeli ob zaprtju šol in po predstavitvi protikoronskega zakonskega paketa, piše STA.

  • 18:01

    Ministrica za sorazmernost

    Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič podpira vsebino nedavno sprejete izjave skupine članic EU o tem, da morajo biti izredni ukrepi v pandemiji sorazmerni, v skladu z ustavo in časovno omejeni, je povedala v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po videokonferenci pravosodnih ministrov EU.

    Ministrica je kot svoj ključen poudarek v današnji razpravi pravosodnih ministrov EU izpostavila, da morajo biti ukrepi, ki se izvajajo v odziv na pandemijo, sorazmerni, torej se izvajati izključno z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi, v skladu z ustavo in časovno omejeni.

    Ob tem je pozvala k spremljanju vseh ukrepov, ki jih članice sprejemajo, ter k ohranitvi vladavine prava in vrednot, na katerih temelji EU, je še povedala, piše STA.

  • 18:00

    Dobavili 66 ventilatorjev

    Zavod RS za blagovne rezerve je bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, ki jih potrebujejo pri zdravljenju najhujših oblik koronavirusne bolezni. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona troslojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

  • 16:23

    Odprtje tehničnih trgovin?

    Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) bo ta teden pripravila oceno stanja v trgovini, ki bo podlaga za pripravo predloga za odprtje prvega sklopa trgovin s tehničnim blagom, je za STA povedala predsednica TZS Mariča Lah. V zbornici upajo, da se bo postopno odpiranje teh trgovin začelo v tednu po veliki noči.

  • 16:21

    Minister obiskal Lenart

    Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je pri Lenartu seznanil s tamkajšnjimi aktualnimi razmerami in ukrepi. Govorili so tudi o alternativnih prostorih za starejše v prenovljenem domu svete Agate, to je nekdanji Črni les, kamor bi lahko namestili del oskrbovancev iz doma svetega Lenarta v mestu.

  • 16:20

    V bolnišnici še trije okuženi

    V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so med vikendom okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh zaposlenih. Vse tri osebe so bile brez simptomov, uporabljale so ustrezno zaščitno opremo in niso bile v stiku z bolniki, so danes sporočili iz bolnišnice. Na Koroškem se je medtem število vseh potrjeno okuženih v regiji povečalo na 39, piše STA.

  • 16:01

    "To nam je težka šola"

    Z novim koronavirusom se bomo morali naučiti živeti, aktivnosti pa bomo morali prilagoditi tako, da se virus ne bo širil, je v spletnem pogovoru poudaril vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen. Med drugim bi se lahko spremenila slovenska mentaliteta, ki narekuje, da je treba v službo tudi bolan, piše STA.

    Kot je dejal Eržen, Slovenci radi hodijo okoli bolni in s tem kažejo svojo nepogrešljivost. "Ljudje imajo kolektivni spomin. To je lahko pozitivno z vidika preprečevanja drugih nalezljivih bolezni, ki se prenašajo na enak način. To nam je težka šola, prav pa je, da se iz tega nekaj naučimo," je dejal v spletnem pogovoru o epidemiji koronavirusa, ki ga je pripravila SD.

  • 15:59

    "Ostani doma, potuj jutri"

    Slovenska turistična organizacija (STO) v času epidemije novega koronavirusa na družbenih omrežjih turiste poziva: Ostani doma, potuj jutri. Ob tem pa jih vabi, da načrtujejo svoje potovanje po Sloveniji prek spleta, so sporočili iz STO.

    Poleg zagotavljanja aktualnih informacij o ukrepih, vezanih na epidemijo koronavirusa, STO v teh tednih objavlja vsebine z umirjenimi nagovori, motivi narave, trajnostnimi sporočili o zeleni Sloveniji, recepti značilnih slovenskih jedi, delijo pa tudi druge "inspirativne in informativne vsebine", so pojasnili na STO, piše STA.

  • 15:19

    Proti virusu tudi Slovenci

    Nacionalni inštitut za biologijo je skupaj s slovenskimi in mednarodnimi partnerji zasnoval konzorcij, ki bo sodeloval pri razvoju zdravil in diagnostikov za premagovanje infekcij s koronavirusom, so sporočili z inštituta.

    Cilj konzorcija je boj proti koronavirusni bolezni. Ker je cepivo za ta virus šele v razvoju, je potrebno nemudoma razviti učinkovite načine zdravljenja, da bi zmanjšali vnetni proces in trajne okvare pljuč. V prvem delovnem sklopu projekta bodo uporabili protivirusno zdravilo, ki ga bodo z inovativnim pristopom vnesli v okužene celice in preprečili razmnoževanje virusa sars-cov-2, so zapisali v sporočilu za javnost.

  • 15:17

    Ljudje so se držali omejitev

    Župani občin slovenske Istre ugotavljajo, da so se ljudje minuli konec tedna večinoma držali odloka o omejitvi gibanja in se ob tem tudi zahvalili občanom. Izolski župan Danilo Markočič je poudaril, da se njihovi občani obnašajo tudi samozaščitno. Po besedah prvega moža piranske občine Đenia Zadkovića so ljudje razumeli, da gre za nujen ukrep.

    Že v soboto so na vladi ugotavljali, da so ljudje po vsej državi ukrepe zaradi covida-19, med drugim tistega o omejitvi gibanja na lastno občino, vzeli resno. Kot je tedaj povedal vladni govorec Jelko Kacin, so bile slovenske ceste v soboto manj polne kot minuli konec tedna, policija pa večjega števila kršitev ni zaznala.

    Temu pritrjujejo tudi besede županov istrskih občin, ki so bile minuli konec tedna bistveno manj oblegane, kot teden dni prej, piše STA.

  • 14:59

    Namesto regresa bon?

    Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pojasnjujejo, da je zamisel o vrednostnem bonu za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih namesto regresa le eden od številnih predlogov za tako imenovani drugi korona paket.

    Več v članku Namesto regresa bon za dopust v Sloveniji? "To je le eden od predlogov."

  • 14:47

    V Šmarju spet porast okužb

    Do konca dneva v nedeljo so najmanj en primer okužbe z novim koronavirusom potrdili v 141 slovenskih občinah (v soboto v 137 občinah), po dva ali več primerov so odkrili v 92 občinah (v soboto 89). Skrbi vztrajno naraščanje števila okužb v Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v domu upokojencev. Tokrat se je povzpelo za sedem, piše STA. Kot kaže, gre za okužbe v domu upokojencev.

    Kot je STA izvedela iz virov blizu doma, je bilo v šmarskem domu upokojencev v nedeljo z novim koronavirusom okuženih 119 stanovalcev in zaposlenih.

  • 13:41

    Pahor in Tonin na ogledu štaba

    Predsednik republike Borut Pahor je danes z ministrom za obrambo Matejem Toninom obiskal republiški štab Civilne zaščite RS na Igu. Pahor je ob tem ocenil, da civilna zaščita tudi v primeru tokratne pandemije deluje vestno in profesionalno, so sporočili iz urada predsednika republike.

    Celovito delovanje civilne zaščite za zajezitev širjenja novega koronavirusa sta predsedniku in ministru predstavila njen poveljnik Srečko Šestan in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But. Pahor in Tonin sta preko videokonference pozdravila tudi dežurno ekipo službe za podporo in se zahvalila za njihovo profesionalno delo, piše STA.

  • 13:38

    Karantena v Dolgi vasi ni ukinjena

    Odhod nekaterih državljanov iz karantene v Dolgi vasi že po šestih dneh namesto po štirinajstih po pojasnilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne pomeni, da je karantena ukinjena, njeno izvajanje se le nadaljuje na domačem naslovu, če so za to ustrezne razmere. Od 29 ljudi, ki so bili še v petek v gostišču v Dolgi vasi, jih je tam ostalo 11.

    Sedem jih je bilo okuženih ob prihodu, štirim so okuženost potrdili v nedeljo, kažejo podatki NIJZ.

    V gostišču so ostali tudi štirje, ki so dobili dovoljenje za odhod domov, vendar niso odšli. Nekateri čakajo prevoz in bodo tudi odšli, so navedli na NIJZ.

    Trinajsti ali štirinajsti dan karantene bodo tiste, ki so zdaj v gostišču, še testirali. Tistih, ki so odšli domov, pa ne bodo klicali nazaj, saj jim je minister dovolil, da odidejo ne glede na njihov status in karanteno končajo doma, načeloma brez testiranja, so še dodali na NIJZ.

    Z lendavske občine pa so sporočili, da lastnika gostišča nista okužena, kar dokazuje, da sta upoštevala vsa navodila. Občina bo skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in Rdečim križem tako kot doslej skrbela za tiste, ki so ostali v karanteni, jih oskrbovala in jim zagotavljala varnost. (STA)

  • 13:37

    Okužba z novim koronavirusom tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec

    Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi. Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa.

    "Situacijo zaenkrat dobro obvladujemo. Pozitiven bris se je pojavil pri sodelavki, ki ni prihajala v neposreden stik s stanovalci, okužba pa je bila odkrita v trenutku, ko ni kazala prav nobenih znakov okužbe," je za STA danes povedal Slavič.

    Omenjena sodelavka je delala kot strežnica v osrednji enoti doma na Pobrežju, in sicer je bila zadolžena zgolj za razvoz vozičkov s hrano in pranje posode v kuhinji. Ker je organizacija dela v domu že mesec dni urejena na prilagojen način, s katerim poskušajo čim bolj zmanjšati stike med zaposlenimi, je omenjena strežnica prevažala vozičke s hrano iz prostora, ki je ločen od prostora za pripravo hrane, do točke na začetku oddelka s stanovalci. Ni delila hrane, ampak so to počeli drugi.

    Po Slavičevih besedah ni imela povišane telesne temperature in ni kašljala, le nekoliko slabše se je počutila in o tem takoj obvestila nadrejeno osebo, ki jo je preventivno poslala na testiranje na covid-19. "Že od začetka pojava virusa ravnamo izjemno preventivno. Upamo, da smo prav zaradi takšnega ravnanja uspeli pravočasno ukrepati," je povedal direktor.

    Poudaril je, da stanovalce in zaposlene ves čas epidemije pošiljajo na testiranje že ob najmanjšem sumu na morebitno okužbo na covid-19 in da so vsa dosedanja testiranja pokazala negativen rezultat. "Bris odvzema mobilna enota tukaj v domu. Do sedaj je bilo odvzetih 50 brisov in vsi so bili negativni, tudi zadnji včeraj," je povedal direktor doma, ki ima 450 zaposlenih in nekaj več kot 800 stanovalcev.

    Po tem prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavorusom so preventivno odredili samoizolacijo osmim sodelavkam, ki delajo v isti organizacijski enoti kot omenjena strežnica, torej delajo na razvozu hrane, čeprav z okuženo niso bile v tesnih stikih. "Odločili smo se, da te sodelavke preventivno izločimo iz delovnega procesa in poostrimo spremljanje njihovega zdravstvenega stanja v prihodnjih dneh," je še povedal Slavič.

    Ob tem je pohvalil "odgovorno in zelo strokovno ravnanje" okužene strežnice, ki je opozorila na svoje stanje še v času, ko ni imela nobenih simptomov tipičnih okužbe s covid-19. Nobenih takšnih simptomov ne kaže tudi nihče v njeni družini. (STA)

  • 10:48

    V nedeljo aktiviranih 2.397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2397 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. (STA)

  • 10:38

    V ljutomerskem domu starejših preselili varovance po nadstropjih

    V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici.

    Varovanci so razporejeni tako, da so v tretjem nadstropju, zdaj preurejenem v izolacijski oddelek, tisti, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni. O tem so obvestili tudi svojce na novo okuženih stanovalcev, vsi okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji.

    Stanovalci brez potrjene okužbe so nameščeni v prvem in drugem nadstropju, pritličje, kjer so bili do zdaj pozitivni, je vmesni oddelek, če se bo pri katerem še pojavil sum. Šestnajst samostojnih stanovalcev brez potrjene okužbe je začasno v Biotermah pri Mali Nedelji.

    Vsi ukrepi in ravnanja so usklajeni s skupino zunanjih strokovnjakov in pristojno epidemiološko službo, svojce varovancev osebno obveščajo o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev, zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj, so pojasnili v ljutomerskem domu starejših občanov.

    Zdaj se usmerjajo predvsem v to, da dobijo pomoč, saj sami ne bodo zmogli. Potrebujejo strokovnjake in tudi psihološko pomoč. Danes se bodo o tem pogovarjali z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem. (STA)

  • 10:34

    Postojna: brez novih okužb

    V postojnskem hotelu Epic je v karanteni ostalo 24 oseb. Za zdaj ostajajo pri dveh potrjenih okužbah s koronavirusom, za dve osebi pa še čakajo na bris, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V karanteni v Postojni je bilo sprva več kot 40 oseb, a se je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja večina odločila za domačo karanteno.

    Iz doma starejših Talita kum medtem za zdaj nimajo podatkov o novih okuženih. Tako ostajajo pri potrjeni okužbi ene od tam zaposlenih, ki je v samoizolaciji, je navedel poveljnik regijske civilne zaščite.

    Razmere v postojnski karanteni so sicer dokaj normalne. Curk je ob tem spomnil, da so nekateri od začasnih stanovalcev hotela Epic prišli iz drugih ali tretjih držav, kjer so že bili v karanteni, nekateri celo po tri tedne, zato jim gotovo ni lahko, "ampak ljudje to sprejemajo".

    Curk je tudi pohvalil osebe, ki so se namesto za samoizolacijo odločile za nadaljevanje karantene, ker imajo npr. doma bolne starše in niso želele tvegati prenosa okužbe nanje. "Ta dejanja jemljem kot njihov osebni pogum," je še dodal. (STA)

"Trudimo se, da bi lahko vlada še ta teden proučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ta pozitiven trend nadaljeval – če med veliko nočjo ne bo prevelikega porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego, ali pa ga sploh ne bo," je na popoldanski novinarski konferenci povedal Kacin.

Kateri so ti ukrepi, še ni mogel razkriti, saj usklajevanja še niso končana, potrebna bo tudi seja vlade na to temo. Ko bo vlada o njih odločila, jih bodo predstavili javnosti, piše STA. Kot je še dejal, se ljudje omejevalnih ukrepov držijo.

Več kot tisoč okužb, v Šmarju pri Jelšah število narašča

Po zadnjih uradnih podatkih imamo v Sloveniji 1.021 okužb s koronavirusom, kar je 24 več kot včeraj. Dve osebi sta zaradi bolezni covid-19 umrli. Od izbruha epidemije v Sloveniji je koronavirus zahteval 30 smrtnih žrtev. Čeprav je stanje novih okužb in hospitaliziranih zadnje dni stabilno, o umirjanju epidemije še ne moremo govoriti.

V šmarskem domu upokojencev je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih 119 stanovalcev in zaposlenih, kar je sedem več kot dan prej, je STA izvedel iz virov blizu doma. Za posledicami bolezni covid-19 je tako umrlo 10 oseb iz doma, ki so imele še pridružene bolezni. Skupno število okuženih v šmarski občini pa je v nedeljo poraslo na 137.

 

Včeraj smo v Sloveniji opravili 489 testiranj, skupno torej 28.253. Zaradi bolezni covid-19 je 114 oseb hospitaliziranih, od tega je 30 ljudi na intenzivni negi. Iz bolnišnice so bile odpuščene štiri osebe, je vlada sporočila na družbenem omrežju Twitter.

Kot je povedal Kacin na dopoldanski novinarski konferenci, bo do naslednjega tedna slika jasnejša in videli bomo lahko, ali so ukrepi delovali. Kot je dodal, so bile do zdaj izdane 703 odločbe o karanteni, še 260 odločb pa je v podpisovanju danes. 

Tiger
Novice V največjem newyorškem živalskem vrtu z novim koronavirusom okužena tigrica

Virus nima nog, širimo ga ljudje

Milan Krek, predstojnik območne enote NIJZ v Kopru, je dejal, da virus nima niti nog niti kril, zato se sam ne more širiti. Njegovo širjenje lahko omogočimo samo ljudje z neustreznim vedenjem in nespoštovanjem navodil za varno gibanje. Ključna pri tem sta vzdrževanje razdalje do sočloveka, higiena rok, odsvetovano je rokovanje in dotikanje obraza z rokami, priporočeno je pravilno nošenje mask v javnosti. Ob tem moramo vedno imeti v mislih, kako pred okužbo zaščiti ostarele in kronične bolnike, ki so najbolj ranljivi.

Gre za 30 milijonov življenj

Kot je povedal Krek, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja vse vlade, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zmanjšanje širitve virusa med prebivalstvom. Če države ne bodo sprejele teh ukrepov, lahko pričakujemo, da bo virus okužil okoli sedem milijard ljudi in za seboj pustil 40 milijonov mrtvih. Če pa bodo države sprejele ukrepe in jih bodo ljudje upoštevali, bo virus okužil le dve milijardi ljudi, umrlo pa jih bo deset milijonov, je pojasnil Krek. "Gre za 30 milijonov življenj, za njih se trudimo. Vsaka država posebej in vsak od nas," je dodal. 

Koronavirus
Novice Brzdanje koronavirusa: slika, ki jo nujno pokažite dvomljivcem

V Sloveniji brez ukrepov 90 tisoč mrtvih

"Izračuni, ki so mi jih posredovali statistiki in matematiki, pokažejo, da bi virus, če bi bili v Sloveniji brez ukrepov, v treh mesecih okužil veliko ljudi. Na vrhu epidemije bi imeli okuženih okoli 480 tisoč oseb in na koncu te zgodbe bi imeli okoli 90 tisoč mrtvih," je povedal.

"Ukrepi v Sloveniji delujejo"

Kot je dejal, se zelo trudijo, da bi hitro rastočo epidemijo, ki bi čezmerno obremenila naš zdravstveni sistem, spremenili v počasi se razvijajočo krivuljo, pri kateri je naše zdravstvo z obstoječimi zmogljivostmi še vedno sposobno ustrezno obvladati epidemijo s čim manjšim številom smrtnih primerov.

"Država je sprejela ustrezne ukrepe, ki zmanjšujejo število stikov med ljudmi in s tem tudi tveganje za prenos bolezni in znižujejo krivuljo. Po naših izračunih to v Sloveniji deluje. Ker je stikov med ljudmi manj, je manj tudi možnosti za prenos virusa," je dejal.

V karanteni v Dolgi vasi v nedeljo potrdili dodatne štiri okužbe. Video: Planet.


Novice Med več kot 10 tisoč umrlimi v ZDA tudi en dan stara deklica. V Franciji najbolj črnih 24 ur. #video

Napovedi so za zdaj obetavne

"Če bomo upoštevali ukrepe, se nam bo rast novih primerov v nekaj dneh umirila," kažejo napovedi. "Pomembno je, da nam lahko neupoštevanje prepovedi gibanja, kot so na primer druženja na zasebnih zabavah, to sliko zelo hitro pokvarijo."

kje smo | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Krek je pojasnil, da pri nas zaradi sprejetih ukrepov ne gremo po stopinjah Lombardije. Če bi šli, bi imeli v teh dneh že okoli 800 mrtvih, tako pa smo jih imeli 28. Še vedno pa lahko gremo v smeri porasta števila okužb tudi na deset tisoč ali več ali pa v smer umirjanja epidemije. Obe možnosti sta odprti, odvisno je od nas in našega vedenja.

"Da bomo čim prej dosegli vrh epidemije, ko se začne epidemija umirjati, se mora vsak od nas potruditi, kajti vsak od nas je pomemben člen pri tem soočenju z virusom. Z neodgovornim vedenjem namreč lahko hitro spremenimo potek krivulje v veliko slabšo smer," dodaja Krek.

Boris Johnson
Novice Borisa Johnsona so prestavili na intenzivno nego #video

Zakaj je na Obali in Goriškem manj primerov?

Krek je še dejal, da v tem trenutku ocenjujejo, da trenutni ukrepi zadostujejo, ker že beležijo upad dnevnega prirasta novih primerov. "Na Obali in v goriški regiji je manj primerov, ker smo na italijanski televiziji spremljali dogajanje v Italiji in smo že več kot deset dni pred preostalo Slovenijo upoštevali navodila, ki so veljala za Italijo."

Amir Khan
Sportal Koronavirus prišel iz Kitajske? "Menda ne verjamete temu."
Ne spreglejte