Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
12.17

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

99

Natisni članek

Matej Tonin zaščitna maska Koronavirus

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 12.17

4 leta

Pogodbe z Acronom ne bodo razdrli, večino mask so že dostavili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

99

Matej Tonin, zaslišanje | Matej Tonin je zavrnil očitke in pozval KPK, naj preveri zakonitost in integriteto sklenjenega posla.  | Foto STA

Matej Tonin je zavrnil očitke in pozval KPK, naj preveri zakonitost in integriteto sklenjenega posla.

Foto: STA

Zavod RS za blagovne rezerve ne bo pretrgal pogodbe o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Acron. Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, je podjetje eden od najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo naročene opreme, ki jo zdravstvo nujno potrebuje. Podjetje je večino mask – precej pred rokom –  že dostavilo.

V javnosti so se pojavili očitki o domnevnem nepotizmu pri sklenitvi pogodb z Acronom, saj je v podjetju zaposlena tudi mati obrambnega ministra Mateja Tonina. Ta je očitke včeraj zavrnil in pozval KPK, naj preveri zakonitost in integriteto sklenjenega posla. KPK pa je sporočil, da bo na podlagi njegovega vprašanja uvedel postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti.

Kot so poudarili na gospodarskem ministrstvu, je bil podpis pogodb med zavodom za blagovne rezerve in Acronom tako kot pri vseh drugih pogodbah v skladu z dogovorjeno prakso, ustreznost ponudbe in s tem dobavitelja je potrdila uprava za zaščito in reševanje. Zavod za blagovne rezerve pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno izvedbo.

Kot so še zapisali na ministrstvi, je zavod z Acronom podpisal tri pogodbe, in sicer vse za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2. Prva je bila podpisana 27. marca v znesku 640.000,00 evra brez DDV in z dobavnim rokom do 15. aprila. Druga je bila podpisana 29. marca v znesku 9,6 milijona evrov brez DDV s sukcesivno dobavo po 200 tisoč kosov, in sicer vsak petek od 17. aprila do 24. julija. Tretja pa je bila podpisana 31. marca v znesku 19,5 milijona evrov brez DDV s sukcesivnim dobavnim rokom po 200 tisoč kosov od 24. aprila.

Matej Tonin, zaslišanje
Novice Tonin zavrnil očitke o nepotizmu, k preverbi bo pozval KPK

Oprema se plača šele po prevzemu

Kot so poudarili, podpis vseh treh pogodb za državo ne pomeni nobenega finančnega tveganja, saj je v skladu s pogodbo dogovorjeno, da se zaščitna oprema plača šele po njenem prevzemu. "Če pogodbena stranka, ki je v tem primeru podjetje Acron, d. o. o., ne dobavi zaščitne opreme v pogodbenem roku, se to razume kot neizpolnitev obveznosti. To pomeni razveljavitev pogodbe, brez finančnih posledic ali kakršnihkoli drugih obveznosti za naročnika, ki je v tem primeru zavod za blagovne rezerve," so sporočili.

Kot so še dodali, je zavod za zdaj podpisal pogodbe z različnimi dobavitelji, vendar so bile zaradi težav v dobavnih verigah in logističnih tokovih le redke uresničene.

Večino mask dostavili že minuli teden

"Podjetje Acron, d. o. o., se je do zdaj izkazalo za enega od najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme. Pogodbeni rok za realizacijo prve pogodbe je 15. 4. 2020, podjetje pa je prejšnji teden zagotovilo že 80 odstotkov načrtovane dobave, kar je daleč pred iztekom dogovorjenega pogodbenega roka. Pri tem je treba pojasniti, da gre za maske tipa FFP2, ki so na trgu izjemno iskane in po katerih je veliko povpraševanje," so zapisali.

Kot so zapisali, je podjetju uspelo kljub trenutnim razmeram na globalnem trgu, logistično okrnjenim potem in nezanesljivim dobavam premostiti logistične zaplete in zagotoviti ne le pravočasno, temveč predčasno dostavo naročene opreme v Slovenijo. "To je dober zgled in praksa, ki bi jo morali zasledovati vsi dobavitelji," dodajajo.

maske koronavirus
Novice Preobrat: WHO po novem dopušča nošenje zaščitnih mask za splošno javnost

"Z vidika varnosti in nadaljnje oskrbe Slovenije z zaščitnimi maskami tipa FFP2, ki jih zdravstvo nujno potrebuje, je Zavod RS za blagovne sprejel odločitev, da ne bo prekinil pogodbe s podjetjem Acron, v kolikor bo zadnje tako kot do zdaj zagotavljalo ustrezno, certificirano in v pogodbenem roku dobavljeno zaščitno opremo. Ponovno želimo poudariti, da podjetje Acron, tako kot tudi druga podjetja, s katerimi je zavod sklenil pogodbo, za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2 ni prejel nobenega predplačila, saj ZRSBR dostavljeno blago plača šele po njegovem prevzemu in preverbi ustreznosti blaga," so še zapisali.

Po poročanju POP TV je podjetij, ki so si razdelila posle v vrednosti 129 milijonov evrov, 31, od tega je 16 podjetjem uspelo dobiti razpise v vrednosti najmanj milijona evrov. Rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijonov evrov vrednim poslom. Višina dejansko izplačanih sredstev bo sicer odvisna od tega, koliko opreme bo podjetju uspelo dobaviti, saj bodo plačila izvedena po dobavi, piše STA.

Novice V Slovenijo prispela milijonska pošiljka troslojnih mask
V poslu s podjetjem Labena zaznali korupcijska tveganja

KPK je na podlagi prijave pod drobnogled vzel tudi posel države s podjetjem Labena, ki se je znašlo v središču zgodbe o domnevni prevari z zaščitnimi maskami. Zaznal je določena korupcijska tveganja ter ugotovitve odstopil Državni revizijski komisiji. Medtem je kriminalistična preiskava domnevne prevare z zaščitnimi maskami v predkazenskem postopku.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je Zavodu RS za blagovne rezerve naložila, da mora kljub izvedbi javnega naročila s postopkom pogajanj brez predhodne objave upoštevati temeljna načela novele zakona o javnem naročanju, zlasti načelo gospodarnosti in načelo transparentnosti. Naložili so mu objavo obvestila za predhodno transparentnost na portalu javnega naročanja najpozneje ob sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom, so povedali v KPK.

Ker je KPK ocenil, da zavod za blagovne rezerve ni poslal v objavo obvestila, kar bi moral storiti po zakonu o javnem naročanju, je o sumu kršitve zakona obvestil Državno revizijsko komisijo in ji predlagal uvedbo prekrškovnega postopka.

KPK je ob tem predlagal Računskemu sodišču RS, naj po koncu izrednih razmer zaradi novega koronavirusa izvede revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve. To naj računsko sodišče po njihovem opravi zlasti za sklenjene pogodbe v zvezi z izvedenimi javnimi naročili v obdobju trajanja izrednih razmer, so še navedli v KPK.

Direktor: Le mi smo plačali avans

Direktor podjetja Labena Borut Čeh je danes pojasnil, "da so v navezi z naročilom mask iz BiH le oni kot podjetje vnaprej plačali avans in ko so to prijavili policiji, so bili označeni kot oškodovanec". S potekom so seznanili tudi druge predstavnike oblasti, so za STA danes sporočili iz Labene.

Podjetje Labena se je marca znašlo v središču zgodbe o domnevni prevari s tremi milijoni zaščitnih mask, ki jih je pri tem podjetju naročila Slovenija in smo jih v Sloveniji zaman pričakovali 18. marca. Minister za obrambo Matej Tonin je takrat dejal, da je šlo za klasično prevaro. "Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajali," je dodal.
Ne spreglejte