Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
21.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

30

Natisni članek

Boris Johnson Koronavirus COVID-19 bolnišnica

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 21.30

4 leta

Britanski premier zaradi koronavirusa pristal v bolnišnici

Borisa Johnsona so prestavili na intenzivno nego #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

30

Boris Johnson | Britanski premier Boris Johnson je zaradi okužbe z novim koronavirusom v bolnišnici. | Foto Reuters

Britanski premier Boris Johnson je zaradi okužbe z novim koronavirusom v bolnišnici.

Foto: Reuters

Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je zbolel za boleznijo covid-19, so danes sprejeli na oddelek intenzivne nege, so uradno sporočili z Downing Streeta. Kot so pojasnili, se je zdravstveno stanje premierja popoldne poslabšalo, zato so ga po nasvetu zdravnikov preselili na oddelek za intenzivno nego, poroča BBC.

Kot poroča angleška televizija ITV, so ga na oddelek intenzivne nege okoli osmih premestili za vsak primer, če bi morda potreboval ventilator. Popoldne se mu je stanje namreč poslabšalo. Kot še poroča ITV, ki se sklicuje na tiskovnega predstavnika, je Johnson pri polni zavesti.

Ostaja na opazovanju

Preden so ga premestili na intenzivno nego, je za opravljanje poslov pooblastil zunanjega ministra Dominica Raaba. Johnson je zaradi novega koronavirusa zbolel pred desetimi dnevi, sprva je imel blažje bolezenske znake in je delal od doma, v nedeljo pa so ga sprejeli v bolnišnico v Londonu, ker je imel še vedno simptome bolezni.

Njegov tiskovni predstavnik je dopoldne sporočil, da 55-letni premier ostaja v bolnišnici na opazovanju in da je dobre volje. "Premier je v bolnišnici St. Thomas v Londonu preživel udobno noč in je dobre volje," je dejal tiskovni predstavnik. Dodal je, da pri njem "vztrajajo simptomi" koronavirusne bolezni 19 in da ostaja na opazovanju, so poročanje tujih tiskovnih agencij povzeli pri STA.

Johnson zaradi bolezni covid-19 v bolnišnico. Novinar: Rok Kovačič/Video: Planet.


Britanski dnevnik The Times je dopoldne poročal, da je Johnson v bolnišnici St. Thomas blizu Westminstrske palače in da mu dovajajo kisik. The Guardian je medtem spomnil, da so že pretekli teden poročali, da je premier bolan resneje, kot je pripravljen priznati sam ali drugi predstavniki vlade, pa tudi, da so ga pregledali zdravniki in da so zaskrbljeni zaradi njegovega dihanja. Downing Street je po poročanju STA te navedbe zanikal.

Independent: Ne gre za nujno hospitalizacijo

Independent je poročal, da so Johnsona hospitalizirali, ker bolezenski znaki v več kot tednu dni niso izzveneli. "Po nasvetu zdravnika je bil ministrski predsednik sprejet v bolnišnico na dodatne teste," so povedali njegovi tiskovni predstavniki. "Gre za previdnostni ukrep, ker po desetih dneh od pozitivnega rezultata testa na koronavirus znaki še vedno vztrajajo."

Boris Johnson se kljub hospitalizaciji počuti dobro in pričakujejo, da se bo kmalu vrnil na delo. | Foto: Reuters Boris Johnson se kljub hospitalizaciji počuti dobro in pričakujejo, da se bo kmalu vrnil na delo. Foto: Reuters

Kot so še pojasnili predstavniki, bo Johnson ostal v bolnišnici, vse dokler bo to potrebno. "Johnson se počuti dobro in glede na to, da ni šlo za nujni bolnišnični sprejem, se že veselimo njegove vrnitve na Downing Street," so dopoldne še sporočili iz njegovega kabineta, piše Reuters.

V soboto je njegova noseča partnerica Carrie Symonds na Twitterju objavila, da je teden dni v postelji z znaki koronavirusne bolezni 19, a da se ji stanje izboljšuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump mu je zaželel hitro okrevanje

Ameriški predsednik Donald Trump pa je ob novici, da je Johnson v bolnišnici, dejal, da je njegov kolega krepak in vzdržljiv. "Američani molimo zanj," je na novinarski konferenci povedal Trump, ki ni skoparil z lepimi besedami na račun britanskega premierja, saj ga je označil za velikega gospoda in odličnega vodjo. "Upam in prepričan sem, da bo z njim vse v redu," je med drugim še povedal Trump, poroča Reuters.

Dobre želje po hitrem okrevanju so mu med drugim poslali predsednik Francije Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, španski premier Pedro Sanchez in slovenski premier Janez Janša. "Molimo za hitro in polno okrevanje britanskega premierja Borisa Johnsona. V mislih smo tudi z njegovo družino in britanskim narodom," je Janša v angleščini zapisal na Twitterju.

Donald Trump je Johnsona označil za odličnega vodjo. | Foto: Reuters Donald Trump je Johnsona označil za odličnega vodjo. Foto: Reuters

Zaradi Johnsonove hospitalizacije je vrednost britanskega funta v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom upadla, a se je pozneje, ob vesti, da se bo premier kmalu vrnil v svojo pisarno na Downing Street, nekoliko dvignila.

Okužbo potrdili tudi pri britanskem ministru za zdravje

Sicer pa je britanska vlada že ob prvi seznanitvi z Johnsonovo okužbo s koronavirusom sporočila, da bo vodenje dela vlade, če Johnson zaradi bolezni ne bi mogel delati, prevzel zunanji minister Dominic Raab.

Britanski premier je postal prvi predsednik vlade, ki je zbolel za novim koronavirusom. Prav tako se je s tem virusom, ki povzroča bolezen covid-19, okužil tudi britanski minister za zdravje Matt Hancock, ta pa se je v četrtek po samoizolaciji vrnil v javnost in vodil redno novinarsko konferenco vlade.

Zaradi vse večjega širjenja okužbe z novim koronavirusom na Otoku je imela zgodovinski nagovor tudi kraljica Elizabeta. Kaj je povedala, preverite TUKAJ.

Princ Charles in Camilla po samoizolaciji spet skupaj

Britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova žena Camilla sta od danes spet združena. Charles je sicer že pred tednom dni prestal milejšo obliko koronavirusne bolezni 19, Camilla, ki ni bila okužena, pa je prav danes končala 14-dnevno samoizolacijo. V četrtek par praznuje 15. obletnico poroke, poroča STA.

Amir Khan
Sportal Koronavirus prišel iz Kitajske? "Menda ne verjamete temu."
Novice Koronavirus v Sloveniji: 20 novih okužb, šest smrtnih žrtev #video
pokopališče
Novice V svetu zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 65 tisoč ljudi
Ne spreglejte