Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2020,
17.39

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

13

Natisni članek

Elizabeta II. nagovor COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 5. 4. 2020, 17.39

4 leta

Kraljica Elizabeta četrtič v 68 letih vladanja izredno nagovorila narod #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

13

Britanska kraljica Elizabeta II. je nocoj zaradi pandemije novega koronavirusa nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha. To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Prejšnje tri je imela ob smrti mame, ob nesreči Diane in v času zalivske vojne. Njen nocojšnji govor so prenašali radii in televizije, v njem pa je kraljica pozivala k samodisciplini in odločnosti v času naraščanja okužb z novim koronavirusom.

"Nagovarjam vas v času, za katerega vem, da je poln izzivov. To je čas motnje v življenju naše države: motnja, ki je prinesla gorje nekaterim, finančne težave številnim in ogromne spremembe v življenjih nas vseh," je govor, ki si ga lahko v celoti ogledate v videoposnetku zgoraj, začela kraljica Elizabeta II.

"Upam, da bo lahko v prihodnjih letih vsakdo ponosen na to, kako se je odzval na ta izziv," je kraljica poudarila. Izrazila je tudi upanje, da bodo lahko prihodnje generacije za zdajšnjo rekle, da so samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti Združenega kraljestva.

To je bil kraljičin četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu.  | Foto: Reuters To je bil kraljičin četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Foto: Reuters

Elizabeta II. se je v petminutnem nagovoru spomnila tudi svojega čisto prvega televizijskega nagovora, ki se je prav tako kot ta nocoj odvijal v gradu Windsor. Takrat je bila stara komaj 14 let in je s svojo sestro Margareto nagovarjala otroke, ki so se morali zaradi lastne varnosti evakuirati s svojih domov.

"Zdaj je občutek za mnoge podoben kot takrat, saj so ločeni od svojih bližnjih," je potegnila vzporednice zaradi izolacije. A hkrati se je zahvalila vsem, ki prav s tem, da ostajajo doma, pazijo nase in na druge, čeprav jim zagotovo ni lahko biti ločeni od tistih, ki jih imajo radi. Seveda se ni pozabila zahvaliti tudi vsem zdravstvenim delavcem in prostovoljcem, ki te dni neutrudno pomagajo bolnim, ter vsem preostalim državljanom, ki v teh časih hodijo v službe in s tem pripomorejo h kar se da nemotenemu delovanju države.

Princ Charles
Trendi Prvič po potrjeni okužbi se je oglasil princ Charles #video
To je bil kraljičin četrti izredni nagovor v kriznih časih oziroma časih žalovanja v 68 letih na britanskem prestolu. Nazadnje je leta 2002 sodržavljane nagovorila ob smrti kraljice matere. Pred tem leta 1997 na predvečer pogreba princese Diane, leta 1991 pa v času prve zalivske vojne.

V Veliki Britaniji se je skupno število okuženih povzpelo na 47.806. | Foto: Reuters V Veliki Britaniji se je skupno število okuženih povzpelo na 47.806. Foto: Reuters

Na Otoku novi koronavirus vzel že skoraj pet tisoč življenj

V Veliki Britaniji se je število umrlih za boleznijo covid-19 danes povzpelo za 621, skupaj je tako v državi do zdaj umrlo 4934 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Gre sicer za nekoliko manjšo rast kot dan prej, ko je umrlo 708 ljudi.

Po drugi strani so v zadnjih 24 urah zabeležili največji porast števila okuženih do zdaj. Potrdili so kar 5903 na novo okuženih, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 47.806, piše STA.

Princ William pilot
Trendi Princ William kot reševalni pilot v boj proti koronavirusu #video

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je v bolnišnici pristal tudi premier Boris Johnson, ker v desetih dneh od potrjene okužbe simptomi bolezni še vedno vztrajajo. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno.

Teste na novi koronavirus v državi trenutno izvajajo samo v najresnejših primerih, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Dejansko število okuženih je tako verjetno še bistveno višje.

Zaradi okužbe z novim koronavirusom je v bolnišnici pristal tudi premier Boris Johnson. | Foto: Getty Images Zaradi okužbe z novim koronavirusom je v bolnišnici pristal tudi premier Boris Johnson. Foto: Getty Images

Vlada je tarča kritik zaradi prepočasnega odzivanja na krizo

Mnogi zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo. Oblasti so zato obljubile, da bodo do konca meseca dnevno izvajali sto tisoč testov.

Pandemija novega koronavirusa v Veliki Britaniji krepi tudi revščino, ki jo je zaradi varčevanja po globalni finančni krizi v državi že sicer veliko, opozarjajo strokovnjaki. V revščini po uradnih podatkih živi skoraj četrtina prebivalstva, skupaj okoli 14 milijonov ljudi. Revnih je približno 4,2 milijona oziroma okoli 30 odstotkov britanskih otrok.

Razmere pa se še poslabšujejo, saj številni zaradi ukrepov v boju proti novemu koronavirusu izgubljajo delo. V zadnjih 14 dneh je za državno pomoč zaprosilo skoraj milijon odraslih. To je skoraj desetkrat toliko kot v povprečnih dveh tednih.

pokopališče
Novice V svetu zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 65 tisoč ljudi
Boris Johnson
Novice Britanci jezni na Kitajsko: okuženih precej več ljudi?
Ne spreglejte