Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2020,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21

37

Natisni članek

Natisni članek

Koronavirus

Nedelja, 5. 4. 2020, 13.41

4 leta, 5 mesecev

V svetu zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 65 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21

37

pokopališče | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu je preseglo 65 tisoč, od tega jih je več kot 47 tisoč v Evropi. Po podatkih do 11. ure danes je za novo boleznijo zbolelo skupaj več kot 1,2 milijona ljudi. A iz sosednje Italije, ki poleg Španije velja za največje žarišče v Evropi, tudi danes prihajajo spodbudne novice.

  • 18:50

    Iz Italije spodbudne novice

    Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes še nižje kot včeraj, piše STA. Umrlo je 525 ljudi, kar je več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

  • 17:53

    V Avstriji se stanje umirja

    Danes dopoldne je bilo po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva v bolnišnicah 1056 ljudi, od tega 244 na intenzivnih oddelkih. To število je skoraj nespremenjeno že tri dni, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

    Skupaj se je doslej z novim koronavirusom v Avstriji okužilo 11.767 ljudi, od tega jih je 2998 že ozdravelo. Trenutno je tako okuženih še 8565 ljudi, kar je tri odstotke manj kot v soboto, ko jih je bilo 8832.

    Že drugi dan zapored je bilo novo število okužb nižje od števila ozdravljenih. Od sobote dopoldne do danes dopoldne so zabeležili 306 novih okužb, ozdravelo pa je 495 ljudi.

  • 17:12

    V Tokiu rekordno število okužb

    V Tokiu so danes zabeležili 143 dodatnih okužb z novim koronavirusom, največ doslej v enem dnevu. Skupaj je tako število okuženih v japonski prestolnici preseglo 1000. Zaradi naraščanja okužb je premier Shinzo Abe pod vse večjim pritiskom, naj zaostri ukrepe in uvede izredne razmere, poročanje nemška tiskovna agencija dpa povzema STA.

    Današnje visoko dnevno število novih okužb sledi sobotnemu rekordu, ko so virus sars-cov-2 potrdili pri 118 ljudeh. V tokijskih bolnišnicah trenutno zdravijo 817 bolnikov s covidom-19, kapacitete pa so že blizu skrajnih meja, dodaja dpa.

    Skupaj so doslej na Japonskem potrdili 4219 okužb, umrlo je 95 ljudi, danes poroča časnik Asahi Shimbun na svoji spletni strani.

  • 16:30

    Na Hrvaškem 1182 okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupaj doslej okužilo 1182 ljudi. Covid-19 je ob tem v zadnjem dnevu zahteval še tri smrtne žrtve, tako da je teh skupaj 15, podatke hrvaškega zavoda za javno zdravje navaja STA.

    Od sobote so umrli bolniki v Dubrovniku, Osijeku in Zagrebu. Vsi so bili starejši kronični bolniki z drugimi boleznimi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

    Trenutno je hospitaliziranih 374 bolnikov s covidom-19, 39 jih je na ventilatorju. Doslej je ozdravelo 125 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. Med okuženimi je po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT tudi štirimesečni dojenček, ki se je okužil od matere.

  • 16:16

    Za Srbi težka noč

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Stari Pazovi glede pandemije novega koronavirusa dejal, da je za Srbijo težka noč. Do danes so v Srbiji zabeležili 1908 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 51 ljudi, sedem v soboto. V povprečju so bili stari 64,2 leta, vsi so imeli še druge pridružene bolezni, poroča STA.

    V bolnišnicah je 1082 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega jih je 98 na ventilatorji, še poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

  • 15:57

    Kitajska na pomoč z maskami

    Kitajska je od začetka marca izvozila 3,86 milijarde mask, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Maske in drugo medicinsko opremo v vrednosti 1,3 milijarde evrov so prodali v več kot 50 držav. Kitajska tudi sicer velja za največjo izvoznico zaščitnih mask, kaže poročilo Svetovne trgovinske organizacije (WTO) za lani, poroča STA.

    Od 1. marca je kitajska poleg 3,86 milijarde zaščitnih mask izvozila še 37,5 milijona zaščitnih oblek, 16.000 ventilatorjev in 2,84 milijona testov za novi koronavirus, je povedala predstavnica kitajske carinske službe Jin Hai.

  • 14:40

    Iran bo omilil ukrepe

    Iran namerava konec prihodnjega tedna omiliti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je danes napovedal iranski predsednik Hasan Rohani. V Iranu, ki je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji koronavirusa na svetu, je sicer doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 3600 ljudi, potrdili pa so 58.226 okužb z novim koronavirusom.

    Od sobote bodo lahko svoja vrata ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov znova odprle nekatere trgovine v iranskih provincah. V prestolnici Teheran bo to možno šele teden kasneje, torej 18. aprila, poročanje nemška tiskovna agencija dpa povzema STA.

    Prostori, kjer se lahko zbere veliko ljudi, kot so športne dvorane, stadioni in bazeni, bodo ostali zaprti, je še napovedal Rohani v izjavi za javnost njegovega urada. Prav tako najmanj do 18. aprila ostajajo zaprte šole in univerze, z možnimi izjemami za doktorske študente.Do takrat bodo ostala zaprta tudi verska svetišča. Poleg tega do 18. aprila ne bo dovoljeno potovati med provincami.

    Od 11. aprila bo lahko med 7. in 14. uro delalo dve tretjini javnih uslužbencev. Trenutno gre lahko na svoja delovna mesta zgolj tretjina javnih uslužbencev.

  • 13:41

    Italija: kako naprej?

    Italijanska vlada pripravlja načrt za ponoven zagon države ob postopnem umirjanju epidemije novega koronavirusa. Gre za načrt nadzorovanega zagona v petih točkah, je za časopis La Repubblica dejal minister za zdravje Roberto Speranza.

    Vlada tako med drugim še vedno predvideva ohranitev nekaterih ukrepov za družbeno distanciranje, razvoj medicinskih pripomočkov za zdravljenje čim več ljudi na daljavo zunaj bolnišnic in množično testiranje na novi koronavirus.

  • 13:30

    Španiji gre bolje

    Novi koronavirus je v zadnjih 24 urah v Španiji zahteval še 674 smrtnih žrtev, kar je najmanj v zadnjih desetih dneh. Dnevno število smrtnih žrtev je padlo že tretji dan zapored. Vse skupaj je covidu-19 podleglo 12.418 ljudi, kažejo podatki španskega ministrstva za zdravje. Upočasnjuje se tudi naraščanje števila okužb.

  • 10:46

    Koronavirus med begunci

    Grške oblasti so danes razglasile karanteno že v drugem begunskem taborišču v državi, ker so odkrili okužbo z novim koronavirusom med tamkajšnjimi prosilci za azil. Gre za taborišče Malakasa kakih 40 kilometrov severovzhodno od Aten, ki bo zdaj 14 dni v karanteni.

  • 10:22

    Zgodovinski dogodek v VB

    Britanska kraljica Elizabeta II. bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa. To bo njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili ga bodo zvečer na radiu in televiziji, v njem bo pozvala k samodisciplini in odločnosti, poroča BBC.

  • 09:38

    "Grozljive" številke v ZDA

    Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto posvaril pred "zelo grozljivim" številom smrti zaradi covida-19 v prihodnjih dneh. Najhuje je še vedno v New Yorku, kjer je v soboto umrlo 630 ljudi, največ doslej. Trump bo zato tja napotil 1000 pripadnikov vojske, večinoma zdravnike in medicinsko osebje.

Najhuje je trenutno v Evropi, a tudi v ZDA se razmere drastično slabšajo. Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto tako posvaril pred "zelo grozljivim" številom smrti v prihodnjih dneh.

To je povedal ameriški predsednik:

Število umrlih v Evropi je v soboto preseglo 45 tisoč, danes do 11. ure pa je naraslo že na 47.093. Okoli 85 odstotkov umrlih je v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Skupaj je v Evropi okuženih 642.330 ljudi. Največ smrtnih žrtev je v Italiji, več kot 15 tisoč, sledijo Španija z več kot 12 tisoč umrlimi, Francija (več kot 7500) in Velika Britanija (več kot 4300). Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je medtem v ZDA v soboto preseglo 300 tisoč, do zdaj pa je za covidom-19 tam umrlo več kot 8100 bolnikov. Na Kitajskem, kjer je epidemija najprej izbruhnila, zdaj pa se umirja, so v zadnjem dnevu zabeležili 30 novih primerov okužbe, trije ljudje so umrli. Skupaj je do zdaj tam umrlo 3329 ljudi.

V Italiji zadnjih nekaj dni število smrtnih žrtev zaradi covida-19 upada. | Foto: Reuters V Italiji zadnjih nekaj dni število smrtnih žrtev zaradi covida-19 upada. Foto: Reuters

Iz sosednje Italije znova spodbudne novice

Videti je, da se stanje v Italiji končno malce stabilizira, poroča STA. Tudi danes so namreč pri naših zahodnih sosedih poročali o manj smrtnih žrtvah kot dan prej, torej trend upadanja smrtnih žrtev traja že zadnjih nekaj dni. Danes je v Italiji zaradi covida-19 umrlo 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681.

Tudi število hospitaliziranih in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, je upadlo. Trenutno je na intenzivnih oddelkih 3977 ljudi, kar je 17 manj kot v soboto. Od tega jih je 1317 v Lombardiji.

Skupaj pa se v bolnišnicah zdravi 28.949 ljudi, 61 manj kot v soboto, še piše STA. Okuženih je trenutno 91.246 ljudi, kar je 2972 več kot v soboto. Rast števila okuženih je bila nekoliko večja kot dan prej, ko so potrdili 2886 novih okužb.

Skupaj se je v Italiji, najbolj prizadeti državi zaradi novega koronavirusa, do zdaj okužilo 124.632 ljudi, vključno z umrlimi in ozdravelimi. Zadnjih je 21.815, torej 819 več kot v soboto. Skupno število smrtnih žrtev trenutno znaša 15.887.

Koronavirus
Novice Na Hrvaškem največje število umrlih v enem dnevu od prve potrjene okužbe
Ne spreglejte