Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
17.08

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Tatjana Bobnar policija Boštjan Lindav

Torek, 27. 2. 2024, 17.08

2 meseca

Je ta dokument dokaz, da je krivo pričal? Kaj na to pravi Lindav ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Boštjan Lindav, nekdanji direktor policije | Dokument kaže, da se je nekdanji direktor policije Boštjan Lindav podpisal pod dokument o zaposlitvi policista, za katerega je pred preiskovalno komisijo pričal, da ga nikoli ni prejel. | Foto STA

Dokument kaže, da se je nekdanji direktor policije Boštjan Lindav podpisal pod dokument o zaposlitvi policista, za katerega je pred preiskovalno komisijo pričal, da ga nikoli ni prejel.

Foto: STA

Dokument, ki so ga pridobili na portalu 24ur.com, kaže, da je upokojeni policist in nekdanji prvi mož Policije Boštjan Lindav krivo pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Podpisal se je namreč pod predlog za ponovno zaposlitev policista, ki naj bi jo zahteval neformalni Golobov svetovalec Miloš Njegoslav Milović, čeprav je pred preiskovalno komisijo zatrjeval, da v času njegovega mandata papirji do njega niso prišli. Lindav priznava, da se je pod predlog res podpisal, a pravi, da je edini dokument, ki ima pravno-formalno veljavo za zaposlitev v Policiji, "pogodba o zaposlitvi", ki pa nikoli ni prišla do njega in je nikoli ni podpisal.

Kot poroča portal 24ur.com, sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav oktobra lani pred preiskovalno komisijo v državnem zboru, ki preiskuje politično vpletanje v delo Policije, pojasnjevala o domnevnih kadrovskih pritiskih s samega vrha vlade. 

Kladivo. Sodišče.
Novice Nekdanjemu Golobovemu neformalnemu svetovalcu zavrnili prošnjo za alternativno prestajanje kazni

Bobnarjeva je takrat opozorila, da je neformalni svetovalec premierja Roberta Goloba Miloš Njegoslav Milović zahteval, da v Policiji zaposlijo nekdanjega policista kot dodatnega varnostnika pri predsedniku vlade. 

A ta bi se moral, preden bi začel delati kot član ekipe varnostnikov, znova zaposliti na Policiji, kjer pa avgusta 2022 ni dobil soglasja za zaposlitev, izhaja iz dokumentov, ki so jih prejeli na portalu 24ur.com. S klicem Milovića je bil seznanjen tudi Lindav, ki pa je v pričanju pred preiskovalno komisijo dejal, da "dokumentacije o tem ni prejel".

Aleš Rezar
Novice Rezar: Ne bom dopuščal, da tempo preiskovalne komisije narekuje opozicija

A dokument, ki so ga pridobili na portalu, govori drugače. Predlog o zaposlitvi v Policiji, natančneje v Centru za varovanje in zaščito, je namreč datiran z 20. januarjem 2023. S podpisom, da se policist "ponovno zaposli za nedoločen čas na Ministrstvu za notranje zadeve, v Policiji, CVZ, Referatu za zunanje varovanje objektov na delovno mesto 'policist SR - NMD' (šifra DM 70951)", pa je soglašal prav takratni v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav. 

Lindav: To ni pogodba o zaposlitvi

Na poročanje o podpisu na dokumentu o ponovni zaposlitvi policista v ekipi varnostnikov pri predsedniku vlade se je nekaj ur po objavi odzval Lindav. Prek odvetnika je sporočil, da je na objavljeni fotokopiji dokumenta dejansko njegov podpis, česar pa nikoli ni zanikal.

"Navedeni dokument predstavlja podlago, da se začnejo določeni postopki, ki jih mora delodajalec izvesti pred zaposlitvijo posameznika, med drugim je to v Policiji tudi varnostna preveritev posameznika, zdravniški pregled in vrsta drugih opravil. Edini dokument, ki ima pravno formalno veljavo za zaposlitev v Policiji, je 'pogodba o zaposlitvi' in tak dokument kakor tudi dokument za premestitev iz Policije v Kabinet predsednika vlade, nikoli nista prišla do mene in ju nisem nikoli podpisal. S tega stališča je poročanje spletnega portala 24ur.com zavajajoče in ponovno namenjeno zgolj moji diskreditaciji," je izjavi zapisal Lindav.

Poudaril je še, da se dotično "soglasje" res nanaša za zaposlitev v Policiji, Centru za varovanje in zaščito, Referatu za zunanje varovanje objektov, pri čemer naj bi bil pomemben vidik, da je Policija v tistem času zelo intenzivno iskala osebe za tovrstno delo, a pravega zanimanja ni bilo. "Na tem delovnem mestu bi navedena oseba opravljala varovanje okolice državnih objektov (stavbe Državnega zbora, predsedniške palače, vladne stavbe ipd.), nikakor pa ne 'varovanje oseb', kar po poročanju medijev počne sedaj, to pa mu je omogočil podpis 'pogodbe o zaposlitvi' in tripartitnega sporazuma med Policijo, Kabinetom predsednika vlade in policistom, ki ga je podpisal aktualni generalni direktor policije. Nobenega od teh dokumentov nisem podpisal jaz," je še razložil Lindav.

Vida Čadonič Špelič
Novice Pravna služba DZ: Direktor Sove je lahko prebral pričanje Bobnarjeve in Lindava
Ne spreglejte