Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2019,
19.23

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

24

Natisni članek

ugrabitelj ugrabitev migranti

Četrtek, 9. 5. 2019, 19.23

4 leta, 11 mesecev

Izpoved ugrabljenega 79-letnika: Tega ne bi privoščil niti svojemu sovražniku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

24

Štirim migrantom je sredi belega dneva uspelo ugrabiti upokojenca med delom v vinogradu. Kot je pripovedovala žrtev, so ga storilci zvezali tako močno, da je od bolečin kričal. Po šestih urah peklenske vožnje pa zaradi bolečin ni čutil nog. "Tega ne bi privoščil niti svojemu sovražniku," je povedal pretreseni Miroslav Moravec, ki so ga nezakoniti pribežniki vzeli za talca in se z njegovim avtom peljali do Divače, od koder so pobegnili v Italijo. 

Avtomobil, ugrabljen v Beli krajini
Novice Ugrabitev v Beli krajini: tri ugrabitelje prijeli, enega še iščejo #video #foto

Petindvajsetletni Maročan in dva 18-letnika iz Alžirije so včeraj v Beli krajini poskušali ugrabiti 79-letnega Miroslava Moravca. Kot je za Siol.net povedala njegova hči, naj bi njenega očeta nezakoniti pribežniki ugrabili, ko je delal v vinogradu. Zvezali naj bi ga in se z njim v prtljažniku poskušali odpeljati proti italijanski meji.

Kot je dejala njegova hči, se je Moravec najbolj bal v trenutku, ko so se ustavili poleg vode, saj je mislil, da ga bodo ugrabitelji vrgli v vodo. "Vse se je dobro končalo, lahko bi bilo še huje," se je pretreseno izpovedala. "V prtljažniku bi lahko od strahu umrl, lahko bi mu odpovedalo srce," je še dejala. 

Stare znance policije (v aprilu so bili obravnavani v postopku zaradi prepovedanega prehoda meje) so pozneje v skupni akciji slovenskih in italijanskih policistov prijeli. V akciji so aktivirali vse svoje enote in tudi helikopter. 

Žrtev je opisala grozljivo dogajanje

Kot je povedal ugrabljeni moški, se je ravno pripravljal na škropljenje v vinogradu, ko sta se mu približala dva neznanca. Pojasnil je, da mu je eden izmed moških grozil z nožem, drugi pa je tipal po njegovih žepih, kjer je imel pospravljene ključe avtomobila. Vzel mu jih je, drugi neznanec pa mu je vzel ključe garaže, v kateri sta našla debelejšo vrv, s katero sta ga zvezala. 

Kot je pripoveduje 79-letnik, sta to storila tako trdo, da je med vožnjo od bolečine kričal, zato sta ustavila vozilo in vendarle nekoliko popustila vozle. Prav tako sta mu zvezala noge in mu prelepila oči. Kljub temu mu je s kotičkom očesa uspelo videti, kam se peljejo.

Marjan Šarec
Novice Šarec po ugrabitvi: Nacionalnovarnostni sistem deluje

Vrgli so ga v prtljažnik njegovega avtomobila, v njem so bili še štirje ljudje. Nekaj časa so iskali pravo pot, ko so prišli na večjo prometnico, pa so pohodili plin. "Še nikdar v življenju se nisem tako vozil," je dejal. Na poti so se približali Staremu trgu, kjer je mejni prehod s Hrvaško, tako da je že upal, da bi jih morda zaustavila policija.

Vendar pa je voznik zavil proti Kolpi, kjer je avto nasedel. Ko so ga vendarle spet spravili na vozno pot, so nadaljevali pot proti Ilirski Bistrici, nato proti Divači. Kot se spominja Miroslav Moravec, so ves čas vozili zelo hitro.

Policijski trak
Novice Prebežniki naj bi v Beli krajini ugrabili domačina

Nog po šestih urah ni čutil

Na enem od bencinskih servisov je eden od potnikov zapustil vozilo, z drugimi pa so nadaljevali pot. Divje so vozili tudi po bližnji načeti makadamski cesti, se nato ustavili in ujetnika skupaj z vozilom pustili tam. Kar dolgo časa se je trudil, da se je osvobodil vrvi, vendar pa hoditi ni mogel, saj nog po šestih urah, ko so bile zvezane, niti ni čutil. "Še zdaj jih ne čutim dobro," je povedal.

Počasi je vendarle prispel na bližnjo jaso, kjer so se pasle ovce, tam je zagledal vas, nato pa kmalu še vozilo pastirja ovac. Sledil mu je domov in potrkal ter domačim razložil, kaj se mu je zgodilo. Ker je ostal brez vseh dokumentov in mobilnega telefona, so policijo poklicali kar od tam, je za še povedal 79-letnik.

Tri osumljence so italijanski varnostni organi pri Bazovici že prijeli, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Vsi trije so zdaj v policijskem pridržanju. Policisti pa iščejo še četrto osebo, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi, a je vozilo zapustila še pred končno lokacijo.

Kako se je odzvala politika:

ograja, migranti, begunci
Novice Policija za več žice, za več nadzora, za strožjo azilno zakonodajo
Ne spreglejte