SiolNET. Novice Slovenija
2,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija za več žice, za več nadzora, za strožjo azilno zakonodajo

2,34

termometer

ograja, migranti, begunci
Policija v pričakovanju krepitve migrantskega vala želi več nadzora na južni meji. Foto: STA

Storilce, ki so včeraj v Beli krajini ugrabili domačina - tega so po več urah izpustili pri Sežani, njih pa so na koncu prijeli italijanski policisti -, je policija konec aprila že obravnavala zaradi ilegalnega prehoda meje, jih vrnila na Hrvaško, zdaj pa so še enkrat poskusili. Na policiji trdijo, da delajo vse, kar lahko, za zaščito meje. Pozivajo pa k tehničnim in kadrovskim okrepitvam ter predlagajo tudi spremembe azilne zakonodaje.

Policija po včerajšnjem dogodku pravi, da se zaveda varnostnega izziva migracij in da dela vse, kar lahko, da zagotovi varnost.

V zadnjem letu opažajo porast ilegalnih prehodov meje. Pred dvema letoma je bilo teh kaznivih dejanj dva tisoč, lani deset tisoč, letos pa do zdaj tri tisoč, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Nelegalne prehode največkrat zagrešijo Alžirci (tudi dva od treh včerajšnjih storilcev sta bila Alžirca, tretji pa Maročan).

Za več ograje in več pomoči vojske

Ker v prihodnjih mesecih pričakujejo okrepljene migracijske tokove na južni meji, so okrepili enote. "Območja Policijskih uprav Koper, Novo mesto in Ljubljana smo dodatno okrepili, tja razporedili policiste iz drugih enot, policiste posebne policijske enote, konjenike, vodnike službenih psov, pomožne policiste. V pomoč so jim helikopter, brezpilotni letalniki, postavili smo dodatni video nadzor."

Ker ocenjujejo, da so tehnične ovire učinkovit način za preprečevanje nezakonitih prehodov meje, so predlagali, da jih notranje ministrstvo namesti še na nekaterih novih mestih, kjer jih še ni. Vojsko so prosili za dodatne kadrovske okrepitve in tudi brezpilotne letalnike.

Poudarjajo tudi pomen mednarodnih aktivnosti. Kot pravijo, spremljajo dogajanje v regiji in sodelujejo z varnostnimi organi v tujini. "Včerajšnji primer, ko smo skupaj z italijanskimi policisti prijeli storilce kaznivega dejanja, kaže na pomen mednarodnega sodelovanja varnostnih organov," pravijo.

Policija ocenjuje, da je uspešna pri zaznavanju nezakonitih prehodov meje. Policija ocenjuje, da je uspešna pri zaznavanju nezakonitih prehodov meje. Foto: Daniel Fazlić

Kako uspešni so?

Policija uspešnost zaznavanja nezakonitih prehodov meje 'meri' s podatki, koliko prebežnikov ji vrnejo sosednje države. "Italija nam je letos vrnila 90 tujcev, kar je več kot lani, ni pa še zaskrbljujoče glede na to, da smo v Sloveniji zaznali tri tisoč ilegalnih prehodov meje. Avstrija nam je vrnila 18 tujcev, kar je skoraj zanemarljivo, Hrvaška 13 in Madžarska enega," pravijo na policiji.

"Nikomur ne odrekamo možnosti, da zaprosi za azil"

Kot že večkrat do zdaj, pa so na policiji opozorili na po njihovem mnenju neustrezno azilno zakonodajo. Da nekateri migranti zlorabljajo postopek mednarodne zaščite, po njihovem kaže razkorak med številom podanih namer in dejanskih vlog za azil.

"Lani je štiri tisoč prebežnikov izreklo namero, da poda prošnjo, dejansko pa je bilo vloženih le 2.875 prošenj." Policisti menijo, da je treba spremeniti zakonodajo, pri čemer pa "je treba preučiti, katere varovalke bi se dalo vnesti, da bo ta še vedno v skladu z evropsko zakonodajo."

Na novinarsko vprašanje, kako komentirajo izjave migrantov, da je v Sloveniji težko zaprositi za azil, policija odgovarja: "Slovenija nikomur ne odreka možnosti, da zaprosi za mednarodno zaščito, na to kažejo številke. Vsakogar, ki poda namero, prepeljemo v azilni dom in mu omogočimo nadaljevanje postopka. Na to, ali bo ostal tam in dejansko podal prošnjo, pa policija nima vpliva."

Policija se zavzema tudi za zaostritev azilne zakonodaje - vgraditi moramo varovalke, ki bi preprečile zlorabe, menijo. Policija se zavzema tudi za zaostritev azilne zakonodaje - vgraditi moramo varovalke, ki bi preprečile zlorabe, menijo. Foto: Reuters

SDS zahteva sestanek Sveta za nacionalno varnost

Največja opozicijska stranka SDS zahteva sestanek Sveta za nacionalno varnost zaradi razmer na južni meji. Poziv je na Twitterju objavil predsednik stranke Janez Janša in zapisal, da je "prva skrb vsake vlade varnost lastnih državljanov."

Avtomobil, ugrabljen v Beli krajini Novice Ugrabitev v Beli krajini: tri ugrabitelje prijeli, enega še iščejo #video #foto

Poklukar: Slovenija je varna

O stanju na meji je pred meseci v intervjuju za Siol.net govoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Na vprašanje, ali je Slovenija varna država, je odgovoril: "Da. Na petstopenjski lestvici je Slovenija trenutno na drugi stopnji, kar pomeni, da je stopnja ogroženosti na nizki ravni. Vendar se moramo zavedati, da je varnost relativen pojem in da se lahko stopnja varnosti hitro spremeni."

Ob tem je še dejal, da danes v Slovenijo prihaja bistveno manj migrantov kot leta 2015 in 2016, "a migrantske tokove zdaj obvladujejo kriminalne združbe in posamezniki. V resnici gre za trgovino z ljudmi. Zaslužki tihotapcev so tako visoki, da je to postal donosen posel."

Boštjan Poklukar Novice Ne želim si živeti v državi, kjer policija ne more ukrepati proti organiziranemu kriminalu #intervju

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin