SiolNET. Novice Slovenija
5,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Informacijska pooblaščenka: "Gre za nedopustne pritiske"

5,99

termometer

Mojca Prelesnik
"Državni nadzorniki za varstvo osebnih podatkov so pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora in drugih nalog po zakonu, ki ureja varstvo osebnih podatkov, v skladu s svojimi pooblastili samostojni ter jih opravljajo v okviru in na podlagi ustave in zakonov, kar je samo po sebi pomembna vrednota in varovalka," meni Prelesnikova. Foto: STA

Četrtkova odločitev parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo o letnem poročilu informacijskega pooblaščenca za leto 2020, da je treba dokument dopolniti, je po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik najmanj nenavadna. Prepričana je, da zanjo v veljavnih predpisih ni videti jasne podlage.

Kot je Mojca Prelesnik zapisala v današnjem odzivu, omenjeni odbor nima pristojnosti glasovati o vsebini in ustreznosti letnega poročila informacijskega pooblaščenca ali nalagati dopolnitev tega poročila, temveč se z njim le seznani, kar je bilo na seji tudi storjeno.

Takšno obravnavo poročila zato lahko razumejo zgolj kot novega v seriji napadov na informacijskega pooblaščenca kot neodvisen nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov, ki so jim priča v zadnjem letu in pol. Po njenem gre za nedopustne pritiske, na kar so že junija opozarjali štirje neodvisni državni organi.

Mojca Prelesnik Novice Prelesnikova: Pri Krekovih navedbah gre za sprenevedanje ali nepoznavanje

Prelesnikova je ob tem posebej poudarila, da je predsednik odbora Branko Grims njenega namestnika Jožeta Bogataja ob predstavitvi letnega poročila dvakrat grobo prekinil in je bilo več kot očitno, da ga vsebina poročila in torej delo urada sploh ne zanimata, zato se utemeljeno poraja skrb o resničnih namenih treh akterjev seje.

Odgovorili bodo na kratko

Kljub temu, da se pripombe trojice poslancev na seji odbora sploh ne nanašajo na vsebino letnega poročila, jim bodo vseeno posredovali kratek odgovor, v katerem bodo pojasnili, da je ustavo in zakone pač treba spoštovati. Informacijski pooblaščenec s svojim delom zgolj kaže ogledalo vsaki aktualni oblasti, za vodenje ukrepov v okviru obvladovanja epidemije in morebitne nezakonitosti v tem okviru pa je po njenih besedah v celoti odgovorna vlada.

Odgovoru nameravajo priložiti tudi poročilo Sveta Evrope iz lanskega oktobra, ki dokazuje, da vsi nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov po državah opozarjajo oblasti na nujnost spoštovanja zahtev varstva osebnih podatkov. Iz poročila tudi izhaja, da so nekateri tovrstni nadzorni organi celo prepovedali aplikacijo za sledenje in še marsikaj, medtem ko je aktualna oblast v Sloveniji v poročilu večkrat omenjena med zdrsi glede varstva osebnih podatkov, je zapisala Prelesnikova.

Mojca Prelesnik Novice Prelesnikova oceno ustreznosti vladnega odloka glede PCT prepušča ustavnemu sodišču #video

Komentarjev se morajo vzdržati 

Kot je poudarila, informacijski pooblaščenec ne more in ne sme komentirati, zakaj komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni sklicana, saj gre za odločitev predsednika te komisije, prav tako pa ne sme komentirati morebitnih inšpekcijskih postopkov v teku.

Ob tem je Prelesnikova še spomnila, da jim je komisija državnega sveta za državno ureditev, ki se je s tem istim letnim poročilom seznanila že na junijski seji, izrazila čestitke za uspešno opravljeno delo v obdobju epidemije in pregledno ter vsebinsko letno poročilo.

Odbor DZ je zahteval, da poročilo v 30 dneh dopolni s pojasnili glede nekaterih navedb, ki so jih v razpravi izrekli poslanci iz SDS in SNS. Anja Bah Žibert (SDS) je menila, da je Slovenija edinstvena v tem, da ima informacijsko pooblaščenko, ki z nekaterimi odločitvami "dobesedno pomaga virus širiti, ne pa omejevati".

Tudi poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je bil kritičen do dela informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, za katero je dejal, da je "politična ekspozitura leve politične provenience".

Bah Žibertova je po seji v tvitu menila, da je bila z nesprejetjem letnega poročila na seji pristojnega odbora izkazana nezaupnica delu pooblaščenke.

PCT potrdilo Novice Prelesnikova bo preučila tudi aplikacijo Platforma za preverjanje pogojev PCT PCT potrdilo Novice Informacijska pooblaščenka rok za odgovor glede aplikacije NIJZ podaljšala do petka #video Tomaž Vesel Vesel, Šumi, Svetina in Prelesnikova pozivajo k spoštovanju in ustrezni komunikaciji Tomaž Vesel Novice Vesela podprla šef KPK in Prelesnikova, ne pa Knez in Svetina

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin