TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 6. 2021,
16.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

40

Natisni članek

Varuh človekovih pravic Računsko sodišče KPK informacijski pooblaščenec Peter Svetina Tomaž Vesel Robert Šumi Mojca Prelesnik

Petek, 11. 6. 2021, 16.55

2 leti, 10 mesecev

Vesel, Šumi, Svetina in Prelesnikova pozivajo k spoštovanju in ustrezni komunikaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

40

Tomaž Vesel | Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel  | Foto Ana Kovač

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Foto: Ana Kovač

Predstojniki štirih samostojnih neodvisnih državnih organov so sprejeli skupno izjavo, s katero pozivajo k ustrezni komunikaciji ter spoštovanju in prepoznavanju pomena samostojnih in neodvisnih državnih organov v demokratični družbi, ne glede na časovni okvir. Med državnimi organi ni ustavnega sodišča, ki so ga želeli prepričati, da se pridruži skupni izjavi.

Skupno izjavo so sprejeli predstojniki informacijskega pooblaščenca Mojca Prelesnik, Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi, računskega sodišča Tomaž Vesel in varuha človekovih pravic Peter Svetina.

Tomaž Vesel
Novice Vesela podprla šef KPK in Prelesnikova, ne pa Knez in Svetina

Pritiski politike

Kot so navedli v izjavi, predstojniki neodvisnih institucij z veliko zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se v zadnjem obdobju na institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih prek medijev in družbenih omrežij.

Navajajo še, da je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled.

Peter Jančič
Mnenja Židan med Čeferinovimi kačami

Ključni gradniki pravnega reda

"Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja in mora biti v interesu vseh, predvsem pa je odgovornost politikov, da slednje ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. Politika ustavnih pravic ter samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdimo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, ampak kot civilizacijsko pridobitev. Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki," so zapisali.

Tomaž Vesel
Novice KPK: Postopek zoper Vesela smo ustavili, ker ...

Zaupanje v institucije

Po njihovi oceni smo prišli do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi. Z izjavo želijo vplivati na izboljšanje stanja po načelu zgledovanja od zgoraj navzdol, kar "lahko močno vpliva na ravnanje ljudi ter njihovo zaupanje v javne institucije".

"Treba je umiriti razmere"

Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti zato javno pozivajo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Sloveniji. "Treba je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sitem države," so navedli.

Ne spreglejte