Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
8.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

72

Natisni članek

RTV Slovenija Uroš Urbanija Andrej Grah Whatmough

Četrtek, 7. 7. 2022, 8.04

1 leto, 9 mesecev

Programski svet za direktorja nacionalne televizije podprl Uroša Urbanijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

72

Uroš Urbanija | Uroš Urbanija je do nedavnega vodil Urad vlade za komuniciranje. | Foto STA

Uroš Urbanija je do nedavnega vodil Urad vlade za komuniciranje.

Foto: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji podal predhodno soglasje k imenovanju Uroša Urbanije na mesto direktorja nacionalne televizije. Zanj je glasovalo 17 svetnikov. Končno odločitev bo po pogovoru s kandidatom sprejel generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. 

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes na izredni seji obravnaval predlog generalnega direktorja RTV  Slovenija Andreja Graha Whatmougha, naj poda predhodno soglasje k imenovanju na mesto direktorja nacionalne televizije za oba prijavljena kandidata, tako Patrika Grebla kot Uroša Urbanijo. Svetniki so predhodno soglasje s 17 glasovi podpore dali Urbaniji, medtem ko Greblo ni dobil zadostne podpore. 

"Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo prihodnji teden po pogovoru s kandidatom presodil, ali ga bo tudi imenoval na mesto direktorja Televizije Slovenija," so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija. 

Programski svet RTVS za poročilo o zapletih z oddajo Studio City

Programski svet po izredni seji nadaljuje redno sejo, ki so jo prekinili 21. junija. Ob obravnavi vprašanja glede televizijske oddaje Studio City je sklenil, naj generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough pripravi poročilo o tem. Pri obravnavi nove televizijske oddaje Panorama pa so se seznanili s stroški zanjo.

Pobudo za obravnavo vprašanja glede oddaje Studio City in nepodaljšanja pogodbe z njenim voditeljem Marcelom Štefančičem so podali predstavniki zaposlenih v svetu Gregor Drnovšek, Robert Pajek in Sašo Hribar.

Prepričani so namreč, da je vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) skupaj z odgovorno urednico televizijskega informativnega programa Jadranko Rebernik ravnalo v nasprotju z interesi gledalcev. Vodstvo so pozvali, da nemudoma prisluhne zahtevam po vrnitvi oddaje s Štefančičem kot voditeljem. V nasprotnem primeru bo kršen sprejeti programsko-produkcijski načrt za letos, so posvarili.

Člana sveta Pajka je na seji zanimalo, kako lahko generalno vodstvo ignorira 60.000 podpisov pod zahtevo za vrnitev oddaje na spored prvega televizijskega programa. Zaradi tega, kar se je zgodilo z oddajo, je ugled RTVS močno padel, je poudaril.

Grah Whatmough je dejal, da vodstvo s samo oddajo nima ničesar, a ko mu je Rebernikova, ki je zaposlena v zavodu, povedala, da je izjavo honorarnega sodelavca Štefančiča na javni tribuni marca čutila kot grožnjo zoper svoje življenje in telo, jo je podprl. Izrazil je upanje, da se bo oddaja vrnila na spored septembra in da bodo manko v številu predvajanih oddaj nadoknadili do konca leta.

Na seji tudi o oddaji Panorama

Na pobudo omenjenih treh programskih svetnikov so obravnavali tudi novo informativno oddajo Panorama na drugem sporedu nacionalne televizije in vložena sredstva vanjo. Svetnik Pajek je dejal, da delež gledanosti dosega približno en odstotek, medtem ko so bile oddaje s precej višjo gledanostjo ukinjene.

Po pojasnilu vodstva zavoda sta v uredništvu Panorame redno zaposlena dva, projektno angažiranih ustvarjalcev je sedem, projektno pa so kot novinarje angažirali še štiri študente. Finančni vložek projekta je konec maja znašal 250.000 evrov, od tega so nekaj manj kot 106.000 evrov namenili za honorarje, približno 92.000 evrov pa za opremo Studia 5.

"Prvi program je zategoval pas, novinarji so odhajali, medtem ko je bilo za drugi program mogoče prav vse," je dejal Drnovšek. Po njegovih besedah je bila oddaja glede na izjave nekaterih res ustvarjena samo za politične namene, čemur predstavniki zaposlenih v svetu nasprotujejo.

Rebernikova je pri tem dejala, da Panorama v tako kratkem času ne more imeti visoke gledanosti. Po njenih besedah je treba dati oddaji priložnost, v doglednem času pa se bo zvišala tudi gledanost.

Razpravo o kadrovski problematiki v televizijskem informativnem programu, ki so jo prav tako predlagali omenjeni programski svetniki, so prestavili na sejo sveta, ki bo 26. septembra.

Andrej Grah Whatmough
Novice Generalni direktor RTVS pisal Golobu
Mojca Pašek Šetinc, Asta Vrečko
Novice Ker vrh RTVS ogroža državo, je Asta Vrečko povozila Mojco Šetinc Pašek
RTV Slovenija
Novice Kako bo Golob depolitiziral RTV. "Tudi napredna oziroma svobodna družba …" #video
Ne spreglejte