SiolNET. Novice Slovenija
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako bo Golob depolitiziral RTV. "Tudi napredna oziroma svobodna družba …" #video

1,65

termometer

"Sporočilo vsem zaposlenim na RTV je, da je koalicija odločena, da položaj preseka pred poletjem," je danes dejal Robert Golob.

"Ne samo koalicija, temveč tudi napredna oziroma svobodna družba, so zelo jasni: agonija na RTV se mora presekati. Ta zakon je prvi korak. Če bo prišlo do nelegitimnega zavlačevanja opozicije in vlaganja referendumskih pobud, bomo morali razmisliti o drugih ukrepih. Kaj so drugi koraki, bo pokazal čas," je danes po seji vlade, kjer so ministri potrdili tudi nov zakon o RTV Slovenija, dejal premier Robert Golob.

Andrej Grah Whatmough Novice "Da bo politika depolitizirala zavod, je malce nerodno. Če ne celo naivno." #intervju

"RTV je javni zavod posebnega kulturnega in političnega pomena. Sedanji zakon iz leta 2005 omogoča vmešavanje politike v uredniško delovanje in na delovanje zavoda. Zato zdaj predlagani zakon predvsem depolitizira delovanje RTV," je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se je Golobu pridružila na predstavitvi dela vlade.

Predlagani zakon torej spreminja upravljanje z zavodom. "Uvaja se svet zavoda, v katerem bodo imeli odločilno vlogo civilna družba in zaposleni. Uvaja se štiričlanski upravni organ, v katerem bo tudi delavski direktor in na ta način bomo uvedli tudi soupravljanje zaposlenih na RTV. Politika se s tem umika. To je nujno, da lahko RTV služi svojemu namenu, da lahko novinarji in novinarke ter urednice in uredniki avtonomno opravljajo svoje delo. Ker je stanje na RTV izjemno alarmantno, smo zakon vložili po nujnem postopku, kar pomeni, da bi lahko bil sprejet do poletja," je še napovedala Vrečkova. Po njenih besedah je predlagani zakon vključuje predloge civilne družbe, ki že leta opozarjajo na neustreznost obstoječega zakona. "V tem zakonu so upoštevani tudi predlogi sindikata," je še dodala ministrica.

Izjava predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in podpredsednice stranke Marte Kos Novice Ukrepi vlade zaradi drage hrane: Tako se bodo delili milijoni davkoplačevalcev #video Robert Golob Novice Golob: Ob krepitvi Natove odvračalne drže se ne sme prezreti Zahodnega Balkana robert golob Novice Golob razkril račune za Bruselj: z njim je potovala tudi hčerka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin