SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: Ob krepitvi Natove odvračalne drže se ne sme prezreti Zahodnega Balkana

0,47

termometer

Robert Golob |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija je pripravljena v okviru krepitve Natove obrambne in odvračalne drže, o kateri so se dogovorili voditelji, sodelovati predvsem tam, kjer lahko največ prispeva, je po vrhu Nata v Madridu povedal premier Robert Golob. To je po njegovih besedah Zahodni Balkan, ki ga Nato ob usmerjenosti na vzhod Evrope ne sme prezreti.

"Izrazili smo jasno pripravljenost, da delujemo primarno tam, kjer lahko največ damo," je Robert Golob odgovoril na novinarsko vprašanje o vlogi Slovenije pri krepitvi obrambne in odvračalne drže Nata.

Obenem je Slovenija na vrhu opozarjala na to, da je pravilno, da je Nato usmerjen na vzhod Evrope, vendar pa je enako pomembno, da se ne prezre "našega mehkega trebuha, to je Balkana". Tam je Slovenija tudi bolj prisotna in usposobljena, je poudaril premier.

ameriška vojska Novice Tako bo NATO razporedil vojsko po Evropi

"Tako da jaz verjamem, da en slovenski vojak na Zahodnem Balkanu prispeva bistveno več kot isti slovenski vojak na nekem drugem področju, ki ga manj pozna," je ponazoril.

Akcijski načrt še v pripravi

Golob je pojasnil še, da je akcijski načrt za okrepitev Natove obrambne in odvračalne drže, v katerem bo tudi ocena, kdo lahko največ prispeva na določenem območju, še v pripravi.

Izjava predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in podpredsednice stranke Marte Kos Novice Golob: To je resen načrt, ne prazne obljube

Voditelji Nata so v sredo na vrhu v Madridu potrdili krepitev obrambne in odvračalne drže, ki bo temeljila na treh elementih. Prvi je okrepitev prisotnosti, ki med drugim vključuje okrepitev bojnih skupin v nekaterih vzhodnih državah članicah na raven brigad. Drugi je več vnaprej nameščene opreme, tretji pa so enote, ki bodo doma, a bodo določene za delovanje na določenem območju v drugi državi, je v sredo pojasnil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Nato namerava število svojih sil za hitro odzivanje s trenutnih okoli 40 tisoč povečati na več kot 300 tisoč. Te dodatne sile bodo po pričakovanjih Stoltenberga pripravljene prihodnje leto.

Ruska solata Novice Vrh Nata šokiran nad tem, kaj so jim za večerjo ponudili na meniju #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin