Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
13.52

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

Natisni članek

poslanska vprašanja Državni zbor predsednik vlade Robert Golob

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 13.52

7 mesecev, 1 teden

Golob o nezakonitih migrantih: Desnica straši ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

Predsednik vlade Robert Golob je na redni seji državnega zbora na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o porastu nelegalnih migracij odgovoril, da se s problemom migracij ukvarja Evropska unija v izvornih državah. Letos je bilo namreč obravnavanih 40 tisoč nedovoljenih prehodov naše južne meje, največ v Rigoncah. Ob tem je izpostavil, da na desnici strašijo ljudi. 

Bah Žibertova je izpostavila, da je v le prvih 12 dneh septembra policija evidentirala več kot 40 tisoč nelegalnih prehodov meje, gre le za mlade moške. Vlada je izgubila nadzor in ne obvladuje razmer, ocenjuje.

Kaotično stanje vlada tudi v migrantskih centrih, je navedla. "V azilnem domu na Viču, ki ima prostore za 350 oseb, je danes nastanjenih več kot 1.200 migrantov, ti se gibljejo povsod in nenadzorovano. Na to opozarja tudi policija," je dejala. Hkrati se je število kaznivih dejanj povečalo za skoraj 60 odstotkov, tako je Slovenija postala "raj za kriminalne združbe", je naštela. "Vse to je odraz vaše politike odprtih vrat do nelegalnih migrantov, ki ste jih z odstranjevanjem varnostne ograje dobesedno povabili v Slovenijo," je dejala.

"Ne vem, kakšen dokaz več potrebujete, da ograja ne deluje"

Problematika nedovoljenih migracij je eden največjih izzivov celotne Evropske unije (EU), je dejal premier. EU ima zelo jasno izdelano strategijo, da se je treba z vprašanjem migracij srečevati v izvornih državah, s katerimi je EU v dogovorih. V Sloveniji imamo srečo, da smo tranzitna država, je dodal.

Od 40 tisoč nelegalnih migrantov, ki so letos prestopili našo mejo, jih je to po podatkih policije 24 tisoč storilo v Rigoncah, "kjer ni bil umaknjen niti meter ograje", je dejal Golob. "Ne vem, kakšen dokaz več potrebujete, da ograja ne deluje," je dodal.

Skupaj s Hrvaško izvajajo nadzore v mešanih patruljah, zavzemajo se, da bi bile mešane patrulje na širših območjih in da bi se nadzor izvajal že v državah zahodnega Balkana. Nekatere države namreč po Golobovih besedah izvajajo t. i. vizno harmonizacijo, kar pomeni, da dovoljujejo "dobesedno turistične prevoze migrantov", ki potem nedovoljeno prestopajo meje v schengensko območje. Tudi glede tega je podana pobuda na Evropsko komisijo, je dejal.

"Predsednik vlade, številke so strašne"

"Vidim, da je to sploh na ekstremni desnici priljubljena tema za pridobivanje točk na račun strašenja ljudi," je dejal. Pri tem naj bi bila za zgled Italija, kako politika odgovorno naslavlja to problematiko. "Ni naloga politike, da vzbuja pri ljudeh strah, jaz si želim, da se boste tega začeli zavedati vsi, tudi tukaj v parlamentu," je dodal.

"Predsednik vlade, številke so strašne," je dejala Bah Žibertova in ostro zavrnila očitke, da v SDS zastrašujejo. Ob tem je prebrala pismo občanke Rigonc, ki je opisala stanje ob povečanem številu migrantov. 

Golob: V prihodnjih tednih izplačila 640 milijonov evrov pomoči

Premier v naslednjih tednih iz proračuna pričakuje za okoli 640 milijonov evrov neposrednih izplačil ljudem, gospodarstvu in občinam. "Nikoli v zgodovini te države ob nobeni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, niti ne tako hitro," je dejal v DZ v odgovoru na vprašanje poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) glede ukrepov po poplavah.

Kot je dejal Golob, so izplačila zdaj v fazi potrjevanja in izvajanja, nekatera se bodo izvršila ta teden. "Nikoli do zdaj gospodarstvo ni dobilo predplačil za škodo," je dodal. Doslej niti občine niso dobile 40 odstotkov predplačil in enako se je zgodilo pri ljudeh. "Ti so denar za najnujnejše potrebščine dobili prek Karitasa in Rdečega križa, zdaj pa se pospešeno obdeluje vloge. Ta izplačila bi morala biti izvršena do konca meseca," je dejal.
Golob o sodniških plačah: Dogovor o plačah v javnem sektorju bo za vse naenkrat

Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Hoivika (SDS) o sodniških plačah zatrdil, da bo vlada storila vse za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Pojasnil je, da reforma plač v javnem sektorju poteka in da bo celovita, ter poudaril, da bo dogovor o plačah dosežen za vse naenkrat.
Urška Klakočar Zupančič
Novice DZ se je seznanil z odstopoma poslancev Zavca in Marzidovška
Robert Golob
Novice Premier Golob v razprodanih Stožicah: Velika zahvala Aleksandru Čeferinu
Robert Golob
Novice Premier Golob za vzpostavitev direktne letalske povezave med Doho in Ljubljano
Ne spreglejte