Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
6.15

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

poslanci premier Robert Golob Urška Klakočar Zupančič Državni zbor

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 6.15

7 mesecev, 2 tedna

DZ se je seznanil z odstopoma poslancev Zavca in Marzidovška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Urška Klakočar Zupančič | Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo, kot je napovedala na današnji seji DZ, o odstopih obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da DZ sporoči, kateri kandidat bo postal poslanec za preostanek mandatne dobe. | Foto STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo, kot je napovedala na današnji seji DZ, o odstopih obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da DZ sporoči, kateri kandidat bo postal poslanec za preostanek mandatne dobe.

Foto: STA

DZ se je na začetku redne plenarne seje seznanil z odstopoma poslancev Svobode Dejana Zavca in Martina Marzidovška. S seznanitvijo DZ je poslancema prenehala funkcija.

Poslanca sta svojo odločitev o odstopu javnosti sporočila v četrtek. Kot sta pojasnila, Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva, svoje poslanstvo bo nadaljeval na področju umetne inteligence. Oba sta v izjavi za javnost zanikala, da odstopata, ker se ne bi našla v funkciji poslanca.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je ob tem dejal, da čeprav v javnosti nista bila najbolj vidna, sta bila v poslanski skupini izjemna dodana vrednost. Poudaril je, da poslanska skupina ostaja polnoštevilčna in da so vsi skupaj zavezani istim programskim ciljem in volivcem. 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo, kot je napovedala na današnji seji DZ, o odstopih obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da DZ sporoči, kateri kandidat bo postal poslanec za preostanek mandatne dobe. Nato bo stekel postopek v DZ.

Marzidovška bi lahko glede na volilne izide na lanskih parlamentarnih volitvah v poslanskih klopeh nasledil nekdanji poslanec Jurij Lep, Zavca pa vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč.

Premier odgovarjal na poslanska vprašanja

Kot je v navadi, so prvi dan zasedanja po počitnicah v ospredju vprašanja poslancev premierju Robertu Golobu in ministrom. Poslance med drugim zanimajo ukrepi vlade in pomoč prebivalcem po avgustovskih ujmah, pa tudi ukrepi ob povečanem številu nezakonitih migracij in sodniške plače.

Premier v naslednjih tednih iz proračuna pričakuje za okoli 640 milijonov evrov neposrednih izplačil ljudem, gospodarstvu in občinam. "Nikoli v zgodovini te države ob nobeni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, niti ne tako hitro," je dejal v DZ v odgovoru na vprašanje poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) glede ukrepov po poplavah.

Več preberite v spodnjem članku:

Robert Golob
Novice Golob o nezakonitih migrantih: Desnica straši ljudi #video

DZ bo na seji, ki se bo sklenila v petek, sicer med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne.

Robert Golob
Novice Golob: Primorska je danes zgled sožitja in solidarnosti
Robert Golob
Novice Premier Golob za vzpostavitev direktne letalske povezave med Doho in Ljubljano
Robert Golob
Novice Premier Golob v razprodanih Stožicah: Velika zahvala Aleksandru Čeferinu
Ne spreglejte