SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: Pri odločitvah o nakupu vojaške opreme bodo temeljni kriterij terenske izkušnje vojakov

0,18

termometer

Robert Golob na MORS | Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski ter sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. | Foto: STA
Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski ter sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. Foto: STA

Premier Robert Golob je obiskal obrambno ministrstvo in prek videokonferenčnega klica nagovoril pripadnike na mednarodnih misijah. Ob tem je napovedal, da bodo terenske izkušnje vojakov temeljni kriterij pri prihodnjih odločitvah o nakupu vojaške opreme. Poudaril je tudi nepogrešljiv prispevek vojske pri civilnih nalogah.

Minister za obrambo Marjan Šarec je Goloba danes sprejel z vojaškimi častmi in ga ob prvem letu delovanja vlade seznanil z aktualnim položajem na ministrstvu.

Pripadniki misije na Slovaškem so Goloba seznanili s konkretnimi operativnimi izkušnjami z različnimi tipi osemkolesnikov, vendar z ministrom o konkretnih postopkih nakupa osemkolesnikov danes še nista govorila. Šarec je dodal, da se v tem dolgem in zahtevnem procesu ministrstvo bliža ciljni ravnini.

Po besedah Goloba mu je pogovor s predstavniki kontingentov v tujini odgovoril na vprašanje, katera vojaška oprema je dejansko zanesljiva. "Sanjarjenje o nepreizkušenih orožjih, ki so se ga šli nekateri drugi, se danes na konkretnih terenih kaže kot samo sanjarjenje," je komentiral na novinarski konferenci po obisku. Napovedal je, da bodo v prihodnjih odločitvah o nakupu vojaške tehnike kot temeljni kriterij upoštevali terenske izkušnje vojakov. "Imamo vse informacije, ki jih potrebujemo," je izjavil.

Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski ter sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. | Foto: STA Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski ter sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. Foto: STA

Presodil je, da se je vojska v zadnjem letu izkazala za nepogrešljivo pri civilnih nalogah, kot so pomoč pri požaru na Krasu, odstranjevanje rezilne žice, oskrba Istre z vodo in nazadnje pomoč pri poplavah na Štajerskem. Vojska namreč razpolaga z opremo, ki je drugi v državi nimajo in jo lahko uporablja tudi v civilne namene. "To je nekaj, česar ne smemo nikoli pozabiti," je dejal premier.

Sklenil je, da je sistem zaščite in reševanje med najboljšimi v Evropi in svetu, "na kar smo lahko upravičeno ponosni". Prav zaradi hitrosti in odzivnosti tega sistema je lahko vlada štajerskim občinam intervencijske stroške poplav pokrila v 14 dneh, kar naj se ne bi zgodilo še nikoli do zdaj. "Lokalne skupnosti so vedno čakale na pokrivanje intervencijskih stroškov," je navedel Golob.

Slovenska vojska Novice Na Gorenjskem mednarodna vojaška vaja s 760 udeleženci Borut Pahor, slovenska vojska Novice Marjan Šarec: Spoznali smo, kako krhka vrednota je mir Karel Navratil Novice Poveljnik Natove bojne skupine: Slovenski vojaki ne postavljajo neumnih vprašanj a Novice Filmska akcija slovenskih vojakov v naselju, ki ga je zasedel sovražnik #video Dan Slovenske vojske Novice Šarec: Naj vam srce pod uniformo vedno bije za Slovenijo #video Marjan Šarec Novice Marjan Šarec napovedal spektakel
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin