Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
22.07

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

32

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Marjan Šarec Dan Slovenske vojske Slovenska vojska Stožice

Petek, 12. 5. 2023, 22.07

11 mesecev, 2 tedna

Šarec: Naj vam srce pod uniformo vedno bije za Slovenijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

32

Ob dnevu Slovenske vojske je obrambni minister Marjan Šarec dejal, da je morala oboroženih sil na visoki ravni, saj se je po dolgih letih brez vlaganj začel nov cikel naložb. Potekajo tudi procesi zaposlovanja, je poudaril. Dan Slovenske vojske, ki je sicer 15. maja, je po njegovih besedah eden treh najpomembnejših slovenskih praznikov, saj se je ta dan leta 1991 začela uriti prva generacija nabornikov. 

Slovenska vojska (SV) je ponosna naslednica teritorialne obrambe in vseh, ki so se v preteklosti borili za to, da živimo v lastni svobodni državi, je dejal Šarec. 

"Naj vam srce pod uniformo vedno bije za Slovenijo," je svoj nagovor sklenil minister Marjan Šarec.

Letos dan poteka pod sloganom Srce, ki bije pod uniformo, bije za Slovenijo. Šarec je spomnil, da SV ohranja mir, si prizadeva za odvračanje v okviru zveze Nato in državljanom sporoča, da so vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo, prijateljstvo in kolektivni duh za doseganje ciljev, vrednote, ki jih morajo graditi vsi.

Program s predstavitvami enot in poklicev

Program dneva SV se je ob 10. uri začel z otroškimi delavnicami, nadaljeval pa s predstavitvami več kot 20 enot SV in 50 poklicev, ki delujejo v njeni sestavi. Del teh enot je za občinstvo pripravil tudi dinamične predstavitve, kot so delovanje zvez, vertikalni manever, postavitev lahkega protiletalskega raketnega sistema stinger, blokada objekta, nadzor iz zraka in oskrba ter izvlek ranjenca.

Načelnik generalštaba SV Robert Glavaš je dodal, da so s slovesnostjo želeli prikazati vse naložbe, ki jih lahko SV v bližnji prihodnosti pričakuje. Ob tem je prepričan, da so državljani v SV prepoznali organizacijo, ki dela za ljudi.

Pirc Musarjeva mlade spodbuja za vojaški poklic

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar pa je izrazila željo, da bi se za plemeniti poklic vojaka odločilo več fantov in deklet, saj da je SV v mednarodnem okolju zelo spoštovana. "Kamorkoli pridem, pohvalijo naše vojake in častnike," je poudarila.

"Bila sem že na več predstavitvah SV, ampak toliko tehnike na enem mestu še nisem videla," je dodala Pirc Musarjeva.

Zvečer se bo dogajanje selilo v dvorano Stožice, kjer bo po protokolarnem delu na sporedu koncert Big Benda orkestra SV in gostov, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Na koncertu tudi Tomi Meglič, Maja Keuc in Hamo

V Areni Stožice se bo ob 18. uri začela interaktivna vojaška slovesnost s sodelovanjem enot Slovenske vojske, koncertne zasedbe orkestra SV ter nagovori predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ministra za obrambo Marjana Šarca in načelnika generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša. Med drugim bodo podelili tudi naslova naj vojak in naj podčastnik leta 2022.

Orkester je v nadaljevanju pod taktirko strokovnega vodje višjega vojaškega uslužbenca Aljoše Deferrija izvedel novo koračnico, ki je nastala na podlagi javnega razpisa za Naj vojaško koncertno koračnico leta 2023. Izmed enajstih prispelih je strokovna komisija izbrala Kapelsko koračnico avtorjev Žana Vranetiča in Luka Krofa.

Koncertni del večera bodo popestrili Big band orkester Slovenske vojske s priznanimi slovenskimi glasbenimi gosti, med katerimi bodo tudi Tomi Meglič iz Siddharte, Maja Keuc - Amaya, Nuška Drašček, MRFY, Bepop, Matevž Šalehar - Hamo in Rudi Bučar

Predstavniki obrambnega ministrstva in Slovenske vojske so v torek razkrili, da so za večerno slovesnost razdelili že vseh deset tisoč brezplačnih vstopnic.

kolo
Sportal Uganete, kje v tujini so Rogličevi navijači postavili to posebno kolo?
Slovenska vojska
Novice Bi delali v Slovenski vojski? Potem morate poznati to pomembno novost.
Ne spreglejte