SiolNET. Novice Slovenija
3,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fajonova napoveduje še eno interpelacijo ministrice Simone Kustec #video

3,93

termometer

Predsednica SD Tanja Fajon je danes sporočila, da pripravljajo še eno interpelacijo proti šolski ministrici Simoni Kustec. V SD so namreč skupaj z LMŠ, Levico in SAB prepričani, da je stanje pred začetkom šolskega leta kaotično, zato v opoziciji zahtevajo tudi sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Na Twitterju se je odzval premier Janez Janša, ki meni, da je Kustečeva za varno šolo naredila veliko, SD pa ji le pobalinsko nagaja. 

''Interpelacijo bi lahko vložili v tednu dni,'' je dejala Tanja Fajon iz SD. Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB poleg tega zahtevajo sklic nujne seje odbora državnega zbora za izobraževanje, na katerem od premierja Janeza Janše pričakujejo odgovore, kako bo ob novem koronavirusu in ukrepih potekalo novo šolsko leto.

Ministrici za izobraževanje Simoni Kustec očitajo nesposobnost in od Janše pričakujejo, da jo odstavi s položaja. Janša se je po napovedani interpelaciji odzval na Twitterju. "Rušijo ukrepe vlade zoper covid-19, za posledice pa okrivijo tiste, ki si že 17 mesecev prizadevajo za čim bolj normalno življenje. Kustečeva je za varno šolo naredila veliko, SD pa le pobalinsko nagaja," meni.

Imela je dovolj časa, kaj je sploh storila?

Aljaž Kovačič iz LMŠ je dejal, da je ministrica imela dovolj časa in denarja, da bi pripravila vse vzgojno-izobraževalne ustanove, da bi lahko z začetkom novega šolskega leta odprle svoja vrata in da bi bili vsi lahko fizično prisotni pri pouku.

''Čez dobra dva tedna se bo začelo novo šolsko leto, na nobeno ključno vprašanje o tem, kako bo potekal pouk v okviru epidemije covid-19, ni bilo odgovorjeno,'' Kustečevi očita Marko Koprivc iz SD.

Stranko SAB zanima, katere ukrepe je izvedla vlada, kateri ukrepi so se izvedli med poletnimi počitnicami z namenom, da bi pouk v novem šolskem letu lahko potekal čim bolj nemoteno, pa je poudaril Andrej Rajh.

Da naj ministrica nemudoma odide, so poudarili tudi v Levici. ''Če predsednik vlade Ivan Janez Janša tega ne bo naredil, je on odgovoren za kolaps slovenskega šolskega sistema,'' je dejal Željko Cigler

K njeni razrešitvi so že v začetku meseca pozvali v LMŠ z razlago, da je ''največja nevarnost za stabilnost razmajanega izobraževalnega sistema v državi po mnenju LMŠ ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ker je ta po njihovem mnenju že pokazala, da se v obdobju največje krize po nojevsko skrije, so zaskrbljeni, kaj se bo na področju šolstva v luči epidemije zgodilo jeseni'', so pojasnili. 

Prva interpelacija proti Kustečevi spodletela

Marca letos z 38 glasovi opozicijskim poslancem LMŠ, SD, Levice in SAB z interpelacijo ni uspelo odstaviti Kustečeve. Ministrica bi bila odstavljena, če bi za to glasovalo najmanj 46 poslancev. Zmanjkalo je osem glasov. Proti razrešitvi je glasovalo 41 poslancev. Predsednik Igor Zorčič (SMC) je ta rezultat razglasil po eni uri zjutraj.

Uradni izpis glasovanj kaže, da je bilo za razrešitev Kustečeve le 37 glasov, ker ni upoštevano glasovanje poslanca Levice Željka Ciglerja, ki je glasoval po telefonu na daljavo.

Takole so poslanci glasovali marca 2021:

 

Janez Cigler Kralj Novice O interpelaciji ministra Ciglerja Kralja predvidoma čez teden dni Simona Kustec Novice Šolska ministrica ima čisto vest #video Simona Kustec Novice Poskus odstavitve Simone Kustec spodletel Janez Cigler Kralj Novice Cigler Kralj: Pričakujem več glasov podpore, kot jih ima koalicija Janez Cigler Kralj Novice Minister Cigler Kralj uspešno prestal interpelacijo Vasko Simoniti Novice O interpelaciji ministra Simonitija bodo razpravljali 18 ur Vasko Simoniti Novice Znan izid interpelacije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin