Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 3. 2021,
6.07

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

45

Natisni članek

Državni zbor minister interpelacija Janez Cigler Kralj

Petek, 19. 3. 2021, 6.07

3 leta, 1 mesec

Minister Cigler Kralj uspešno prestal interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

45

Janez Cigler Kralj | Janez Cigler Kralj ostaja minister za delo. | Foto Bojan Puhek

Janez Cigler Kralj ostaja minister za delo.

Foto: Bojan Puhek

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev. Glasovanje o interpelaciji je bilo danes zjutraj ob 02.40.

Za interpelacijo so glasovali poslanci predlagateljic interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB, ministra pa je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje poslanci iz DeSUS. Poslanec Jurij Lep je bil vzdržan, odsotni so bili poslanka SAB Alenka Bratušek, poslanec SMC Dušan Verbič, poslanca SDS Lidija Ivanuša in Marijan Pojbič ter vsi trije poslanci SNS.

 

Za primerjavo: v ponedeljek je za razrešitev ministrice za izobraževanje Simone Kustec glasovalo 38 poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, proti pa je bilo 41 poslancev SDS, SMC, NSi, DeSUS in narodnih skupnosti. 12 poslancev svojega glasu ni oddalo.

Simona Kustec
Novice Poskus odstavitve Simone Kustec spodletel

Cigler Kralj zadovoljen z rezultatom glasovanja

Cigler Kralj je bil danes zjutraj zadovoljen z rezultatom glasovanja o interpelaciji, ki jo je po skoraj 17 urah razprave uspešno prestal. Njegovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, 44 jih je bilo proti. Minister to razume kot podporo izvajanju njihove vizije, prioritet in ukrepov tudi v drugem polčasu mandata te vlade. To je po njegovih besedah predvsem krepitev področja oskrbe starejših, priprava bolj življenjske in pravičnejše zakonodaje na področju družinskih in socialnih transferjev ter skrb za odziven trg dela tudi po epidemiji.

V delu opozicije so vztrajali, da je minister naredil toliko napak, da ne more več ostati na tej funkciji. Namesto da bi njegovo ministrstvo lani poleti aktivno pripravljalo domove za starejše na drugi val epidemije covid-19, je spalo, uvedba rednega testiranja na okužbo z novim koronavirusom pa je v domovih zelo zamujala, so poudarjali. Poleg tega minister ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih, dialog s socialnimi partnerji je bil neustrezen, kot sporno so izpostavljali tudi dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni.

V koaliciji so očitke zavračali in presodili, da je Cigler Kralj naredil največ, kar je v času epidemije lahko. Pri tem so navajali, da v enem letu ni mogel nadoknaditi zamujenega pri vlaganju v domove v zadnjih desetletjih. Socialni dialog poteka na ustrezni ravni, so prepričani v koalicijskih vrstah. Hkrati so bili kritični do vlaganja interpelacij v času zaostrenih zdravstvenih razmer. Namesto da bi združili moči v boju proti covid-19, del opozicije po njihovih ugotovitvah meče polena pod noge vladi, piše STA.

Ne spreglejte