Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
7.04

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

76

Natisni članek

Matjaž Nemec Jože Tanko ministrstvo za kulturo Državni zbor interpelacija Vasko Simoniti

Četrtek, 25. 3. 2021, 7.04

3 leta

Znan izid interpelacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

76

Poslanci niso izglasovali nezaupnice kulturnemu ministru Vasku Simonitiju. Za interpelacijo je od 83 navzočih poslancev glasovalo 43, 40 pa jih je bilo proti. Da bi bila uspešna, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Ob predlagateljih LMŠ, SD, Levici in SAB je interpelacijo podprl tudi poslanec DeSUS Jurij Lep, proti pa je bil Robert Polnar, medtem ko preostalih treh poslancev ni bilo na glasovanju.

Neenotno je glasovala tudi koalicijska SMC, kjer so interpelacijo podprli Branislav Rajić (podporo je napovedal že pred glasovanjem), Janja Sluga in Igor Zorčič, proti pa so bili Monika Gregorčič, Gregor Perič, Mateja Udovč in Mojca Žnidarič, medtem ko Dušana Verbiča ni bilo na glasovanju.

Ministra je z glasom proti podprlo 40 poslancev iz koalicijskih SDS, NSi in SMC ter SNS in en poslanec iz DeSUS.

Novice Poklukar: Smo v tretjem valu, v bolnišnicah vedno več mladih #video

Simonovič zaradi razgrete razprave prekinil sejo

Opozicijske stranke kot predlagateljice interpelacije so očitke Simonitiju nanizale v desetih točkah. Med njimi so poudarile neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter pomanjkanje priprave nacionalnega programa za kulturo.

Podpredsednik državnega zbora Branko Simonovič (DeSUS) je zaradi preveč razgrete razprave danes dopoldne za 15 minut prekinil sejo o interpelaciji zoper ministra Simonitija. | Foto: STA , Podpredsednik državnega zbora Branko Simonovič (DeSUS) je zaradi preveč razgrete razprave danes dopoldne za 15 minut prekinil sejo o interpelaciji zoper ministra Simonitija. Foto: STA ,

Koalicijski poslanci so medtem večkrat poudarili, da je Simonitiju uspelo v letošnjem letu zagotoviti najvišji proračun za kulturo. Minister vse očitke predlagateljev sproti zavrača. Razprava v državnem zboru je tudi danes zelo razgreta. Zaradi preveč razgretih strasti in nedostojne komunikacije je podpredsednik državnega zbora iz vrst DeSUS Branko Simonovič sejo danes dopoldne prekinil za 15 minut, nato pa je sejo vodil predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Kakšen razplet mandata državnega zbora pričakujete?

  • Zaradi politične nestabilnosti bodo še letos predčasne volitve.
    24,70 %
    895 glasov
  • Zaradi politične nestabilnosti bodo predčasne volitve prihodnje leto.
    2,65 %
    96 glasov
  • Vladi bo uspelo vzdržati, sredi prihodnjega leta bodo redne volitve.
    72,65 %
    2633 glasov
Oddanih 3624 glasov

Tanko zahteval, da iz dvorane odstranijo Nemca

Razprava o interpelaciji kulturnega ministra je bila sicer zelo burna in polemična že v sredo. Po več kot desetih urah razprave so sejo morali prekiniti zaradi ostre izmenjave besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in podpredsednikom državnega zbora iz vrst SDS Jožetom Tankom, ki je takrat vodil sejo. V opoziciji se niso strinjali z načinom vodenja seje Tanka, ta je menil, da ga je poslanec SD Matjaž Nemec razžalil, zato ga je napotil s seje.

Jurij Lep
Novice Bodo poslanci DeSUS sledili usmeritvi svoje stranke, kako naj glasujejo?

Simoniti je tretji minister v zadnjih dveh tednih, ki je prestal interpelacijo opozicijskih strank. Pred njim sta jo prestala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

V mandatu aktualne vlade so bile lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, ker je pred tem odstopila.

 

Ne spreglejte