Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

29

Natisni članek

Janez Poklukar okužba Koronavirus

Četrtek, 25. 3. 2021, 10.19

3 leta, 1 mesec

Poklukar: Smo v tretjem valu, v bolnišnicah vedno več mladih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

29

Verjetno je sedaj že vsem jasno, da smo v zadnjih dneh že krepko zakorakali v tretji val. Tako stroka kot politika poskušamo z roko v roki delati korake za obvladovanje epidemije, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. 

Včeraj smo zabeležili 50 več potrjenih okužb kot teden dni pred tem. Število okužb se povečuje, prav tako število hospitaliziranih.  Imamo več sprejemov v bolnišnice. Iz terena prejemamo informacije, da je hospitaliziranih več mlajših pacientov, je poudaril minister Janez Poklukar. "Prišlo je do velikega porasta angleške različice virusa v Sloveniji, verjetno je to odločilno za situacijo, v katero gremo," je izpostavil. 

V sredo potrdili 1.164 okužb z novim koronavirusom

V sredo smo v Sloveniji že drugi dan zapored zabeležili čez tisoč okužb. Ob opravljenih 6.432 PCR-testih so potrdili 1.164 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih tako znaša 18,1 odstotka. Včeraj so zaradi posledic koronavirusa umrle štiri osebe. V bolnišnicah se zdravi 501 bolnik, od tega 106 ljudi potrebuje intenzivno nego. To je sedem več kot včeraj.

Testiranje na covid-19
Novice Včeraj spet krepko čez tisoč okuženih #video

Slovenija po precepljenosti med boljšimi državami v Evropi

Med drugim je Poklukar poudaril, da smo po precepljenosti med najboljšimi v Evropi, a da moramo čim hitreje cepiti starejše od 60 let: "Vsi v tej starostni skupini bi morali do konca aprila priti na vrsto oziroma biti s prvim odmerkom cepljeni v začetku maja. V prednostno skupino za cepljenje smo uvrstili tudi slovensko olimpijsko reprezentanco, ki potuje v Tokio. V strategijo cepljenja pa smo dodali novo cepivo Johnson & Johnson ter odpravili starostne omejitve pri AstraZeneci."

Poklukar je naštel ključne spremembe posodobljene strategije cepljenja, ki se začne uveljavljati s 1. aprilom. S spremenjeno strategijo cepljenja vlada odgovarja na dogajanje na terenu, kjer ponekod poročajo tudi o zaostankih pri cepljenju. Poklukar sicer pravi, da je cepiva dovolj, da do zaostankov ne bi smelo prihajati, tako kažejo tudi preračuni števila odmerkov cepiv na število prebivalcev v posamezni regiji, obljublja pa, da bodo pozorni na morebitna odstopanja, piše STA.

V treh regijah znova omejitev gibanja na regijo

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije. 
Vstop v Slovenijo bo mogoč samo z negativnim rezultatom PCR-testa, enako velja za prekinitev karantene. 

Ljubljana koronavirus
Novice Nočna omejitev gibanja po novem od 22. do 5. ure

Število obolelih z angleško različico virusa iz tedna v teden narašča

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je izpostavila, da se je število novih primerov angleške različice skoraj podvojilo in se širi po vseh regijah: "Skoraj 34 odstotkov vseh pozitivnih primerov je angleška različica. Pred tremi tedni smo imeli en primer brazilske različice, ki se na srečo ne širi. Gre za primer iz podravske regije. Obolela oseba ni potovala in ne vemo, kje se je oseba okužila. Bolnik je bil težje bolan in tudi hospitaliziran."

Glede na to, da se je za angleško različico pokazalo, da je bolj kužna oziroma se hitreje širi, je po njenem mnenju realno pričakovati, da bo ta različica še naprej epidemično krivuljo potiskala navzgor.

Potza: Dela nihče ni opravljal brez testa

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na novinarski konferenci povedala, da na inšpektoratu ugotavljajo, da izvajalci storitev za potrošnike v večini primerov zagotavljajo, da storitve in blago ponujajo samo zaposleni, ki so delodajalcu predhodno predložili negativen test: "Opravljenih je bilo 418 pregledov in pri tem ni bilo zaznanega nikogar, ki bi delo opravljal brez testa." 

"Bližajo se tudi velikonočni prazniki. Ob tem bomo poostrili nadzor glede spoštovanja ukrepov vlade v okolici verskih objektov,"  je opozorila Potza. 

Med drugim je izpostavila primer druženja mlajših oseb iz različnih koncev Slovenije na plaži v Portorožu. Ti niso upoštevali osnovnih ukrepov, bili so zelo glasni, niso vzdrževali medsebojne razdalje, niso uporabljali zaščitnih mask in bili so pod očitnim vplivom alkohola. Inšpektoricama so na pomoč priskočili policisti. 

koronavirus, koronavirus splošno
Novice Neuradno: strokovna skupina za popolno zaprtje od 1. do 12. aprila

Največ glob policisti izrekli v Ljubljani

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da število opravljenih nadzorov v primerjavi s tednom prej ostaja na enaki ravni: "Pri tem smo izrekli skupaj 917 oziroma za 2,7 odstotka manj ukrepov kot teden dni poprej, ko so policisti izrekli 942 ukrepov." Največ glob so  policisti izrekli na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer 61. 

Pečjak je omenil primer, ko je lastnik lokala na območju Celja prišel do pisarne Zdravstvene inšpekcije in tam fizično napadel zdravstvenega inšpektorja ter po dejanju zbežal. 

V zadnjih sedmih dneh je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji osebam izdala skupaj 3.860 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, je povedal Pečjak. 

Ne spreglejte