Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
19.29

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,26

20

Natisni članek

omejitev gibanja COVID-19 ukrepi

Sreda, 24. 3. 2021, 19.29

3 leta, 1 mesec

Nočna omejitev gibanja po novem od 22. do 5. ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,26

20

Ljubljana koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vlada je po informacijah STA odločila, da bo poslej nočna omejitev gibanja trajala od 22. do 5. ure. Seja vlade, na kateri so odločali o protikoronskih omejitvenih ukrepih, je že končana. Podrobnosti o ukrepih naj bi sporočili kmalu. Ob tem bodo po novem tri regije v rdeči fazi. To so koroška, obalno-kraška in goriška.  Vstop v Slovenijo bo mogoč samo z negativnim rezultatom PCR testa, enako velja za prekinitev karantene. Vlada pa je dopolnila tudi nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19.

Nočna omejitev gibanja od 21. do 6. ure zjutraj je stopila v veljavo 20. oktobra lani. Medtem ko ji del javnosti ni naklonjen, pa so na vladni strani doslej poudarjali, da bo omejitev sproščena, ko bodo to dopuščale epidemiološke razmere.

Skrajšana nočna omejitev gibanja v veljavo stopila v soboto.

V treh regijah znova omejitev gibanja na regijo

Vlada je na današnji seji odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije. Medtem pa je prehajanje med rdečimi in drugimi regijami prepovedano v obe smeri, poroča STA.

Brez sprememb ostaja stanje v rumenih regijah, kjer bodo še naprej odprte terase lokalov, prav tako bo brez sprememb potekal pouk.

Ob tem so določene izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je to dovoljeno za prihod in odhod z dela ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.
 

Predlog že pred dvema tednoma

Vlada je že pred dvema tednoma na predlog ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa odločala o tem, da bi skrajšali nočno omejitev gibanja. A so takrat iz vladnega urada za komuniciranje sporočili, da strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila Hojsovemu predlogu, da pa bodo o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh.

Hojs je v torek za STA pojasnil, da predloga ne bo podal ponovno, "saj je bil dogovor, da bo svetovalna skupina ta teden sama znova proučila njegov predlog oziroma se morda odločila celo za večje sproščanje".

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je sicer prejšnji teden za Mladino dejala, da se za skrajšanje omejitve niso odločili, ker "smo menili, da ena ura ne bi bistveno spremenila ničesar". Ob tem je napovedala, da bodo predlagali popolno ukinitev omejitve gibanja ponoči, če bo epidemiološko stanje dovolj dobro.

mejni prehod | Foto: STA , Foto: STA ,

Vstop v Slovenijo znova možen samo z negativnim izvidom testa PCR

Vlada je na današnji seji odločila, da je vstop v Slovenijo možen samo z negativnim rezultatom testa PCR, ne pa tudi z negativnim hitrim testom. To velja tudi za prekinitev karantene. Vlada je tudi odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Glede na odločitev vlade oseba ob vstopu v Slovenijo ne bo napotena v karanteno na domu, če bo predložila negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Nekateri protikoronski ukrepi podaljšani do konca junija

Vlada je podaljšala ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca junija.

Ne spreglejte