Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
24. 3. 2021,
10.06

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

45

Natisni članek

Siol plus interpelacija Vasko Simoniti DeSUS

Sreda, 24. 3. 2021, 10.06

2 leti, 10 mesecev

Bodo poslanci DeSUS sledili usmeritvi svoje stranke, kako naj glasujejo?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

45

Jurij Lep | Potem ko je Jurij Lep prejšnji teden napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, je danes napovedal še sodelovanje v novi poslanski skupini in dodal, da so pogovori s poslanko SMC Janjo Sluga že v teku. | Foto STA

Potem ko je Jurij Lep prejšnji teden napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, je danes napovedal še sodelovanje v novi poslanski skupini in dodal, da so pogovori s poslanko SMC Janjo Sluga že v teku.

Foto: STA

"Prepričani smo, da je minister Vasko Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev," so sporočili iz stranke DeSUS in dodali, da podpirajo njegovo interpelacijo, ki jo danes in jutri obravnava državni zbor. A kljub temu je poslanec DeSUS Jurij Lep, ki se z vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi nove poslanske skupine, dejal, da se bodo poslanci o tem, kako bodo glasovali, odločali šele po predstavitvi stališč vseh poslanskih skupin in opravljeni razpravi.

Vasko Simoniti
Novice O interpelaciji ministra Simonitija bodo razpravljali 18 ur

"V stranki razumemo kulturo kot ključno polje oblikovanja in izražanja identitete naše skupnosti in posameznika, ki ji pripada. Zato podpiramo obstoj in razvoj kulture na vseh področjih, predvsem pa zagotovitev zadostnega obsega njenega delovanja v vseh razmerah," so zapisali v stranki in še poudarili:

"Prepričani smo, da je minister Vasko Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev. Prav dejavnost slednjih pa, v skladu z zakonom o medijih, temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti ter dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine."

Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: Prešeren in Simoniti
Kljub sporočilu stranke je vprašanje, kako bodo na koncu glede interpelacije ministra Simonitija glasovali njihovi poslanci Franc Jurša, Jurij Lep, ki je sicer napovedal izstop iz poslanske skupine, Branko Simonovič, Ivan Hršak in Robert Polnar, ki so ga zaradi nasprotovanja Karlu Erjavcu izključili iz stranke, vendar je še vedno del poslanske skupine stranke DeSUS.

Lep je tako že dejal, da se bodo poslanci DeSUS o tem, kako bodo glasovali, odločali šele po predstavitvi stališč vseh poslanskih skupin in opravljeni razpravi. Tudi Simonovič nam je zatrdil, da se kljub usmeritvi stranke, naj podprejo interpelacijo, glede tega, kako bodo glasovali, še niso odločili. Kot je še dejal, je bilo predstavljeno le Lepovo stališče, da pa bodo odločitve glede glasovanja, sprejeli naknadno, usklajeno s poslanci DeSUS.

 

Lep potrdil pogovore s Slugo

Poslanec Jurij Lep, ki je že pred nekaj dnevi napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, je danes potrdil, da se z vodjo poslancev SMC Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Lep, ki ima zlasti v zadnjem obdobju večkrat različna stališča od poslanskih kolegov v DeSUS, v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ ni natančno opredelil, kdaj bo izstopil iz poslanske skupine. To je sicer napovedal 15. marca. Že tedaj je izrazil željo, da bi se mu pridruži še kdo od poslancev. "Zdaj vidim, da se mi pridružujejo. Če se bodo, bom toliko bolj vesel," je danes dejal Lep.

Kdo se mu bo pridružil, še ne ve, pričakuje pa, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo "razmišljali sredinsko". Kaj se bo zgodilo, torej ali bodo začeli ta postopek ali ne, bo po njegovih besedah jasno v roku enega tedna. Sam verjame, da je za to več kot 80 odstotkov možnosti.

Lep sicer ni pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali se o tem pogovarja s tremi poslanci SMC. Potrdil pa je, da se o tem pogovarja s Slugo. Vsak ima po njegovih besedah svojo nalogo. "Jaz se pogovarjam z enim, ona se z enim ...," je pojasnil. A po njegovih besedah s Slugo nista dorekla, kdaj bi lahko to naredili.

Neuradno se govori tudi o izstopu še enega poslanca SMC in sicer Branislava Rajića, vendar se še ni odločil oziroma potrdil izstopa. STA

Vasko Simoniti
Novice Vasko Simoniti: Gre za grožnjo s smrtjo meni in mojim sodelavcem
Ne spreglejte