Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

26

Natisni članek

kultura interpelacija Vasko Simoniti

Sreda, 24. 3. 2021, 6.59

3 leta, 1 mesec

O interpelaciji ministra Simonitija bodo razpravljali 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

26

 

Pred DZ je  svoje delo zagovarjal minister za kulturo Vasko Simoniti. Pričakuje podporo na interpelaciji o njegovem delu in odgovornosti. Če je ne bi pričakoval, ga ne bi bilo tukaj, je dejal v izjavi ob prihodu na sejo DZ. Pozval je, naj odpremo oči, napnemo ušesa. "Konec bo znan čez 18 ur. Kakršen bo, bo. Takrat boste izvedeli vse," je še dodal. Predvidena je namreč skoraj 18-urna seja, ki jo bodo končali v četrtek, uspeh interpelacije, ki so jo vložile SD, LMŠ, Levica in SAB, pa je malo verjeten.

Sejo DZ, na kateri poslanci razpravljajo o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, je po več kot 10 urah zaznamovala prekinitev zaradi postopkovnih nesoglasij. V opoziciji se niso strinjali z načinom vodenja seje podpredsednika DZ Jožeta Tanka, ta pa je ocenil, da ga je poslanec SD Matjaž Nemec med tem razžalil in ga napotil s seje.

Vlagatelji iz štirih opozicijskih strank so očitke ministru Vasku Simonitiju strnili v deset točk, na prvo mesto pa postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covid-19".

Poslanka Levice Violeta Tomić je ob prihodu na sejo DZ v izjavi dejala, da pričakujejo zelo dolgo in intenzivno razpravo, ki se bo verjetno nadaljevala še v četrtek. Pričakujejo tudi podporo vseh poslank in poslancev, ki "jim je mar demokracija, spoštovanje ustave, pravne države in zakonov". "Ta minister namreč vse to vehementno in krepko krši," je prepričana Tomićeva. Dodala je, da predvsem računa na poslance SMC in DeSUS.

Jurij Lep
Novice Bodo poslanci DeSUS sledili usmeritvi svoje stranke, kako naj glasujejo?

Simoniti: Kot minister delam v dobro slovenske kulture

Simoniti je v uvodu seje DZ zavrnil vse v njej navedene očitke. "Kot minister delam v dobro slovenske kulture," je poudaril in med drugim izpostavil rekorden proračun za kulturo za leto 2021 v zgodovini države.

Interpelacijo je označil za grob napad na institut parlamentarne demokracije. Kot je dejal, so bili privilegiji in privilegiran status nekaterih posameznikov v slovenski kulturi do prihoda njihove vlade samoumevna pravica, aktualna vlada pa je vzbudila nasprotovanje in proteste, ker se je na mnogih področjih posegalo v samoumevne pravice.

"Naša kulturna politika zajema skrb in pomoč za zelo širok spekter kakovostne profesionalne kulture in umetnosti, kakor tudi za zelo razvejano dejavnost ljubiteljske kulture, skrb in pomoč za obnovo dediščine in muzejsko ter arhivsko dejavnost, skrb in pomoč za spodbudo kreativni industriji in vsem kakovostnim ustvarjalcem v polju samozaposlenih v kulturi. Za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, pa ne bo prostora," je poudaril.

Po njegovih besedah v besedilu interpelacije ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katerekoli zakonske in druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali ravnal zoper interese kulturnega področja. Ob tem je minister zavrnil tudi vse očitke, ki so jih predlagatelji strnili v deset točk. Tako zanika, da bi neučinkovito ukrepal pri omejevanju in odpravi posledic blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi protikoronskih ukrepov. Pojasnil je, da je aktivno sodeloval pri pripravi vseh interventnih zakonov, ministrstvo pa je tudi redno pripravljalo ustrezne odloke glede na trenutne epidemiološke razmere v državi.

Simona Kustec
Novice Poskus odstavitve Simone Kustec spodletel

Minister je zanikal napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poudaril, da je zanju skrbel. Po njegovih besedah tudi ne obstaja en evidenten dokaz, da bi osebno ali kakorkoli drugače posegel v programsko neodvisnost Radiotelevizije Slovenija ali STA.

Kot je zatrdil Simoniti, ni zadrževal izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije ter nikomur ni politično odvzel statusa samozaposlenega v kulturi, saj so kriteriji za ta status, ki jim na ministrstvu sledijo, izključno strokovne in ne politične narave.

Prav tako tudi ni deložiral nobenega najemnika prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani, je dejal in pojasnil, da jih je obvestil, da ministrstvo te prostore potrebuje, pri čemer pa imajo eno leto časa, da najdejo nadomestne prostore. Ministrstvo po Simonitijevih zagotovilih tudi v roku plačuje socialne prispevke samozaposlenim v kulturi.

V besedilu interpelacije je po Simonitijevih besedah navedenih ogromno neresnic, pa tudi skrajno žaljivih neutemeljenih trditev "o klerikalnem populizmu, o tem, da minister od samega začetka nastopa funkcije izvaja uničevalne manevre, pogubne za kulturo". Ob tem je bil kritičen tudi do medijev, ki po njegovih besedah prav tako objavljajo neresnice. Več kot 50 demantijev po njegovih besedah priča o tem, da "ne gre za slučajno napako ali nehoteno zmoto pri objavljanju sporočil o našem delu, ampak za sistematično organizirano politično gonjo zoper vlado in ministrstvo".

Glasovanje predvidoma jutri

Poslanke in poslanci bodo o interpelaciji ministra danes razpravljali 14 ur, torej, od 9. do 23. ure, nadaljevali pa bodo v četrtek, ko je po časovnici sredi dneva predvideno tudi glasovanje. A za zdaj ne kaže, da bi imele predlagateljice potrebnih 46 poslanskih glasov za razrešitev ministra za kulturo.

Janez Cigler Kralj
Novice Minister Cigler Kralj uspešno prestal interpelacijo

Lahko pa se zgodi, da Simoniti ne bo dobil podpore vseh koalicijskih poslancev. V poslanski skupini DeSUS ravnanja poslancev ne napovedujejo vnaprej, v primeru Kustečeve in Ciglerja Kralja so glasovali neenotno. V SNS pa so proti interpelaciji, a ni nujno, da bodo njihovi poslanci prisotni na glasovanju. Poslanca narodnih manjših, ki sta bila sicer proti interpelaciji tako Kustečeve kot Ciglerja Kralja, pa bosta o glasovanju na interpelaciji Simonitija presodila med oz. po razpravi, še navaja STA.

 

Interpelacije ne bodo podprli v SDS in NSi, večinsko tudi ne v SMC

Alenka Jeraj parlament | Foto: RTV SLO Foto: RTV SLO Po besedah Alenke Jeraj (SDS) proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok in je očitek, da želi minister kulturo uničiti, neprimeren in daleč od resničnosti. Tudi sredstva za samozaposlene v kulturi so se po njenih navedbah kljub epidemiji zvišala za 700.000 evrov. Je pa poslanka opozorila, da je bil status samozaposlenega v kulturi predviden kot nagrada za vrhunske umetnike, ki opravljajo tržno manj zanimivo dejavnost, a so v zadnjih letih dobivali status tudi na primer pevci, ki sicer dobro služijo na trgu. Jerajeva je dejala, da pri zapletu glede STA ministrstvo za kulturo nima nič, v javnih kulturnih ustanovah so novi direktorji tam, kjer se je prejšnjim iztekel mandat, v primeru Javne agencije za knjigo RS pa je šlo za resne kršitve zakonodaje. Poudarila je tudi, da v SDS podpirajo tradicionalno in moderno kulturo, a je podstat moderne kulture in novih vzorcev ravno v tradiciji, poroča STA.

SMC večinsko ne bo podprl

V SMC po besedah Mojce Žnidarič interpelacije ministra za kulturo večinsko ne bodo podprli. Ugotavljala je, da je besedilo interpelacije prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem, minister pa bo imel danes priložnost, da odgovori na vse očitke. Glede predlogov, ki naj bi jih vseboval nov zakon o medijih, je po njenih besedah potreben širši družbeni konsenz. V SMC se strinjajo s predlagatelji interpelacije, da družba ne bi smela meriti svojih uspehov le še v jeziku ekonomske rasti in dodane vrednosti, poroča STA.

Branislav Rajić | Foto: STA , Foto: STA , "Dvomimo, da se s tem ne bi strinjal tudi minister. Danes bo imel priložnost, da nas na tej maratonski seji prepriča, da je temu res tako," je dejala poslanka. Nato pa v SMC pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetnostnih zvrsti in predvsem kulturo dialoga. Njihov poslanec Branislav Rajić je sicer napovedal, da bo interpelacijo podprl.

Njen poslanski kolega Branislav Rajić (SMC) pa je napovedal podporo interpelaciji, pri čemer se je dotaknil tudi odnosov znotraj koalicije. "Nesoglasja znotraj koalicije so se začela pri medijih in se bodo zame pri medijih tudi končala. Začela so se z javnimi napadi na medije in razvpitim člankom predsednika vlade o vojni z mediji. Kulturni minister, ki v svojem resorju pokriva ravno medije, ni niti pomislil, da bi jim stopil v bran," je dejal Rajić. Med drugim je ugotavljal, da se minister v svojem drugem mandatu niti ne potrudi ustvariti vsaj privida nekega zavzemanja za enakopravnost različno mislečih kulturnikov. Razvrednotil je celo tisto, kar je sam ustvarjal, je dejal poslanec.

NSi: 10 točk so obrazložili na zelo nekulturen način

Tadeja Šuštar (NSi) je ugotavljala, da so predlagatelji 10 točk interpelacije kulturnega ministra "obrazložili na zelo nekulturen način, s čemer so pokazali predvsem raven svoje kulture in svojega obnašanja". Kot je dejala, predlagatelji interpelacije opozarjajo, da ni bil vzpostavljen dialog z deležniki na področju kulture, a je iz danih podatkov razbrati, da je minister s svojo ekipo opravil več kot 500 sestankov z različnimi deležniki s kulturnega področja. Iz podatkov je po njenih besedah razvidno tudi, da minister lani ni pozabil na kulturne delavce, prizadeval pa si je tudi za čimprejšnjo sprostitev omejitvenih ukrepov za področje kulture, poroča STA.

Prav na pobudo ministrstva za kulturo je bila Slovenija ena prvih držav na svetu, ki je s primernimi ukrepi in pod ustreznimi zaščitnimi pogoji že konec aprila lani omogočila odprtje muzejev, galerij, knjižnic, je še povedala Šuštarjeva.

Opozicija meni, da bi moral Simoniti oditi

V razpravi o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija opozicijski in koalicijski poslanci skupaj z ministrom izpostavljajo različne poglede na ukrepe na področju kulture v epidemiji in druga področja ministrovega dela. Po mnenju opozicije bi moral minister oditi. Koalicija pa ministra brani, a bodo nekateri iz SMC podprli interpelacijo.

Ne spreglejte