Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

33

Natisni članek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Državni zbor interpelacija Simona Kustec

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 6.52

3 leta, 1 mesec

Šolska ministrica ima čisto vest #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

33

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je prepričana, da ni osnov za interpelacijo njenega dela in odgovornosti, o kateri danes razpravlja DZ. Kot je dejala, lahko to dokaže z dejstvi, ki jih je možno kadarkoli preveriti. "Imam čisto vest, vsakomur lahko pogledam v oči," je poudarila. Za današnjo razpravo, za katero je predvidenih skoraj 16 ur, pa je ocenila, da bo večinsko politična. 

DZ je z obrazložitvijo predlagatelja interpelacije, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, začel izredno sejo. Sejo so sicer zaradi tehničnih težav začeli s polurno zamudo. Glavnina očitkov vlagateljev interpelacije se nanaša na ravnanje ministrice in ministrstva v času, ko so bile zaradi epidemije covida-19 zaprte šole in vrtci. Ministrica vse očitke zavrača.

Kustečeva: Danes bom vaš strelovod

"Danes bom vaš strelovod. Strelovod, ki hoče ubraniti vse tiste, ki ste v hiši vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa. Strelovod, ki sem ga sprejela že pred enim letom z vstopom v ministrsko ekipo," je dejala ministrica.

"Vemo, kaj delamo, vemo, zakaj to delamo, predvsem pa za koga," je poudarila Kustečeva in navedla tudi nekaj dosežkov prvega leta mandata. Vezano na epidemijo covida-19 je omenila uspešno zaključeno preteklo in začeto novo šolsko leto, izvedeno maturo, vpise v osnovne, srednje in visokošolske programe, tudi priprave na letošnjo maturo, ki so v teku.

Izpostavila je, da je bilo v okviru osmih paketov t. i. protikoronske zakonodaje podprtih za dobrih 76 milijonov evrov ukrepov, s katerimi so zagotovili podporo za izvajanje izobraževalnega procesa, med njimi za nakup IKT opreme, za zaščitna sredstva za nemoteno izvedbo dela, za nadomestila plač, izpad prihodkov, za oprostitev plačila za vrtce.

Vzgojno-izobraževalni zavodi so po njenih navedbah prejeli prek 110 okrožnic, navodil in priporočil za izvajanje vzgojno- izobraževalnega procesa, preverjanja in ocenjevanja ter zaključevanja šolskega leta. Poleti so v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravili priročnik z možnimi modeli izvajanja pouka v času razmer, ki jih zaznamuje koronavirus. Izvajala so se tudi doizobraževanja učiteljev.

Omenila je, da so tistim, ki so zaradi epidemioloških razmer to potrebovali, omogočili podaljšanje statusa študenta, statusa mladega raziskovalca, izvajanje programskega raziskovalnega dela, za eno leto so podaljšali veljavnost kategorizacije športnikov in postopke pridobivanja in ohranjanja pravice do štipendije. Študentom so dvakrat izplačali po 150 evrov pomoči. Za varno vrnitev v šole so skupaj z ministrstvom za zdravje poskrbeli za množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je zdaj, takoj za najbolj ranljivimi skupinami, omogočeno prednostno cepljenje proti covidu-19.

Med dosežki, ki niso povezani z epidemijo, pa je navedla povsem nov zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami ter motnjami v vzgoji in izobraževanju ter novelo zakona o vrtcih. "Pri pripravi proračunov za leti 2021 in 2022 smo pridobili zgodovinsko najvišjo finančno podporo za delo resorja na vseh področjih. Že v rebalansu za leto 2020 smo zagotovili dodatnih 87,5 milijona evrov, za leti 2021 in 2022 pa še dodatnih 200 milijonov," je med drugim poudarila Kustečeva.

"Ko se danes ozrem nazaj, vidim, da bi kakšne odločitve, kakšne poti, vložene napore naredili tudi drugače. Verjemite pa mi, da v danem trenutku zahtevnih razmer, pritiskov časa, pričakovanj, pogosto tudi želja, da bi lahko s čudežno paličico premagala celo virus, po neprespanih nočeh, dnevih, ko dobesedno ni bilo časa pojesti niti dnevnega obroka hrane, nismo znali in nismo zmogli drugače," je pojasnila.

Ob tem pa je zagotovila, da so bile vse njihove rešitve "optimalnost v danem trenutku" in vedno takšne, ki so "najprej sledile pravici do zaščite zdravja ljudi, nato do v teh razmerah najbolj optimalni obliki neprekinjenega pridobivanja znanja ter končno, preko sodelovanja in medsebojnega razumevanja, tudi zaupanja".

Napovedala je tudi, da bo z namenom ocene in nadaljnjih odločitev o ukrepih za naprej še v tem mesecu vzpostavila dve strokovni posvetovalni skupini za okrevanje - eno za področje učinkov na polju vzgoje in izobraževanja, drugo za področje športa.

Poudarila je, da bomo kot družba "morali vložiti vse napore v to, da si bomo stali ob strani, se spodbujali, si pomagali, se razumeli in skupaj iskali prostore naših različnosti pod istim soncem". Pri tem "obtoževanja, zmerjanja, nesramnosti, blatenja, laži in manipulacije teorij zarot" ne pomagajo, ampak so "razdiralni, neodgovorni za krhek čas, ki ga živimo".

Interpelacijo vidi kot del politične igre

Ministrica je v izjavi novinarjem pred sejo DZ povedala, da je dobro razpoložena in dobro pripravljena. Po njenih besedah gre za pomembno razpravo, bolj ali manj pa za nazaj. Očitki so namreč vezani na čas, ko so morali narediti vse za to, da so ohranjali zdravje in obenem znanje v vzgojno-izobraževalnemu procesu, je pojasnila. Zdaj so razmere že drugačne.

Obeta si, da bodo danes na koncu skupaj ugotovili, kako pomembno je, da stopijo skupaj in skupaj delajo najboljše za znanje, zdravje in zaupanje v našem šolskem prostoru ter širše v družbi.


Video: RTV SLO

Janša Fajon
Novice Plače: Nadomestili Pivčevi in Erjavcu, med šefi najvišje Fajonova in Janša

Ministrica pričakuje podporo poslancev. "Ni razlogov za to, da bi interpelacija uspela," je prepričana. Jemlje jo kot del politične igre v teh zelo zahtevnih in krhkih časih. Razume pa, da je to del parlamentarizma in da morajo stvari tukaj pojasniti ne le poslancem, ampak vsem ljudem.

Glede dogajanja v SMC, iz katere izhaja, pa je zagotovila, da so enotni kljub različnim mnenjem. "Zato se pogovarjamo, na koncu razumemo ter gremo vedno skupaj naprej, tako kot smo to počeli od leta 2014," je dejala Kustečeva. Po njeni oceni ima zagotovljeno podporo svojih poslancev.

Janez Janša
Novice Janša: SDS ne bo več dopuščala soliranj in rušenja v koaliciji

V večjem delu opozicije izpostavljajo dolgotrajno zaprtje šol

V večjem delu opozicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin izpostavili predvsem dolgotrajno zaprtje šol, ki da bi ga ministrica morala preprečiti. Podporo interpelaciji napovedujejo v LMŠ, SD, Levici in SAB, v SNS je ne bodo podprli, v DeSUS pa svojega ravnanja niso jasno napovedali.

Ministrici so stopili v bran v koalicijskih SDS, SMC in NSi. Prepričani so, da so vsi očitki zoper ministrico neutemeljeni in da ministrica resor vodi odgovorno.

Ne spreglejte