Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
7.09

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

22

Natisni članek

poslanci Državni zbor interpelacija Janez Cigler Kralj

Četrtek, 18. 3. 2021, 7.09

3 leta, 1 mesec

Cigler Kralj: Pričakujem več glasov podpore, kot jih ima koalicija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

22

Janez Cigler Kralj | Poslanci bodo danes odločali o interpelaciji zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. | Foto Bojan Puhek

Poslanci bodo danes odločali o interpelaciji zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Foto: Bojan Puhek

V DZ že 12 ur razpravljajo o interpelaciji ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Koalicija poudarja, da je naredil največ, kar je v pogojih epidemije mogel. Vlagatelji interpelacije pa pravijo, da še vedno čakajo na konkretne odgovore.

Iva Dimic (NSi) je dejala, da je NSi že v preteklosti izpostavljala slabe razmere v domovih za starejše in pozivala k rešitvam, pa njihovi predlogi niso bili sprejeti. Slovenija je ena od najstarejših družb v Evropi, minister pa v enem letu ni mogel rešiti vseh težav, ki so se nakopičile skozi leta, je dejala po navedbah STA.

Z njo se je strinjal poslanec SDS Jožef Lenart. Več smrtnih žrtev zaradi covida-19 je tudi zaradi velikega deleža starostnikov, v domovih pa jih je veliko s pridruženimi boleznimi, tako da so imeli malo možnosti za zmago v bitki s covidom-19, je dejal. Toda če prostori v domovih ne bi bili v tako slabem stanju, kar pa ni krivda aktualnega ministra, po njegovih besedah ne bi bilo toliko umrlih.

Opozicija ministru očita, da v enem letu ni storil tega, kar ni bilo storjenega prej v treh desetletjih, pa je dejala Mateja Udovč (SMC). A na področju dolgotrajne oskrbe je naredil največ, je poudarila.

Nasprotno je menil Primož Siter (Levica). Po njegovih besedah privatizacija domov preverjeno ne deluje. Škodljivo je, da domove prepuščamo prostemu trgu, je prepričan. Po njegovih besedah bodo zasebniki skočili v javni sektor, pobrali državna sredstva, iztisnili denar iz uporabnikov in zaslužili.

Kritičen je bil tudi poslanec SD Marko Koprivc. Lani je bilo kar 58 odstotkov umrlih zaradi covida-19 v domovih za starejše, tako da je očitno, da je šlo nekaj narobe, je menil. Odgovor vlade, da okuženih starih ljudi ni smiselno prestavljati v bolnišnice, ker se jim izteka življenje, pa je po njegovih besedah "kriminal".

Minister je poudaril, da ima ministrstvo jasno vizijo glede razvoja dolgotrajne oskrbe. Tako bodo v okviru javne mreže do leta 2022 zagotovili dodatnih 2280 postelj v domovih s koncesijo, v letih 2021 in 2022 bo za investicije v javno mrežo domov namenjenih 30 milijonov evrov, za izboljšanje bivalnega standarda v domovih pa načrtujejo tudi koriščenje 73 milijonov evrov iz sklada REACT-EU.

Jerca Korče iz LMŠ pa je kot predstavnica vlagateljev interpelacije pogrešala konkretne odgovore na vprašanja iz interpelacije. Ministru je očitala "poletno spanje", ker se ni odzival na številne pozive, da je treba domove pripraviti na drugi val epidemije. Uvedba rednega testiranja na okužbo s koronavirusom pa je v domovih zelo zamujala. Poleg tega ni pripravil ustreznih popravkov delovnopravne zakonodaje. Zaposleni so ostali brez karantenskih odločb, ki bi omogočale dokazovanje upravičenosti do izplačila nadomestila plač, zaradi česar so nekateri zaposleni hodili v službo, namesto da bi ostali doma.

Cigler Kralj: Neobrzdana gonja proti meni se ne bo končala

Minister za delo Janez Cigler Kralj je pred sejo DZ dejal, da je interpelacija prišla v zahtevnem času, a so jo na ministrstvu vzeli resno in se nanjo dobro pripravili, piše STA. Kot je poudaril, bodo danes odgovorili na vse očitke ter nesporazume.

Ob začetku današnje razprave je vse pozval k pošteni refleksiji. Prepričan je, da je z argumenti dokazal, da z ekipo delajo vse in še več, da bi področja, za katera so pristojni, tudi zares spremenili na bolje. Po njegovem mnenju je ta interpelacija drugačna od drugih.

Tomaž Vesel
Novice Računsko sodišče: Nabava zaščitne opreme ni potekala transparentno

Vprašanja, ki so zastavljena, so namreč po ministrovih ocenah sprožila potrebo po tem, da si slovenska družba postavi ogledalo glede nekaterih zadev, v prvi vrsti glede tega, kaj smo oziroma česa nismo storili v več kot desetih letih na področju zdravstva in sistema dolgotrajne oskrbe. Omenjeno področje je bilo po njegovih besedah zanemarjeno in podhranjeno, socialnovarstveni zavodi pa so to epidemijo pričakali finančno, kadrovsko in prostorsko izčrpani.

Pri tem je Cigler Kralj poudaril, da se kot minister zaveda velike odgovornosti in moralne dolžnosti, da področje celovite oskrbe starejših uredijo in jo vzpostavijo kot eno od prioritet te države. Interpelacija je po njegovih besedah tudi priložnost za razpravo o stanju duha, odprtosti in enakopravnosti v naši družbi. Kot ministra, ki je pristojen tudi za enake možnosti, pa ga skrbi razraščanje nestrpnosti, sovraštva in izključevanja drugače mislečih.

Cigler Kralj na današnji interpelaciji pričakuje, da ga ne bodo podprli samo poslanci iz vrst koalicije. | Foto: Bojan Puhek Cigler Kralj na današnji interpelaciji pričakuje, da ga ne bodo podprli samo poslanci iz vrst koalicije. Foto: Bojan Puhek

Kot je poudaril glede očitkov o dodelitvi sredstev na razpisu Zavodu Iskreni, so sredstva na razpisu prejele številne nevladne organizacije, a je bila izpostavljena le ena. Pojasnil je, da se je iz vseh organov zavoda izključil pred nastopom ministrske funkcije. Izpostavil pa je tudi odziv krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS, da samo dejstvo, da je resorni minister nekoč bil soustanovitelj zavoda, zakonsko ne predstavlja ovire, da zavod ne bi smel prejeti dotacije ministrstva. Sicer pa so po njegovih besedah vso dokumentacijo predali pristojnim organom in upa, da se bo zadeva čim prej zaključila.

"Medtem pa – ne delajmo si utvar – se ne bo zaključila nebrzdana in neosnovana gonja proti meni kot predstavniku politične opcije, ki zagovarja krščansko-demokratske vrednote, kot so svoboda, pravičnost, solidarnost ter spoštovanje človekovega dostojanstva. Kot pokončen zagovornik dediščine tiste Evrope, ki jo imenujemo jedrna, na kateri je osnovana EU," je dodal Cigler Kralj.

Simona Kustec
Novice Poskus odstavitve Simone Kustec spodletel

Korčetova: Minister je odgovoren za dogajanje v domovih za starejše

Vlagatelji iz štirih opozicijskih strank Cigler Kralju očitajo neodgovorno delo v času epidemije covid-19 na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga ter dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil Cigler Kralj. Poslanka Jerca Korče (LMŠ) je v obrazložitvi interpelacije o delu Cigler Kralja izpostavila njegovo subjektivno in objektivno odgovornost za dogajanje v domovih za starejše v drugem valu epidemije covid-19. Očitala mu je tudi, da ni pripravil ustreznih zakonskih podlag, ki bi preprečevale prihod okuženih na delovno mesto.

Ministru je med drugim očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker da domov za starejše ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. Poudarila je, da je Cigler Kralj lani spomladi poznal vse zablode in težave prvega vala, vsa opozorila stroke in pozive, da je domove nujno pripraviti na drugi val. Njegovi odgovori na vprašanje, ali ima pripravljene primerne scenarije, so bili takrat po oceni Korčetove prazni, in sicer, da pregleduje uspešnost vseh ukrepov in dobrih praks, pripravlja načrt obvladovanja okužb s novim koronavirusom ob morebitnem drugem valu, protokole in usmeritve ter da je oblikoval delovno skupino.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je ministru Cigler Kralju med drugim očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker da domov za starejše ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. | Foto: STA , Poslanka LMŠ Jerca Korče je ministru Cigler Kralju med drugim očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker da domov za starejše ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. Foto: STA ,

Konec septembra pa je, kot je navedla poslanka LMŠ, minister pojasnil, da so zastavljeni ukrepi po izkušnji iz prvega vala epidemije dovolj za uspešno zajezitev širjenja virusa v domovih za starejše in da novih ukrepov za zdaj ne bo. "Nepriprava, neukrepanje ali prepozno ukrepanje, ignoranca in hkratno leporečenje o pripravah, preučevanju alternativnih možnosti, pošiljanje neizvedljivih usmeritev domovom – vse to, minister, je odraz malomarnosti in nevestno delo v službi," je menila Korčetova.

Glasovanje o interpelaciji je mogoče pričakovati ponoči oziroma v petek zgodaj zjutraj, a za zdaj kaže, da ministrov položaj ni ogrožen. Za uspeh interpelacije je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, štiri predlagateljice pa jih imajo skupaj 39. Poslanec SD Dejan Židan je sicer že ob vložitvi interpelacije napovedal, da je ne bo podprl. Tudi v SNS so napovedali, da proti ministru ne bodo glasovali. V poslanski skupini DeSUS ravnanja poslancev ne napovedujejo vnaprej, v primeru glasovanja o interpelaciji šolske ministrice so bili trije njihovi poslanci odsotni, eden je bil pri glasovanju vzdržan, eden pa je ministrico podprl, poroča STA.

Dimitrij Rupel
Mnenja Rupel: Ne ozirajo se na škodo, ki bi prizadela Slovenijo v celoti
Ne spreglejte