Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
17.27

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

ukrepi Zlatko Fras Nataša Fidler Mis Erik Brecelj strateški svet za zdravstvo Strateški svet za prehrano sladkor tobak alkohol

Torek, 7. 11. 2023, 17.27

5 mesecev, 3 tedne

Dva strateška sveta v boj zoper sladke pijače, tobak in alkohol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
alkohol, popivanje | "Namen današnjega sestanka je bila diskusija o temi, ki se ji v Sloveniji izogibamo že desetletja. To je začeti govoriti o škodi, ki jo imamo na področju zdravstva zaradi sladkih pijač, prekomernega kajenja in prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji," je na novinarski konferenci dejal Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo.  | Foto Guliverimage

"Namen današnjega sestanka je bila diskusija o temi, ki se ji v Sloveniji izogibamo že desetletja. To je začeti govoriti o škodi, ki jo imamo na področju zdravstva zaradi sladkih pijač, prekomernega kajenja in prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji," je na novinarski konferenci dejal Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo.

Foto: Guliverimage

Danes so se na skupni seji sešli predstavniki Strateškega sveta za prehrano in Strateškega sveta za zdravstvo. Pripravljajo predloge in ukrepe, s pomočjo katerih bi zmanjšali škodljive učinke tobaka, alkohola in sladkih pijač. Vse troje ima negativen vpliv na zdravje prebivalstva, v obeh svetih pa so mnenja, da bi omejitev dostopnosti – tako z dvigom trošarin in DDV, torej s podražitvami, kot tudi z omejitvijo nakupnih priložnosti – lahko izboljšala zdravstveno stanje v državi kot tudi znižala stroške v zdravstvu. Zavzemajo se tudi za prepoved elektronskih cigaret.

V izjavi za javnost, ki je sledila seji, je Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo, povedal: "Namen današnjega sestanka je bila diskusija o temi, ki se ji v Sloveniji izogibamo že desetletja. To je začeti govoriti o škodi, ki jo imamo na področju zdravstva zaradi sladkih pijač, prekomernega kajenja in prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji." Poudaril je, da je po današnji seji optimističen in da ni namen ukrepov dviganje davkov, ampak znižati stroške v zdravstvu. "Odprli smo zelo kvalitetno debato. Obstaja možnost, da stopimo korak naprej. Predvsem po vseh teh letih težav, ki jih imamo tudi v zdravstvu, da se zmanjša breme zdravstvenega sistema."

Na breme kroničnih bolezni škodljivo vpliva nezdrav življenjski slog, je opozoril tudi član sveta za zdravstvo kardiolog Zlatko Fras. Ključno namreč prispeva k nastanku, razvoju in zapletom kroničnih nenalezljivih bolezni, opozarja.

"Ne gre za to, da bi hoteli posamezniku omejevati neke njegove užitke, pač pa na to vplivati z usmerjanjem dostopnosti do tistega, kar vemo, da zdravju škoduje," je dejal Fras. To je po njegovem mnenju "izjemna naložba v prihodnost", saj se bo to poznalo na zdravju prihodnjih generacij. 

"Bremena kroničnih bolezni, ki jih doživljamo že danes in jih še bomo, noben zdravstveni sistem ne bo zmogel. Če smo bili pred 20 leti na tem področju med vodilnimi državami EU, smo v vmesnem času nekoliko zaspali."

Nizka cena veča dostopnost

Vodja Strateškega sveta za prehrano Nataša Fidler Mis pa je opozorila na nujnost zmanjšanja pitja sladkih gaziranih pijač pri otrocih in mladostnikih ter na omejitev uporabe tobačnih izdelkov in alkohola v družbi. 

Stroko skrbi, da se dražita predvsem sadje in zelenjava, sladke pijače in nezdravi izdelki pa so čedalje cenejši in dostopnejši. Ob tem so imeli tudi predavanja o izkušnjah drugih držav, kjer so že vpeljali trošarine na sladke pijače, kot je denimo Velika Britanija, ki beleži ugodne učinke.

"Zavedamo se, da so nekateri prehrambni izdelki, predvsem z dodanim sladkorjem in umetnimi sladili, cenovno tako dostopni, da sami kličejo po večji porabi. Po logiki in razumu pa vemo, da je večina poceni stvari vprašljive kakovosti," je dodala.

Predlogi obeh strateških svetov

Člani obeh strateških svetov so predlagali, da se prouči možnost dviga davka na dodano vrednost in trošarin na sladke pijače, alkohol in tobak, sprejem alkoholne politike, prepoved prodaje elektronskih cigaret, tobaka za žvečenje in njuhanje oziroma značilnih arom za vse tobačne in povezane izdelke, prepoved kajenja tobaka in ogrevanih tobačnih izdelkov pred javnimi ustanovami, zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov ter omejitve lokacij prodaje, denimo oddaljenost od izobraževalnih ustanov in mest, kjer se zbirajo mladi, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Poleg tega so predlagali tudi spremljajoče ukrepe za sladke pijače, alkohol in tobačne izdelke, in sicer prepoved oglaševanja, prepoved prodaje do 21. leta starosti in prepoved prodaje v vseh javnih ustanovah in v okolici ustanov. Članice in člani obeh strateških svetov zagovarjajo tudi obvezna zdravstvena opozorila na etiketah in ukrepa za povečanje dostopnosti sadja in zelenjave, zlasti slovenske in ekološke, so še sporočili iz Ukoma.

elektronska cigareta | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Prepoved elektronskih cigaret

Predlagajo skupek ukrepov, ki pa jih bo treba natančneje doreči, je dejala Fidler Mis. Med drugim si želijo tudi, da bi Slovenija prepovedala elektronske cigarete, kot je to storilo že 30 držav. Ob tem upajo, da bo ta vlada prisluhnila stroki.

Golob je sicer na oktobrski redni seji DZ napovedal, da bo ministrstvo za finance preučilo dodatne vire za usklajevanje socialnih transferjev z dvigom trošarin na tobačne izdelke, sladke in žgane pijače. Sredstva pa bodo po njegovih besedah namenjena vsem ranljivim skupinam, ne samo za socialno pomoč.

Voda, pitje vode
Novice Novi sumi zastrupitve z brezalkoholno pijačo na Hrvaškem
Adele, Rich Paul
Trendi Adele priznala, da ne pije več: Bila sem na robu alkoholizma
Miha Šalehar
Trendi Miha Šalehar o bitki z alkoholom: Trikrat na teden sem bil totalno nažgan
vape elektronske cigarete
Novice Spremembe na vidiku: nič več kadilnic in arom v elektronskih cigaretah
kajenje
Novice Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040
Ne spreglejte