Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
14.06

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

23

Natisni članek

Državni zbor interpelacija Janez Cigler Kralj Matej Tonin

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 14.06

3 leta, 2 meseca

Cigler Kralj o interpelaciji: Slovenski družbi bomo postavili ogledalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

23

Janez Cigler Kralj | "To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi," je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. | Foto STA

"To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi," je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Foto: STA

Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, je danes poudaril minister Janez Cigler Kralj. S predsednikom NSi Matejem Toninom sta se strinjala, da zdaj ni čas za ločevanje, ampak za sobivanje in spoštovanje.

Marjan Šarec in Tanja Fajon
Novice Šarčeva LMŠ diha za ovratnik SD Tanje Fajon

Časi so po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja težki in zahtevni, razmere pa zaostrene tako med prebivalci, kjer naraščajo stiske, kot tudi na trgu dela. Na ministrstvu za delo imajo veliko dela s tem, da pomagajo prebivalstvu in gospodarstvu, je pojasnil minister, piše STA.

Cigler Kralj: Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem delal

Napovedal je, da ta interpelacija ne bo kot preostale, saj bo odprla širše teme za slovensko družbo. "To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi," je napovedal. Izkazalo se bo, česa vsega v Sloveniji nismo naredili na področju oskrbe najranljivejših oziroma starejših.

"Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem, kar sem delal, kar delam in kar bom delal," je poudaril. Tudi v prihodnje si bo prizadeval za izpolnjevanje prioritet, ki jih je navedel na zaslišanju pred prevzemom ministrske funkcije, torej za skrb za starejše, za bolj življenjske in bolj pravične socialne in družinske transferje in za odziven trg dela.

Minister poudarja, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko "moramo stopiti skupaj", preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej.  | Foto: STA , Minister poudarja, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko "moramo stopiti skupaj", preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. Foto: STA ,

Minister je še poudaril, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko "moramo stopiti skupaj", preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. "Pokazal bom, da te načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo, kako iti naprej tudi po tej interpelaciji in po epidemiji bolezni covid-19," je po pisanju STA povedal Cigler Kralj.

Ob tem se je odzval tudi na očitke o domnevni spremembi razpisnih pogojev med razpisom, na katerem je Zavod Iskreni uspešno kandidiral za sredstva ministrstva. Pojasnil je, da se je v razpisni komisiji pojavila nejasnost, ali izobrazbi politolog in teolog ustrezata razpisnim pogojem. Ti namreč določajo, da mora imeti koordinator projekta končano ustrezno izobrazbo pedagoške, psihološke, sociološke ali socialne smeri.

Komisija se je tako v izogib nejasnostim oprla na določbe pravilnika o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole. Na podlagi tega pravilnika pa je tako komisija obe omenjeni izobrazbi upoštevala kot ustrezni, saj je na tej pravni podlagi mogoče omenjeni izobrazbi uvrstiti med pedagoške poklice, je pojasnil.

Janez Janša
Novice Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video

Tonin: Interpelacija ne bo uspešna

Predsednik NSi Matej Tonin je ob tem menil, da predlagatelji interpelacije ne bodo zbrali 46 glasov za razrešitev ministra. Spomnil je, da podpisov niso prispevali niti vsi opozicijski poslanci, saj se je Cigler Kralj že doslej izkazal kot odličen minister in veliko presenečenje te vladne ekipe.

Je pa po njegovih besedah očitno, kaj je za opozicijo trenutno prioriteta. Za stranko NSi je po drugi strani prioriteta predvsem zaustaviti širjenje bolezni covid-19, omogočiti vsem dostopno javno zdravstvo in sprejeti potrebne ukrepe za okrevanje gospodarstva. Kot je dodal, spoštujejo parlamentarne postopke, zato so se na interpelacijo dobro pripravili. Interpelacija bo obenem ponudila priložnost, da se razčistijo nekatere stvari, med njimi tudi dosedanje financiranje nevladnih organizacij, ki je bilo "izrazito nesorazmerno".

Prvak NSi Matej Tonin je presodil, da predlagateljem ne bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov, da bi lahko uspešno interpelirali Ciglerja Kralja. | Foto: STA , Prvak NSi Matej Tonin je presodil, da predlagateljem ne bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov, da bi lahko uspešno interpelirali Ciglerja Kralja. Foto: STA ,

Odprlo se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše oziroma vprašanje, zakaj v zadnjih desetih letih ni bil zgrajen noben dom za starejše občane. Prav tako bo govora o izpodkopavanju nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije s strani opozicije in o stanju socialnega dialoga. Kot je še dodal Tonin, želijo vsem, tudi predlagateljem interpelacije, sporočiti, da so kristjani del te družbe. "To bodo morali prej ali slej sprejeti. NSi ne bo nikoli dovolila, da bi nas, kristjane, zasramovali ali poniževali, vedno bomo branili svobodo veroizpovedi," je po poročanju STA povedal Tonin.

Janez Cigler Kralj
Novice Interpelacijo vložili brez podpisov Židana in poslancev DeSUS

Očitajo mu pomanjkanje socialnega dialoga

Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Ciglerja Kralja. Ob znanih očitkih o neučinkovitem ukrepanju v domovih za starejše in neustreznosti socialnega dialoga so posebej navedli vprašanje primernosti financiranja Zavoda Iskreni zaradi nekaterih stališč njegovih predstavnikov.

Ministru predlagatelji interpelacije očitajo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, prav tako v razmerah epidemije ni ustrezno uredil zakonodaje s področja dela, je v izjavi za medije v DZ pojasnil poslanec LMŠ Aljaž Kovačič. Med drugim je spomnil, da so se v Sloveniji v nekem trenutku prenehale izdajati karantenske odločbe, zaradi česar delavci niso imeli dokazila za opravičeno odsotnost, temveč so tvegali in šli delat, s tem pa ogrožali ljudi okoli sebe in širili virus.

Ministru očita tudi pomanjkanje socialnega dialoga. Vlada je potrebovala kar mesec in pol, da je v Ekonomsko-socialni svet imenovala svoje predstavnike, pa čeprav gre za avtomatizem. Ministru po besedah Kovačiča ni cilj doseganje soglasja, ampak kljukica o opravljenem pogovoru. Tako so v vladi med drugim "na najbolj grob način" zaobšli socialni dialog ter uvedli prisilno upokojevanje, je dejal poslanec LMŠ.

Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Ciglerja Kralja.  | Foto: Predstavniki LMŠ, SD, Levice in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Ciglerja Kralja.

Prav tako pa je Kovačič med očitki navedel vlogo ministra pri dodelitvi razpisnih sredstev Zavodu Iskreni. V opoziciji si želijo pojasnil o njegovem statusu pri dodelitvi sredstev in zakaj je razpisno komisijo vodila članica njegovega kabineta, ki je "zaposlena na zaupanje". Podobne očitke so ministru našteli predstavniki SD, Levice in SAB kot sopodpisniki interpelacije.

Poslanka SD Bojana Muršič je ministrovo ravnanje označila za nedopustno, razprave ob interpelaciji pa se veseli, saj da se bo končno izvedelo, kaj je šlo v tej epidemiji narobe in kdo je kriv za številne okužbe v domovih za starejše. Ciglerju Kralju je očitala, da glede tega ni poslušal stroke in opozoril opozicije. Ministrovo podporo Zavodu Iskreni pa je označila za "kršenje ustavnega določila" glede splava. Sicer pa je njihova prioriteta še vedno konstruktivna nezaupnica, je dodala Muršičeva.

Če bi minister "premogel vsaj kanček vesti, bi odšel že sam od sebe", pa je dodal poslanec Levice Miha Kordiš. Razlogi za interpelacijo so po njegovih besedah trije: nesposobnost, korupcija ter protidelavska in protisocialna drža. Podobno kot Muršičeva je tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper poudarila, da za SAB prioriteta še vedno ostaja konstruktivna nezaupnica. Ker so se kot koalicija KUL odločili, da na težave odzovejo z interpelacijami, v SAB to podpirajo in bodo pri njih aktivno sodelovali, je napovedala, navaja STA.

Janez Cigler Kralj
Novice LMŠ: Interpelacijo naj podpišejo tudi druge opozicijske stranke #video
Matej Lahovnik
Novice Lahovnik: S to nespametno potezo so si v KUL zabili avtogol #video
Ne spreglejte