Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
10.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

ARSO opozorilo nevihta neurje

Četrtek, 8. 6. 2023, 10.00

10 mesecev, 2 tedna

V prestolnici klestila toča, za severozahod države izdan oranžni alarm #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Nevihte v osrednjem in južnem delu države so oslabele, poroča Agencija za okolje (Arso). Pestremu vremenskemu dogajanju so bili priča v prestolnici, kjer se je nekaj po 15. uri razbesnela huda nevihta s točo. Uprava za zaščito in reševanje ter gasilska društva so zaradi neurja morala posredovati v 58 dogodkih dogodkih na območju Ljubljane, Brezovice, Dobrove in Polhovega Gradca, Beltincev, Gornje Radgone, Slovenske Bistrice in Škofljice. 

Trenutno se je vremensko dogajanje v osrednjem in južnem delu države nekoliko umirilo. Za popoldne in zvečer je Agencija RS za okolje (Arso) za območje severovzhodne Slovenije razglasila oranžni alarm. V naslednjih urah tako ob počasnem premikanju nevihtnih oblakov pričakujejo močne nalive, možna je tudi toča.

Nekaj po 15. uri se je v prestolnici razbesnela nevihta, klestila je toča. Toča je padala na območju Rudnika, kjer so se temperature spustile za kar 13 stopinj Celzija, so zapisali na Facebookovi strani Meteoinfo.  

Vir: Meteoinfo/Facebook

Popoldne aktiviranih 19 gasilskih enot

V današnjih popoldanskih neurjih, ki so najbolj prizadela območje Ljubljane in okolice ter severovzhodne Slovenije je bilo do zdaj zabeleženih skupno 58 dogodkov. Na območju Ljubljane in okolice 47 dogodkov, na območju Slovenske Bistrice dva in na območju Regijskega centra za obveščanje Murska Sobota devet dogodkov, kaže poročilo Uprave za zaščito in reševanje.

Večinoma je šlo za meteorne vode, ki so zalivale kleti stanovanjskih in drugih objektov, hudourniške vode in ponekod narasli potoki so ogrožali objekte, poplavilo je tudi nekaj cestišč. Sunki močnega vetra so podrli dve drevesi, eno od teh je padlo prek objekta. Na območju občine Cankova je udar strele zanetil ogenj na drogu električne napeljave.

Za odpravljanje posledic neurja je bilo aktiviranih skupno 19 gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte, čistili zamašene prepuste meteorne vode in odstranili podrto drevje.

Najmočnejši naliv so sicer danes izmerili na vremenski postaji Kubed na južnem Primorskem, kjer je v eni uri padlo kar 54 milimetrov padavin, poroča Arso.

Gasilci odstranjevali posledice sredinega neurja

Danes so enote gasilcev odpravljale tudi posledice včerajšnjega neurja, in sicer na devetih lokacijah, od tega sedmih na območju Regijskega centra za obveščanje Trbovlje. Na terenu je bilo skupno osem enot, ki so črpale vodo iz poplavljenih prostorov, odstranjevali nanose blata iz objektov in druge infrastrukture ter čistili prepuste meteorne vode.

Sodelovali so tudi v iskalni akciji pogrešane osebe, ki jo je včeraj na območju občine Zagorje ob Savi odnesla hudourniška voda. Osebo so, kot smo že poročali, kasneje našli mrtvo.

neurje
Novice Našli v neurju umrlo 40-letno žensko #video

Krka, Drava in Mura bodo ohranjale velike pretoke

Včeraj ponoči je ob zelo močnih krajevnih padavinah močno narasla in se razlivala Medija v Zagorju, narasli in poplavljali so tudi potoki in hudourniki na območju Zasavja, pojavljale so se poplave zaradi zastajanja padavinske vode.

V zgodnjih jutranjih urah so se vodotoki umaknili v struge in upadajo. Drugod po državi še vedno prevladuje srednja in ustaljena vodnatost, veliko vodnatost imajo Krka s posameznimi pritoki, Mura, Drava ter Medija in Bolska.

Tudi danes in v petek lahko ob krajevno močnejših padavinah hitro in močno narastejo posamezni predvsem manjši vodotoki in hudourniki v več delih države ter pri tem poplavijo. Mogoče je tudi poplavljanje zaradi zastajanja padavinske in zaledne vode, kaže hidrološko poročilo za Slovenijo pri Arsu. 

Vodnatost večine rek bo ostala srednja, le Krka, Drava in Mura bodo ohranjale velike pretoke. Ob koncu tedna bo vodnatost večine rek ostala srednja, ob močnejših nevihtah pa še vedno obstaja možnost hitrega naraščanja manjših vodotokov. Jutranja temperatura rek je bila od 8 do 17 stopinj Celzija, morje v Kopru ima 22 stopinj Celzija.

hidrološko poročilo 08062023 | Foto: Arso Foto: Arso

Razmere v Šentilju zaradi novih plazov še vedno nestanovitne

Razmere na območju občine Šentilj, kjer so se zaradi močnega deževja pred tremi tedni sprožili številni zemeljski plazovi, so še vedno nestanovitne. Zaradi nadaljnjih padavin so ovirana sanacijska dela, sprožajo se novi plazovi, je danes za STA povedal župan Štefan Žvab.

Skoraj vsak dan imamo dež, tako da se plazovi, ki so nastali prej, poglabljajo ali pa nastajajo novi. Zemljina se še vedno ni umirila in žal se srečujemo z dodatnimi novimi problemi, ki jih imamo že tako ali tako dovolj. Ampak trenutno ne moremo nič proti naravi.

Pojasnil je, da poskušajo sanirati najbolj nujne zadeve. Predvsem želijo omogočiti petim družinam dostop do njihovih domov, saj jim je ta zaradi poškodovanih cest še vedno onemogočen.

Štiri družine zaradi ogroženosti njihovih hiš še vedno bivajo v kontejnerjih. "Ena družina je že preseljena, ta teden bomo v stanovanje preselili še eno družino. Dve družini sta si sami našli zatočišče, saj so jima občani ponudili del svoje hiše. Dve družini pa se nočeta izseliti iz svojih domov, zato smo jim v bližini postavili kontejner, da v njem prespijo, čez dan pa so lahko v svojih hišah," je pojasnil župan.

Občina trenutno popisuje škodo. "O končni oceni je še prehitro govoriti, zadnja ocena, ki smo jo imeli, pa se giblje okoli 7,6 milijona evrov. Trenutno vnašamo podatke v sistem, da vidimo, kakšna bo ocena. Ampak glede na to, kar se trenutno še dogaja, se nam škoda iz dneva v dan povečuje," je še povedal Žvab.

Tudi v petek velja previdnost

Ponoči se bo postopno razjasnilo. V petek bo sprva precej jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Čez dan bo spet spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, napovedujejo meteorologi agencije za okolje (Arso). 

V soboto se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo nastajale predvsem sredi dneva in popoldne. V nedeljo kaže na bolj sončno vreme, verjetnost krajevnih padavin se bo zmanjšala. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja.

Novice Previdno, zaradi neurja močno oviran promet na štajerski avtocesti
neurje
Novice Huda ura v okolici Maribora, danes spet slaba napoved #foto #video
Novice Razbesnela se je nevihta: ponekod je klestila toča
Ne spreglejte