Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
22.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

Natisni članek

darilo stanovanje dedovanje Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 6. 8. 2023, 22.45

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Hčeri je podaril stanovanje. Zdaj ga hoče nazaj.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51
pravni nasvet | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Z ženo sva bila razvezana in sva imela vsak svoje stanovanje. Ker sem si ustvaril hišico zunaj Ljubljane, v mojem stanovanju pa je živela najina hči, me je pregovorila, da sem ga prepisal nanjo. Pred časom je moja bivša žena umrla in hči je podedovala še njeno stanovanje, ki ga zdaj oddaja. Predlagal sem ji, da bi mi moje, njej podarjeno stanovanje vrnila ali pa mi podarila podedovano stanovanje bivše žene, njene matere, pa o tem noče slišati ničesar. Potreboval bi ga moj nezakonski sin, ki zdaj kot podnajemnik živi v Ljubljani. Je kakšna možnost, da bi prišel do svoje nekdanje lastnine?

Janez V.

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovani Janez, iz vašega vprašanja ne izhaja, na kakšen način ste prepisali stanovanje na hčerko. Najverjetneje ste to naredili z darilno pogodbo, in sicer zaradi davščin, ki jih na take pogodbe med starši in otroki ni.

Darilno pogodbo je mogoče preklicati le v izjemnih primerih, ki jih določa zakon. Ena od možnosti je preklic zaradi pozneje rojenega otroka. V tem primeru pa je pomemben tudi rok, in sicer se to lahko zahteva v enem letu od takrat, ko je darovalec izvedel za razlog preklica.

oče in hči
Novice Pastorki želi podariti avto in stanovanje. Toda kako?

Pri pozneje rojenih otrocih je torej pomembna starost novega otroka – po enem letu starosti se preklic ne more več uveljavljati. Iz vašega vprašanja žal izhaja, da je sin že precej starejši in tako tega razloga žal ne boste mogli več uveljavljati.

Obstajata še dve možnosti preklica darilne pogodbe – preklic darila zaradi stiske ali preklic darila zaradi hujše nehvaležnosti. Iz vašega vprašanja izhaja, da razlog stiske ne pride v poštev.

Pravni nasvet_3
Novice Otrok ima drugega očeta. Lahko zahteva dediščino?

Razlog hude nehvaležnosti do darovalca pa pomeni, da se obdarjenec (oz. obdarjenka) do darovalca ali njegovih bližnjih obnaša tako, da je to v nasprotju temeljnih moralnih načel in zato nepravično, da bi obdarjenec prejeto darilo obdržal.

Tak razlog je lahko huda nehvaležnost. Seveda pa je treba tak razlog dokazati – to bi bilo lahko streženje po življenju, hude žalitve ali morda storitev kaznivega dejanja proti darovalcu.

Če bi bili izpolnjeni pogoji za preklic darilne pogodbe zaradi hude nehvaležnosti, bi lahko tako pogodbo preklicali tudi darovalčevi drugi dediči. Preklic pa bi bil mogoč tudi proti obdarjenčevim dedičem. Do preklica iz tega razloga bi morali verjetno vložiti ustrezno tožbo.

A  tako huda dejanja, ki bi lahko vodila oziroma pomenila preklic darilne pogodbe, iz vašega vprašanja ne izhajajo.

dedovanje_naslovna
Novice Po 25 letih skupnega življenja bi lahko ostala brez hiše

V takih primerih je treba upoštevati tudi pravila dednega postopka. Namreč vsa darila se vštevajo v zapuščino in če je vaša hčerka iz prvega zakona od vas prejela darilo v obliki stanovanja, se tako darilo všteje v njeno dedovanje po vas. To bi lahko pomenilo, da hčerka iz vaše dediščine ne prejme ničesar več.

Pravni nasvet_3
Novice Pravni nasvet: Mi po smrti očeta res nič ne pripada?
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte