Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2023,
21.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

Natisni članek

davki darila dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 9. 7. 2023, 21.45

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Pastorki želi podariti avto in stanovanje. Toda kako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67
oče in hči | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Spoštovani! Na svojo pastorko želim prepisati avtomobil in stanovanje. Zanima me postopek in višina stroškov. Hvala za odgovor.

Erich S.

Pravnik na dlani odgovarja:

Predvidevamo, da želite pastorki prepisati avtomobil in stanovanje z darilno pogodbo. Potrebovali boste darilno pogodbo za vozilo in darilno pogodbo za nepremičnino – stanovanje.

Darilna pogodba za premično stvar – osebni avtomobil – mora vsebovati podatke o darovalcu in podatke o obdarjenki ter seveda podatke o osebnem vozilu.

Plačilo davka določa zakon o davku na dediščine in darila. Davčni zavezanec, ki je izenačen z dediči I. reda, je oproščen plačila davka. Med upravičence, ki ne plačajo davka, spadajo tudi zeti, snahe, pastorki in potomci pastorkov ter partner darovalca.

Med pastorke se uvršča tudi otrok zunajzakonskega partnerja. Oseba s statusom pastorka ohrani status tudi v primeru, ko zakonski ali zunajzakonski partner (biološki starš pastorka) umre pred pastorkom.

Darilno pogodbo je treba poslati na finančno upravo (Furs), ki odmeri davek oziroma izda potrdilo, da davka ni treba plačati.

Pravni nasvet_3
Novice Otrok ima drugega očeta. Lahko zahteva dediščino?

Darilna pogodba za nepremičnino ima podobno pot kot v prejšnjem primeru. Vsebovati podatke o darovalcu in obdarjencu, v vašem primeru pastorki, ter podatke o nepremičnini – vrednost in zemljiškoknjižne podatke.

Glede davka veljajo enaka pravila kot v prejšnjem primeru.

K pogodbi je treba priložiti še potrdilo o namenski rabi nepremičnine. Tako potrdilo ni potrebno, če je predmet darilne pogodbe posamezni del stavbe v etažni lastnini – npr. stanovanje v stanovanjskem bloku. Darilno pogodbo pošljete na Furs in po odmeri (plačila davka ni) podpise overite še pri notarju.

Pravni nasvet_3
Novice Pravni nasvet: Mi po smrti očeta res nič ne pripada?

Ker gre tudi pri darilni pogodbi za odtujitev nepremičnine, bo Furs odmeril še davek na kapitalski dobiček. Zavezanec za tak davek boste vi kot darovalec. Davčna stopnja za tak davek znaša prvih pet let po nakupu 25 odstotkov, nato pa se vsakih naslednjih pet let zmanjša za pet odstotnih točk.

Osnova je razlika med prodajno ceno (oz. ceno ob darovanju) in vrednostjo ob pridobitvi. Torej če ste stanovanje kupili pred npr. tremi leti za sto tisoč evrov, zdaj pa je njegova cena narasla na 110 tisoč evrov, boste plačali 25 odstotkov od deset tisoč evrov, se pravi 2.500 evrov davka.

Plačila davka na kapitalski dobiček pa so opravičeni tisti, ki so kupili oz. pridobili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred pravnim poslom na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

Stroški po vašem vprašanju bodo torej: sestava darilne pogodbe, strošek overovitve podpisa pri notarju in strošek vpisa v zemljiško knjigo.

pravni nasvet
Novice Kupiti stanovanje sam ali s partnerjem, da ne bo kasneje problemov?
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte