Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2023,
22.09

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

partnerska zveza dedovanje Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 20. 7. 2023, 22.09

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Po 25 letih skupnega življenja bi lahko ostala brez hiše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
dedovanje_naslovna | Foto 12MEDIA D.O.O.

Foto: 12MEDIA D.O.O.

S partnerjem sva bila v zunajzakonski skupnosti 25 let. Živela sva v hiši, ki je pisana na partnerja. Partner ima iz prejšnjega zakona sina, skupaj pa otrok nimava. Moje vprašanje se glasi, kako je glede dedovanja v primeru smrti partnerja. Ali sem upravičena do polovice hiše ali je dedič v celoti njegov sin? Hvala za odgovor. Petra K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovana Petra, zakon o zakonski zvezi določa, da je vse premoženje, pridobljeno med trajanjem zakonske ali zunajzakonske zveze, skupno premoženje partnerjev. Pravna domneva je, da je delež solastnine v razmerju vsak do ene polovice. Premoženje med trajanjem predstavljajo vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem zveze.

Vse premoženje, ki ga je imel eden od partnerjev pred začetkom trajanja zveze ali ga je pridobil med trajanjem zveze neodplačno, pa predstavlja tako imenovano posebno premoženje. Neodplačno pomeni, da je eden od partnerjev prejel neko premoženje na podlagi dedovanja ali morda darilne pogodbe. Posebno premoženje ne predstavlja skupnega premoženja in se ne deli.

Pravni nasvet_2
Novice Kaj pripada zunajzakonskemu partnerju ob ločitvi?

Iz vašega vprašanja žal ne izhaja, kakšno premoženje predstavlja hiša, v kateri živite. Če ste jo ustvarili skupaj med trajanjem zveze, ste v primeru partnerjeve smrti tudi vi dedič po njem. Dedni delež bo predstavljala polovica nepremičnine, saj je pravna domneva, da ste vi solastnica.

Zaplet bo lahko predstavljalo dejstvo, da je v zemljiško knjigo vpisan le partner. Če je bila nepremičnina pridobljena pred začetkom trajanja zveze, predstavlja partnerjevo posebno premoženje. V takem primeru je edini dedič njegov sin. Seveda se to lahko tudi spremeni v primeru oporoke, v kateri bi vas vaš partner imenoval kot dedinjo te nepremičnine.

Odgovor na vaše vprašanje se torej glasi, da ste dedinja nepremičnine v primeru skupnega premoženja. V primeru posebnega premoženja pa je dedič po partnerju le njegov sin.

Pravni nasvet_3
Novice Pravni nasvet: Mi po smrti očeta res nič ne pripada?
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte