Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
11.55

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod onesnaževanje naftna podjetja podnebje fosilna goriva energetika

Četrtek, 4. 4. 2024, 11.55

3 tedne, 3 dni

Energetski velikani prispevajo 80 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Izpuišni plini, onesnaženje | Večina podjetij iz energetskega sektorja je po sprejemu pariškega sporazuma še okrepila proizvodnjo fosilnih goriv v primerjavi s primerljivim sedemletnim obdobjem pred tem. | Foto Reuters

Večina podjetij iz energetskega sektorja je po sprejemu pariškega sporazuma še okrepila proizvodnjo fosilnih goriv v primerjavi s primerljivim sedemletnim obdobjem pred tem.

Foto: Reuters

Največje svetovne energetske družbe so od leta 2016 skupaj prispevale kar 80 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida, izhaja iz analize raziskovalnega inštituta InfluenceMap, ki jo povzema španska tiskovna agencija EFE. Trije največji onesnaževalci so podjetja v državni lasti – savdski Saudi Aramco, ruski Gazprom in indijski Coal India.

Analiza inštituta, ustanovljenega ob robu sprejetja prelomnega pariškega podnebnega sporazuma leta 2015, kaže, da je večina podjetij iz energetskega sektorja po sprejemu pariškega sporazuma še okrepila proizvodnjo fosilnih goriv v primerjavi s primerljivim sedemletnim obdobjem pred tem.

Izpusti ogljikovega dioksida so se tako še povečali, zgolj 57 največjih energetskih podjetij pa je proizvedlo levji delež vseh globalnih izpustov tega toplogrednega plina. Saudi Aramco je k skupnim izpustom prispeval 4,8 odstotka, Gazprom 3,3 odstotka, Coal India pa tri odstotke. Prispevek prav tako državnega podjetja Iranian Oil znaša 2,8 odstotka.

svetlobno onesnaženje zemlja vesolje evropa
Novice Zemlja prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temi temperaturami

Kot še izhaja iz analize v Londonu ustanovljenega globalnega inštituta InfluenceMap, je 88 odstotkov emisij ogljikovega dioksida pripisati skupaj 117 proizvajalcem fosilnih goriv. Med njimi je najti podjetja BP, Shell, Total Energies, Eni, RWE in Repsol.

Novi podnebni dogovor še ne odpravlja fosilnih goriv

Države članice ZN so si v okviru pariškega podnebnega sporazuma zadale cilj omejiti globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko obdobje. A brez korenitih posegov v fosilna goriva to očitno ne bo mogoče, saj se temperature vseskozi povišujejo, zadnje desetletje pa je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) najtoplejše do zdaj. Po podatkih WMO je bila povprečna temperatura ob površju lani za 1,45 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo.

Podnebni štrajk, 15.3.2019
Novice Kaj bi morali sami storiti v boju proti podnebnim spremembam?

Na lanski podnebni konferenci ZN v Dubaju so države potrdile nov dogovor, ki prvič do zdaj vključuje tudi fosilna goriva. Besedilo sicer ne omenja odprave fosilnih goriv, prinaša pa zavezo prehoda od fosilnih goriv v energetskih sistemih.

Lučka Kajfež Bogataj
Novice Kajfež Bogatajeva kritična glede dogovora na podnebni konferenci: V tem ne vidim nič zgodovinskega
Taj Zavodnik
Novice Taj Zavodnik: Barvanje kapitala na zeleno in uvajanje zelenih tehnologij ne bo dovolj
Ne spreglejte