Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
14.08

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod podnebne spremembe globalno segrevanje

Četrtek, 8. 2. 2024, 14.08

1 mesec, 2 tedna

Zemlja prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temi temperaturami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
svetlobno onesnaženje zemlja vesolje evropa | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zemlja je prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temperaturami, ki so bile za 1,5 stopinje Celzija višje kot v predindustrijskem obdobju, je danes sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) in dodala, da je bil prejšnji mesec najtoplejši januar v zgodovini meritev.

Lansko leto je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) najtoplejše v zgodovini meritev, ekstremi pa se nadaljujejo tudi v letošnjem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obdobju med februarjem lani in januarjem letos se je namreč povprečna temperatura zemeljskega površja dvignila za 1,52 stopinje nad predindustrijsko referenčno vrednost, je sporočil Copernicus. To sicer ne pomeni trajne kršitve meje 1,5 stopinje, določene v pariškem sporazumu, saj se ta meri skozi desetletja, pojasnjujejo znanstveniki.

Antonio Guterres, generalni sekretar ZN
Novice Poročilo Združenih narodov: Podnebni zlom se je začel

"Dotikamo se meje 1,5 stopinje Celzija in že lahko vidimo gospodarske in družbene posledice tega. 1,5 je ogromna številka, ki se jo čuti pri vročinskih valovih, sušah, poplavah, nevihtah in pomanjkanju vode po vsem svetu," je opozoril Johan Rockstrom z Inštituta za raziskave podnebnih vplivov v Potsdamu.

V zadnjih mesecih so Zemljo prizadeli številni ekstremni pojavi, med drugim uničujoča suša, ki je zajela porečje Amazonke, nizke zimske temperature v nekaterih delih južne Evrope, smrtonosni požari v Južni Ameriki in rekordne padavine v Kaliforniji.

"To je jasno opozorilo človeštvu, da se meji 1,5 stopinje Celzija približujemo hitreje, kot smo pričakovali," je dejal Rockstrom in dodal, da se bodo temperature po koncu vremenskega pojava El Nino verjetno nekoliko znižale.

Vročina, poletje
Novice Lansko leto najtoplejše v zgodovini meritev #video

Po podatkih Copernicusa je bil prejšnji mesec najtoplejši januar v zgodovini, temperature pa so bile na splošno za 1,66 stopinje višje od januarskega povprečja za obdobje med letoma 1850 in 1900.

"Leto 2024 se začenja s še enim rekordnim mesecem. Ne le, da je to najtoplejši januar v zgodovini, ampak smo pravkar doživeli tudi 12-mesečno obdobje z več kot 1,5 stopinje nad predindustrijskim referenčnim obdobjem," je dejala namestnica direktorja C3S Samantha Burgess.

Tudi temperature morske površine še naprej podirajo rekorde. "Leta 2023 je dinamika oceanov preprosto pobesnela," še opozarja Rockstrom. | Foto: Shutterstock Tudi temperature morske površine še naprej podirajo rekorde. "Leta 2023 je dinamika oceanov preprosto pobesnela," še opozarja Rockstrom. Foto: Shutterstock

Oceani pokrivajo 70 odstotkov planeta in ohranjajo površje Zemlje primerno za življenje, saj absorbirajo 90 odstotkov odvečne toplote, ki jo povzročajo emisije ogljika. Toplejši oceani pa pomenijo več vlage v ozračju, kar povzroča vse ekstremnejše vreme, kot so siloviti vetrovi in obilne padavine.

Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika.
Novice Poročilo: Svetovne emisije iz fosilnih virov letos rekordne
Ne spreglejte