Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
30. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

6

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg Donald Trump Twitter

Sobota, 30. 5. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Velika zamera Donalda Trumpa: si bo premislil?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

6

Donald Trump | Donald Trump je eden najbolj priljubljenih uporabnikov družbenega omrežja Twitter. Z 80 milijoni sledilcev je najvplivnejši svetovni voditelj na Twitterju, uvršča pa se tudi med deset uporabnikov z največ sledilci. Med politiki ima več sledilcev od njega le še nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. | Foto Reuters

Donald Trump je eden najbolj priljubljenih uporabnikov družbenega omrežja Twitter. Z 80 milijoni sledilcev je najvplivnejši svetovni voditelj na Twitterju, uvršča pa se tudi med deset uporabnikov z največ sledilci. Med politiki ima več sledilcev od njega le še nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Foto: Reuters

Odnosi med družbenim omrežjem Twitter in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so bili v preteklosti že napeti, a še nikoli tako kot zdaj. Potem ko je Twitter ta teden dvema objavama Donalda Trumpa dodal povezavo do dejstev, ki so v nasprotju s Trumpovimi trditvami, mu je predsednik ZDA milo za drago vrnil z izvršnim ukazom o morebitni regulaciji družbenih omrežij. A poraja se vprašanje, ali si Donald Trump boj s Twitterjem sploh lahko privošči. Letos bodo v ZDA namreč volili predsednika.

Novice Kraja tajnih dokumentov odvetnika elite: komu vse grozi razkritje?

Zakaj je počilo med Twitterjem in Donaldom Trumpom?

Spor med Twitterjem in Donaldom Trumpom se je začel v torek. Predsednik ZDA je objavil tvita, v katerih je napovedal, da bosta rezultata volitev po pošti prevara in potvarjanje rezultatov.

Donald Trump | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Twitter je nato prvič, odkar je Donald Trump aktiven na platformi, njegovima objavama dodal povezavi, na katerih lahko uporabniki preverijo dejstva o glasovanju po pošti. Povedano drugače – Twitter je s tem sporočil, da je Donald Trump objavil neresnice.

Kako se je odzval predsednik ZDA?

Donald Trump je družbeno omrežje Twitter v sredo obtožil, da se vmešava v letošnje ameriške predsedniške volitve, ki bodo novembra, in da ne spoštuje svobode govora. Omenil je tudi regulacijo ali celo zaprtje družbenih omrežij.

Donald Trump
Novice Trump po potezi Twitterja grozi z zaprtjem družbenih omrežij

V četrtek je šel Donald Trump korak dlje in podpisal izvršni ukaz, ki se dotika člena 230 v zakonu ZDA o komunikacijski spodobnosti iz leta 1996.

Bistvo zelo kratkega člena 230 je, da internetna podjetja niso založniki vsebine in zato ne morejo biti odgovorna za vsebine, ki jih na njihove platforme naložijo uporabniki. 

Predsednik ZDA bi družbena omrežja s spremembo zakona izvzel iz člena 230, kar bi pomenilo, da bi prevzela pravno odgovornost za vsebino objav uporabnikov in tudi za izkazovanje morebitne politične pristranskosti, o čemer bi presojala zvezna komisija ZDA za komunikacije (FCC). 

Ameriški konservativci se pogosto pritožujejo nad domnevnim levičarstvom družbenih medijev, ker ti včasih odstranijo kakšne objave, ki spodbujajo nestrpnost ali sovraštvo. Demokrati v ZDA se po drugi strani pritožujejo nad Facebookom, ki ga je Rusija leta 2016 s pridom izkoristila za vnašanje zmede in prepira med Američane.  | Foto: Reuters Ameriški konservativci se pogosto pritožujejo nad domnevnim levičarstvom družbenih medijev, ker ti včasih odstranijo kakšne objave, ki spodbujajo nestrpnost ali sovraštvo. Demokrati v ZDA se po drugi strani pritožujejo nad Facebookom, ki ga je Rusija leta 2016 s pridom izkoristila za vnašanje zmede in prepira med Američane. Foto: Reuters

Številni ameriški pravniki so hitro opozorili, da poskus spremembe zakona, ki ga je z izvršnim predsedniškim ukazom nakazal Donald Trump, najverjetneje ne bi nikoli prestal ustavne presoje.

Če pa bi se to vendarle zgodilo, bi bil lahko eden tistih, ki bi potegnili kratko, prav Donald Trump. 

Novice Bill Gates: Počutim se grozno

Bumerang, ki bi lahko močno škodoval političnim ciljem Donalda Trumpa

Ameriški predsednik je v eni svojih petkovih objav namreč kršil pogoje uporabe družbenega omrežja o pozivanju k nasilju. V tvitu o tatovih in vandalih, ki so med protesti zaradi umora temnopoltega Američana Georgea Floyda razdejali Minneapolis, je zapisal, "ko se začne ropanje, se začne streljanje". 

Donald Trump | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če bi obveljala Trumpova volja in bi bil Twitter pravno odgovoren za vsebino objav, bi ga tovrstni tviti lahko spravili v težave. Twitter bi se namreč lahko zaščitil tako, da bi predsednikov tvit preprosto izbrisal ali pa Trumpa v skrajnem primeru celo odstranil z družbenega omrežja

Dejstvo je, da si Donald Trump česa takega trenutno ne more privoščiti. Twitter je njegov glavni kanal za komunikacijo z javnostjo. Doseg njegovih objav je izjemen – sledi mu 80 milijonov uporabnikov, več kot kateremukoli drugemu svetovnemu voditelju. 

Trump je večkrat poudaril, kako pomemben je zanj Twitter. Leta 2017 je za ameriško televizijo Fox Business dejal, da brez družbenega omrežja verjetno ne bi bil predsednik. 

"Ko nekdo kaj reče o meni, grem na Twitter, natipkam 'bing bing bing' in poskrbim za zadevo. Če ne bi bilo Twitterja, ne bi nikoli mogel povedati, kaj si mislim o zadevah," je leta 2017 dejal Donald Trump. | Foto: Reuters "Ko nekdo kaj reče o meni, grem na Twitter, natipkam 'bing bing bing' in poskrbim za zadevo. Če ne bi bilo Twitterja, ne bi nikoli mogel povedati, kaj si mislim o zadevah," je leta 2017 dejal Donald Trump. Foto: Reuters

Dejstvo je tudi, da Donald Trump Twitter zdaj pravzaprav potrebuje bolj kot kdajkoli prej. Do volitev za naslednjega predsednika ZDA, na katerih se bo potegoval za nov štiriletni mandat v Beli hiši, je le še nekaj več kot pet mesecev.

Twitter je bil med prvo volilno kampanjo eno glavnih orožij Donalda Trumpa, a tokrat je še precej pomembnejši za njegov neposreden stik z volivci, saj se Trump zato, ker so ZDA še vedno v primežu epidemije novega koronavirusa, ne more zanašati na svoje priljubljene politične shode. 

Donald Trump
Novice Anketa: Trump izgublja podporo ključnih volivcev

Vrtinec, ki sta ga ustvarila Twitter in Donald Trump, je vase povlekel še ustanovitelja in direktorja Facebooka Marka Zuckerberga. Ta je v sredo na nek način zagovarjal stališče Donalda Trumpa z utemeljitvijo, da Facebook ne krati svobode govora in da se kot razsodnik ne vmešava v preverjanje verodostojnosti vseh (političnih) objav. S tem si je prislužil gnev satiričnih spletnih strani, ki so Facebook zasule s članki, ki zatrjujejo, da je Mark Zuckerberg umrl zaradi bolezni covid-19 in da je zlorabljal otroke.  | Foto: Reuters Vrtinec, ki sta ga ustvarila Twitter in Donald Trump, je vase povlekel še ustanovitelja in direktorja Facebooka Marka Zuckerberga. Ta je v sredo na nek način zagovarjal stališče Donalda Trumpa z utemeljitvijo, da Facebook ne krati svobode govora in da se kot razsodnik ne vmešava v preverjanje verodostojnosti vseh (političnih) objav. S tem si je prislužil gnev satiričnih spletnih strani, ki so Facebook zasule s članki, ki zatrjujejo, da je Mark Zuckerberg umrl zaradi bolezni covid-19 in da je zlorabljal otroke. Foto: Reuters

Twitterju vabilo, naj se v primeru sankcij v domovini preseli v Nemčijo

Jack Dorsey, direktor in ustanovitelj družbenega omrežja Twitter, je v četrtek sicer prejel vabilo nemškega politika Thomasa Jarzombeka, naj se v primeru zaostritve odnosov v Beli hiši podjetje Twitter preseli v Nemčijo.

"Odprl vam bom vsa vrata, tukaj ste več kot dobrodošli," je zapisal Jarzombek, ki je v nemški vladi sicer komisar prav za razvoj tehnološke industrije in zagonskega podjetništva. 

Čeprav malokdo verjame, da bi se Twitter odločil za tako drastično potezo, so v zadnjih mesecih v podjetju svetu demonstrirali svojo prilagodljivost v času izrednih razmer in pripravljenost na konkretne spremembe. Vodja Twitterja Jack Dorsey je tako vsem zaposlenim omogočil, da od doma delajo ne le do konca veljavnosti ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, temveč za vedno. 

Preberite tudi:

Novice Novo razkritje: "pospravili" so dokaze, kaj Facebook dela ljudem
Joe Biden
Novice Biden se ne ozira na zgodovino: Če zmagam in če bo Trump obsojen, ga ne bom pomilostil
Koronavirus v ZDA
Novice Se v ZDA uresničuje črni scenarij?
Ne spreglejte