Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 5. 2020,
17.21

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

11

Natisni članek

Bill Gates Donald Trump Koronavirus COVID-19 digizgodbe

Sreda, 13. 5. 2020, 17.21

3 leta, 11 mesecev

Bill Gates: Počutim se grozno

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

11

Bill Gates je razkril, da zelo obžaluje potek dogodkov, ki so svet pripeljali do epidemije novega koronavirusa, in da si želi, da bi v preteklosti še glasneje opozarjal na nevarnost nalezljivih bolezni. Poudaril je tudi, da je nekatere vplivne svetovne voditelje v zadnjih letih večkrat spomnil, naj se bolje pripravijo na morebitno epidemijo, a je povečini naletel na gluha ušesa.

Žal mu je, da ni bil še bolj "tečen"

"Počutim se grozno," je za najnovejšo reportažo medija The Wall Street Journal dejal Bill Gates, ameriški superbogataš, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft in šef največje zasebne dobrodelne organizacije na svetu. 

Gates, ki je v zadnjih mesecih postal, ne povsem po lastni volji, ena osrednjih figur boja proti epidemiji koronavirusa SARS-CoV-2, obžaluje, da v preteklih letih ni še bolj intenzivno svaril pred možnostjo, da svet ohromi pandemija novega neznanega ali nepričakovanega virusa.

Bill Gates je v zadnjih mesecih tarča številnih neutemeljenih obtožb, da je prav on eden glavnih krivcev za pandemijo oziroma naj bi celo vedel, da se bo zgodila, ker je na takšen scenarij opozarjal zadnjih deset let. Kritiki ga med drugim obtožujejo tudi vojnega dobičkarstva na račun razvoja cepiv za koronavirus, saj prek svoje dobrodelne organizacije financira njihov razvoj.  | Foto: Getty Images Bill Gates je v zadnjih mesecih tarča številnih neutemeljenih obtožb, da je prav on eden glavnih krivcev za pandemijo oziroma naj bi celo vedel, da se bo zgodila, ker je na takšen scenarij opozarjal zadnjih deset let. Kritiki ga med drugim obtožujejo tudi vojnega dobičkarstva na račun razvoja cepiv za koronavirus, saj prek svoje dobrodelne organizacije financira njihov razvoj. Foto: Getty Images

64-letnik, ki velja za drugega najbogatejšega človeka na svetu, se je po predaji vajeti podjetja Microsoft, ki ga je ustanovil leta 1976, povsem posvetil financiranju iztrebljanja nalezljivih bolezni, česar se je lotil prek lastne dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation. 

Bill Gates
Novice Koronavirus: kako dolgo bo vse skupaj trajalo? Bill Gates ima odgovor.

Opozorilo, za katerega so vsi izvedeli pet let prepozno

V zadnjem desetletju je Bill Gates svetovno javnost večkrat opozoril, da je večina držav nepripravljenih na pandemijo.

Njegov najslavnejši nastop se je zgodil leta 2015 na predavanju TED Talk, ko je izrazil prepričanje, da naslednja velika grožnja človeštvu ni vojna, temveč morebiten pojav novega neznanega virusa. Čeprav je bil objavljen že pred več kot petimi leti, je spodnji videoposnetek večino ogledov zbral letos:

Gates je svetovne vlade takrat pozval, naj se nekaj naučijo iz primera zelo aktualne epidemije ebole iz leta 2015 ter sprejmejo ukrepe, s katerimi bo mogoče hitro odkriti in nato zajeziti ter morda preprečiti naslednjo globalno katastrofo, ki bi jo povzročila (neznana) nalezljiva bolezen. To je letos nato uspelo koronavirusu SARS-CoV-2.

Sinot Aqua
Novice Preobrat v zgodbi o novi superjahti Billa Gatesa

Zgornje opozorilo, ki ga ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft ponavlja že od leta 2010, si je po tem, ko je svet v preteklih mesecih dejansko zajela pandemija novega koronavirusa, marsikdo razlagal zarotniško.

Čeprav za to ni nobenih dokazov, naj bi bil Gates dejansko eden tistih, ki so zakrivili epidemijo, odmeva v številnih spletnih skupnostih. Trditvam olje na ogenj dodatno prilivajo "mediji", znani po širjenju teorij zarot, kot je InfoWars razvpitega voditelja Alexa Jonesa.

Prav iz Gatesovega govora iz leta 2015 izvira letošnja poplava večina lažnih novic, ki mu med drugim pripisujejo željo po zasužnjevanju človeštva z vgradnjo čipov in vojno dobičkarstvo na račun financiranja razvoja cepiv in zdravil za koronavirus oziroma bolezen covid-19. | Foto: Reuters Prav iz Gatesovega govora iz leta 2015 izvira letošnja poplava večina lažnih novic, ki mu med drugim pripisujejo željo po zasužnjevanju človeštva z vgradnjo čipov in vojno dobičkarstvo na račun financiranja razvoja cepiv in zdravil za koronavirus oziroma bolezen covid-19. Foto: Reuters

Razkril, da je na znanem sestanku opozoril tudi Donalda Trumpa

Bill Gates je bil 13. decembra 2016 povabljen v nebotičnik Trump Tower, v katerem je potekal elitni sestanek najvplivnejših posameznikov in posameznic iz sveta tehnologije, ki ga je sklical takrat novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump.

Gates se sestanka ni udeležil, saj takrat ni več vodil podjetja Microsoft, v imenu katerega je za mizo v Trumpovi sejni sobi sedel Satya Nadella, direktor Microsofta od leta 2014. 

Z Donaldom Trumpom je imel Gates zasebni sestanek, ki je sledil njunemu telefonskemu pogovoru. Reportaža medija The Wall Street Journal razkriva, da je Gates Donalda Trumpa že takrat osebno opozoril, da neznani virusi in pandemije predstavljajo eno največjih groženj nacionalni varnosti Združenih držav Amerike. 

Bill Gates za zlatimi vrati dvigala v nebotičniku Trump Tower 13. decembra 2016. | Foto: Reuters Bill Gates za zlatimi vrati dvigala v nebotičniku Trump Tower 13. decembra 2016. Foto: Reuters

Kot še piše The Wall Street Journal, je Gates Donaldu Trumpu grožnjo morebitne pandemije omenil že nekaj mesecev prej, in sicer še v predvolilnem obdobju v opozorilu, ki je bilo namenjeno vsem kandidatom in kandidatkam za naslednjega predsednika ZDA. 

Donald Trump je konec marca letos, ko je bila pandemija koronavirusa že v polnem razmahu, sicer dejal, da "nihče ne bi mogel predvideti česa takega".

Preberite tudi:

Elon Musk
Novice Nenavadna preobrazba superbogataša Elona Muska
ZDA, Koronavirus, New York
Novice Koronavirus je zahteval vpoklic zelo redke vrste strokovnjakov
Steve Wozniak
Novice Soustanovitelj Appla o koronavirusu: Jaz sem morda "pacient nič"
Jeff Bezos
Novice Napad na najbogatejšega Zemljana dobil nove razsežnosti
Ne spreglejte