Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
15. 12. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Donald Trump Larry Page Elon Musk Peter Thiel Jeff Bezos

Četrtek, 15. 12. 2016, 11.50

6 let, 6 mesecev

Elita, ki kroji prihodnost sveta, skupaj za eno mizo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Donald Trump je na obisk v svojo newyorško stolpnico v sredo povabil nekatere najvplivnejše ljudi na svetu - voditelje ameriških tehnoloških podjetij. Kdo vse se je udeležil srečanja z novoizvoljenim predsednikom ZDA?

Od leve proti desni: Donald Trump, Peter Thiel (soustanovitelj plačilnega servisa PayPal, član Trumpove ekipe), Tim Cook (direktor podjetja Apple), Safra Catz (direktorica razvijalca programske opreme Oracle) in Elon Musk, šef proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. | Foto: Reuters Od leve proti desni: Donald Trump, Peter Thiel (soustanovitelj plačilnega servisa PayPal, član Trumpove ekipe), Tim Cook (direktor podjetja Apple), Safra Catz (direktorica razvijalca programske opreme Oracle) in Elon Musk, šef proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. Foto: Reuters

Srečanje Donalda Trumpa s tehnološkimi vplivneži je potekalo za zaprtimi vrati. Ameriški medij Fox News si je izboril nekajminutni posnetek, na katerem se Trumpu predstavijo vsi prisotni direktorji. Trump jih nato pohvali za njihove inovacije in obljubi svojo pomoč. "Na svetu ni nikogar takšnega, kot ste vi. V tej sobi so edinstveni ljudje," je mogoče slišati Donalda Trumpa. Ena od tem pogovora je bilo tudi zaposlovanje Američanov in selitev tehnoloških služb nazaj v ZDA.

Peter Thiel (spodaj drugi z leve) - z Elonom Muskom je leta 1998 ustanovil plačilni servis PayPal in bil prvi vlagatelj, ki je prepoznal potencial Facebooka - je postal Trumpova desna roka, kar zadeva področje tehnologije. Tim Cook (drugi z desne) Trumpa gleda s priprtimi očmi, ne nazadnje je novoizvoljeni predsednik ZDA pred časom dejal, da bo Apple prisilil v vrnitev proizvodnje v ZDA. Safro Catz, direktorico podjetja Oracle, so pred nekaj tedni omenjali kot kandidatko za novega ameriškega finančnega ministra. 

Donald Trump, Peter Thiel, Tim Cook, Safra Catz | Foto: Reuters Donald Trump, Peter Thiel, Tim Cook, Safra Catz Foto: Reuters

Izraz na obrazu Jeffa Bezosa, ustanovitelja in direktorja spletnega trgovca Amazon, pove vse. Donald Trump je Bezosa namreč večkrat javno obtožil, da plačuje prenizke davke. Bezos se je kljub temu malce proti pričakovanjem udeležil sestanka v Trump Towerju. Bezosu na fotografiji družbo dela Larry Page, ustanovitelj Googla.

Jeff Bezos in Larry Page | Foto: Reuters Jeff Bezos in Larry Page Foto: Reuters

Elon Musk (Tesla Motors, SpaceX, SolarCity) ob prihodu v Trump Tower. Musk se je po sestanku presenetljivo pridružil skupini Trumpovih svetovalcev. Zakaj presenetljivo? Ker je še pred nekaj meseci javno kritiziral brezbrižen pogled Donalda Trumpa na obnovljive vire energije.

Elon Musk | Foto: Reuters Elon Musk Foto: Reuters

Na Trumpovo vabilo se ni odzval Mark Zuckerberg, a to ne pomeni, da Facebook na srečanju pomembnežev ni imel predstavnika. Za Trumpovo mizo je sedla Sheryl Sandberg, operativna direktorica Facebooka. Desno je Mike Pence, za zdaj še guverner ameriške zvezne države Indiana, po Trumpovi inavguraciji 20. januarja 2017 pa novi podpredsednik ZDA.

Larry Page, Sheryl Sandberg, Mike Pence | Foto: Reuters Larry Page, Sheryl Sandberg, Mike Pence Foto: Reuters

Brian Krzanich ob prihodu v Trumpovo stolpnico. Krzanich je direktor podjetja Intel, največjega proizvajalca računalniških procesorjev na svetu. Je tudi eden redkih veljakov Silicijeve doline, ki so pred volitvami odkrito podpirali Donalda Trumpa. 

Brian Krzanich | Foto: Reuters Brian Krzanich Foto: Reuters

Billa Gatesa, ustanovitelja Microsofta, na srečanju ni bilo, saj v podjetju ni aktiven že več let. Se je pa Trumpu za mizo pridružil Satya Nadella (v ospredju z očali), ki je Microsoftov direktorski stolček prevzel februarja 2014. Bill Gates in Donald Trump sta se po telefonu sicer slišala v začetku tedna.

Satya Nadella | Foto: Reuters Satya Nadella Foto: Reuters

Mož z razmršenimi lasmi je Alex Karp, direktor podjetje za analizo podatkov Palantir Technologies. Zasluge za to, da je prejel vabilo na srečanje z novoizvoljenim predsednikom, ima zagotovo tudi Peter Thiel. Karp in Thiel sta podjetje Palantir ustanovila skupaj, Thiela pa Donald Trump zelo spoštuje in upošteva. 

Alex Karp | Foto: Reuters Alex Karp Foto: Reuters

Za Trumpovo veliko mizo je sedel tudi Eric Schmidt, predsednik družbe Alphabet, v katero se je lani prestrukturiral Google. Schmidt je bil med letoma 2001 in 2011 sicer direktor Googla.

Eric Schmidt (v ospredju) | Foto: Reuters Eric Schmidt (v ospredju) Foto: Reuters

Trumpov tehnološki komite sta sestavljala še Ginny Rometty, predsednica in direktorica računalniškega velikana IBM ...

Ginny Rometty | Foto: Reuters Ginny Rometty Foto: Reuters ... ter Chuck Robbins, direktor podjetja Cisco, največjega proizvajalca telekomunikacijske in omrežne opreme na svetu.

Chuck Robbins | Foto: Reuters Chuck Robbins Foto: Reuters

Ne spreglejte