Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 1. 2016,
12.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Donald Trump volitve ZDA Apple Matic Tomšič

Torek, 19. 1. 2016, 12.27

6 let, 6 mesecev

Trump: Apple bomo prisilili, da bo službe iz Kitajske vrnil v ZDA

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Apple bomo pripravili do tega, da bo svoje preklete računalnike in druge stvari znova proizvajal v Združenih državah Amerike," je napovedal kandidat za 45. predsednika ZDA Donald Trump.

Kot je Donald Trump bežno poudaril v včerajšnjem govoru na univerzi Liberty v ameriški zvezni državi Virginija, želi v ZDA znova pripeljati na tisoče delovnih mest. Delovnih mest, ki so jih ZDA izgubile s tem, ko je Apple proizvodnjo elektronike preselil v jugovzhodno Azijo. Pa lahko, če zmaga na predsedniških volitvah, Trump tehnološkega velikana res prisili v selitev proizvodnje nazaj v domovino?

Ne. Ne, poudarjajo pri ameriškem tehnološkem mediju Gizmodo. Predsednik ZDA namreč nima pooblastil, da bi ameriško podjetje prisilil v prekinitev sodelovanja z zunanjimi izvajalci na drugi strani Tihega oceana. Kongresu seveda lahko predlaga sprejetje zakona, ki bi onemogočil najemanje zunanjih izvajalcev, a da bi to dosegel brez tveganja propadov velikih podjetij, bi moral praktično povzročiti revolucijo v globalni prosti trgovini, še opozarjajo pri Gizmodu. Dodajajo, da se Trump s takšnimi izjavami zapleta v lasten paradoks – sam je zaprisežen kapitalist, hkrati pa bi rad omejil kapitalizem, kakšnega zagovarja Apple.

Azijci so učinkovitejši od Američanov Osrednji razlog, da Apple večji del svojih naprav proizvaja v Aziji, predvsem na Kitajskem, je tamkajšnja dobavna veriga komponent, ki je neprimerno bolj razvita in učinkovita od ameriške. Apple s tem povečuje dobiček, seveda pa ne škodi niti dejstvo, da je kitajski delavec, ki sestavlja iPhone, plačan manj, kot bi bil ameriški. A glavni dejavnik je dobavna veriga. Zdaj že pokojna Motorola je pred nekaj leti izkusila neučinkovitost ameriške, saj je proizvodnjo v Teksasu zaprla po vsega enem letu.

Trump pozabil, da Apple "preklete računalnike" že proizvaja v ZDA V izjavi, ki je bila glede na številne odzive na svetovnem spletu zgolj puhlica za izvabljanje aplavza, je Donald Trump za nameček pozabil, da Apple računalnike že proizvaja v ZDA. Leta 2013 so del proizvodnje preselili nazaj domov. V stomilijonskem proizvodnem obratu na tekočem traku sicer nastajajo samo osebni računalniki Mac Pro, precej nišne naprave, ki predstavljajo zelo majhen delež Applove prodaje na svetovni ravni.

Ne spreglejte